Vinca minor Atropurpurea – Kleine Maagdenpalm

Vinca minor Atropurpurea

Maagdenpalm

Vinca minor Atropurpurea of Kleine Maagdenpalm is een groenblijvende plant met paarse bloemen, die een zeer goede bloeiende bodembedekker is.

Het plantje wordt ongeveer 15 cm hoog en is een snelgroeiende plant, waardoor hij zeer geschikt is als bodembedekker.

Hij kan zo goed de grond onder heesters bedekken, en is ook zeer geschikt als vakbeplanting. Onkruid krijgt al snel geen kans meer!

Voor een mooie bedekking van de grond kunt u 7 tot 9 stuks per vierkante meter planten.

Vinca minor Atropurpurea is een zeer gemakkelijke plant, die het bijna overal wel doet, zolang de grond maar wat vochtig is. De plant is goed winterhard.

Stansplaats Vinca minor Atropurpurea

De plant kan eigenlijk overal wel staan, al heeft een plek in halfschaduw wel zijn voorkeur. In volledige schaduw gedijt de plant ook, maar dan zullen er weinig bloemen aan komen. In de zon doet de plant het goed, mits de grond voldoende vocht bevat.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Vinca minor Atropurpurea is een langbloeiende plant met paarse bloemen in de maanden maart, april en mei. En ook daarna zult u nog wel eens een bloemetje tegenkomen zo hier en daar.

Het smalle, eivormige, kleine blad is groen van kleur. De plant behoudt in de winter zijn blad.

Planten van Vinca minor Atropurpurea

Bij het planten kunt u het best wat humus en organische mest door de grond werken, zodat de plant een goede start kan maken. Zet een gekochte plant voor het planten eerst een minuut of 10 in water, zodat de wortels voldoende vocht kunnen opzuigen en geef ook de eerste tijd na het planten voldoende water.

U kunt de plantjes ruim uit elkaar planten, met ongeveer 30 cm tussenruimte. Voordeel is dat u niet zoveel plantjes nodig hebt en het onkruid ertussen nog gemakkelijk geschoffeld kan worden.

De plantjes maken zelf uitlopers, zodat ze naar elkaar groeien en de open stukken tussen de planten in al snel opvullen. Zodra een uitloper wortels gevormd heeft, kunt u de stengel losknippen en op een andere plek planten.

Verzorging Vinca minor Atropurpurea

  • Snoeien kunt u doen in het voorjaar. Het zorgt ervoor dat de plant er netjes uit blijft zien en niet de hele tuin gaat overnemen.
  • Bemest de planten na het snoeien door ze organische mest te geven.
  • Geef eventueel water tijdens lange droge perioden, als de plant in de volle zon staat.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier