Vinca major – Grote Maagdenpalm

Vinca major

Grote Maagdenpalm

Vinca Major of Grote Maagdenpalm is een groenblijvende en bodembedekkende bloeiende plant met mooie blauwpaarse bloemen en glanzend groen blad. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Deze snelgroeiende plant is een goede bloeiende bodembedekker. Plant 7 à 9 stuks per vierkante meter voor een mooi resultaat.

De plant vermeerderd zichzelf d.m.v. uitlopers.

Deze soort is redelijk winterhard, maar is zeker vorstgevoeliger dan Vinca minor, de soort met kleiner blad en kleinere bloemen.

Vinca major groeit ook meer opstaand dan Vinca minor en kan tot ongeveer 50 cm hoog worden.

Standplaats Vinca major

Deze groenblijvende planten kan in halfschaduw en schaduw staan en eventueel zelfs op een plek in de zon als de grond voldoende vochtig is.

De grond kan het best humusrijk en vochtig, maar goed waterdoorlatend zijn. Dit laatste vooral ook vanwege de matige winterhardheid.

Bloei en blad

Vinca major is een langbloeiende plant met blauwpaarse bloemen, met ieder vijf bloemblaadjes. De plant bloeit van voorjaar tot in het najaar. Hoe meer zon de plant krijgt, des te meer bloemen er zullen komen, maar de grond moet dan wel voldoende vochtig zijn.

Het blad is leerachtig en glanzend en is wat rond van vorm. Vinca major is een groenblijvende plant.

Verzorging Vinca major

  • Vermeerderen van de plant kan d.m.v. scheuren en uitplanten van de afzonderlijke delen gebeuren. Overigens breidt de plant zichzelf ook uit d.m.v. uitlopers, die gaan wortelen bij contact met de grond.
  • Snoei kan in het voorjaar gebeuren. De planten kunnen worden terug geknipt, zodat ze er weer verzorgd uit zien. Zo kun je ook voorkomen dat de planten een hele border gaan overnemen.
  • Bemest de planten in het voorjaar na het snoeien.

 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier