Vinca minor – Maagdenpalm

Vinca Minor of Maagdenpalm is een groenblijvende bodembedekker, die bloeit met witte of violette bloemen.

Er zijn twee soorten Maagdenpalm, de Vinca Minor met klein blad, die goed winterhard is en de Vinca Major met groter blad, die niet zo goed winterhard is en dus minder geschikt is als bodembedekker.

Vinca Minor is een gemakkelijk plantje wat het bijna overal goed doet. Het vormt een mooi dicht tapijt onder struiken of op open stukken grond, zodat je wordt verlost van al dat lastige onkruid. Maagdenpalm kan ook  nog bloeien, zodat het niet alleen een handig, maar ook nog een leuk plantje is.

Planten van Maagdenpalm

Je kunt de plantjes ruim uit elkaar planten, ongeveer 30 cm tussenruimte. Voordeel is dat je niet zoveel planten nodig hebt, en je kunt gemakkelijk het onkruid ertussen weg schoffelen. Plant dus 9 à 11 stuks per vierkante meter voor een mooi bodem bedekkend resultaat.

De plantjes maken vanzelf uitlopers, zodat ze naar elkaar groeien en het open stuk tussen de planten in opvullen. Zodra een uitloper worteltjes heeft kun je de stengel ook losknippen van de plant en het ergens anders planten.

Als je Maagdenpalm gaat planten, kun je wat humus en organische mest door de grond werken, om het aanslaan van de plant te bevorderen. Zet een gekocht exemplaar eerst een tijdje met pot en al in het water en geef de plant ook na het planten voldoende water. De  Maagdenpalm kan op een schaduw plek staan, in de volle zon ( als de aarde voldoende vochtig is) of in een bostuin groeien.

Blad en groei

Maagdenpalm is een kruipend heestertje wat laag blijft. Het blad is donkergroen en glanzend en is eivormig. Het blad is maar drie à vier cm lang. Er zijn ook soorten te koop met bont blad, het blad van de Vinca Major is groter en de plant heeft lange, hangende stengels.

De groenblijvende plant breidt zich uit door uitlopers te vormen, die vanzelf ook weer wortelen. Zo kunnen een aantal plantjes al snel een leeg stuk grond bedekken.

Wanneer bloeit Vinca minor?

Vinca Minor kan gekocht worden met verschillende bloemkleuren, zoals blauw, violet, wit en roodpaars. Vinca Major heeft blauwe bloemen. Hoe meer zon het plantje krijgt, des te meer bloemen zullen eraan komen. In de zon heeft de plant echter wel voldoende vocht nodig, het kan niet goed tegen droge grond. De langbloeiende planten kunnen van het voor t/m het najaar bloeien.

Hoe snoei je Vinca minor?

Om te zorgen dat de maagdenpalm er netjes uit blijft zien, kun je de plantjes in het voorjaar terug knippen. Al snel zullen er nieuwe, frisse uitlopers gevormd worden. Na het snoeien kun je de plantjes wat organische mest geven.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

3 reacties