Amerikaanse Sering – Ceanothus Concha
Amerikaanse Sering (Ceanothus Concha) is een groenblijvende plant. Hij is redelijk winterhard, tot ongeveer -10 °C. Dit geldt echter alleen als de plant op een beschutte plek staat, het liefst tegen een muur op het zuiden, met voldoende luchtcirculatie rond de plant.
Amerikaanse Sering Concha is een langbloeiende plant die zeer rijk bloeit met mooie trosvormige blauwe bloemen. Er zijn veel soorten Amerikaanse Sering, waarvan de Ceanothus Concha één van de sterkste soorten is, voor ons klimaat.
Andere soorten kunnen witte, roze/ witte, lichtblauwe of diepblauwe bloemen dragen. De plant is achter in een border te gebruiken, als lei-plant, muur bedekker of als kuipplant.
Standplaats Ceanothus Concha
De heester staat graag op een zonnige plek. Het liefst staat hij op een beschutte plek, bijvoorbeeld voor een muur op het zuiden. De plant is ook als kuipplant te houden, maar moet dan wel ’s winters bij vorst binnen worden gezet.
Amerikaanse Sering staat graag in humusrijke grond, zandgrond of lichte kleigrond, mits de grond goed waterdoorlatend is. De plant kan absoluut niet tegen natte voeten, omdat de wortels dan gaan rotten. De grond mag ook niet kalkrijk zijn.
Bloei en blad
Ceanothus Concha bloeit van juli tot en met september. De struik zal helemaal vol komen met mooie blauwe bloemtrosjes. De bladeren zijn klein en donkergroen en glanzend. De onderkant van de blaadjes zijn grijs van kleur.
Bemesten
Geef de struik in het voorjaar koemestkorrels of eventueel NPK mest korrels. De struik kan de mest goed gebruiken voor de bloemen explosie die er aan gaat komen. Denk eraan dat koemestkorrels pas na weken kan worden opgenomen door de plant.
Amerikaanse Sering snoeien
De struik verdraagt snoei goed. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de struik bloeit op oud hout. Alle takken die je snoeit zullen datzelfde jaar niet bloeien. Snoeien kan dan ook het best na de bloei gebeuren.
Het is mogelijk om een muur te laten begroeien met Ceanothus, hiervoor moet je hem dan wel in vorm snoeien. Na de winter kunnen eventuele dode takken direct verwijderd worden. Dikke hoofdtakken (dikker dan 2 cm) zullen bij afzagen/ knippen geen scheuten meer vormen.
Bij een jonge plant snoei je in het eerste voorjaar na de aanplant beschadigde en zwakke takken terug. De sterke hoofdtakken kort je 1/3 in. Voor het verdere onderhoud van de heester snoei je regelmatig om ervoor te zorgen dat er regelmatige bloei plaatsvindt en de heester voldoende licht blijft vangen. Amerikaanse Sering die in lente of vroege zomer bloeit wordt na de bloei gesnoeid midden in de zomer. De soort die midden in de zomer tot in de herfst bloeit wordt in het voorjaar gesnoeid. Alle bloeiende takken worden 1/3 ingekort. Een verwaarloosde Ceanothus, die aan de onderkant kaal is geworden kan niet meer opgeknapt worden met verjongingssnoei. Het is beter om de plant te vervangen zodra hij lelijk is geworden.
Auteur
Over Willemien Mostert
Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier
3 reacties
Hallo Willemien,
Ik heb nadat mijn am.sering binnenin kaal werd, hem drassig gesnoeid, niets te verliezen, dacht ik! Net als een knotwilg radicaal terug tot de kern…dat was twee jaar geleden. En zie daar: vorig jaar nieuwe scheuten, een mooi groen compact struikje en dit voorjaar een prachtig bloeiend èn nog steeds groen van binnen!
Leuk om te horen!
Het is een prachtige struik. Wordt veel breder dan verwacht. Ik kan onder deze struik niet goed onkruid wieden. Wat zou ik onder deze struik kunnen planten tegen het onkruid? Struik staat op het zuiden.