Anemone Serenade – Herfstanemoon
Anemone Serenade of Herfstanemoon is een roze bloeiende anemoon met half dubbele bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, vermeerderen en over verschillende soorten.
Er zijn meer dan 110 soorten Anemone in de kleuren wit, paars, rood en blauw. Er is een sterke soort voor de tuin ontwikkeld, Anemone hybrida, waarvan er wel 30 verschillende soorten verkrijgbaar zijn.
Dit is een soort die niet zo erg hoog wordt. In bloei komt hij tot 80 cm hoogte. Het is een langbloeiende plant, die bovendien ook een redelijk bodembedekkende plant is.
Zet voor een mooi resultaat in de border 5 tot 7 stuks per vierkante meter bij elkaar.
Anemone hyb. Serenade is een winterharde vaste plant, maar zeker net geplante exemplaren kunnen wel wat bescherming tegen vorst gebruiken.
Pas geplante anemonen komen wat langzaam op gang met de bloei, maar als ze eenmaal zijn aangeslagen hebben ze een zeer rijke en lange bloei.
Standplaats Anemone Serenade
De plant staat het liefst in volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen.
De grond kan het best humusrijk en licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend.
Wanneer bloeit Herfsanemoon?
Herfstanemoon Serenade is een langbloeiende- en rijkbloeiende plant. De bloei begint in augustus en gaat door tot in oktober/november.
De bloemen zijn roze van kleur met in het hart van de bloem duidelijk opvallende gele stuifmeeldraden.
Blad
Het blad is groen van kleur en is 3-lobbig. In een zachte winter blijft het blad lang staan, maar het is een bladverliezende plant. Anemone hyb. Serenade is een winterharde vaste plant, maar zeker net geplante exemplaren kunnen wel wat bescherming tegen vorst gebruiken.
Vermeerderen
De plant vormt ondergrondse wortelstokken en via die wortelstok komen er vanzelf weer nieuwe plantjes naar boven. Vermeerderen kan ook door het nemen van wortelstekken in de winter. Hiervoor haal je de plant in het geheel uit de grond, door hem met een schep uit te graven. Je schudt de grond tussen de wortels uit. Je knipt de plant van de wortels af. Dikke wortels knip je in stukjes van ongeveer 2 cm lengte, waarbij je goed oplet welke kant de onderkant is.
Dunne wortels kun je in langere stukken knippen, hierbij maakt het niet uit wat de onderkant was. Je neemt een bak met stekgrond en stopt de korte, dikke stukjes wortel met de onderkant naar beneden in de grond en duwt hem onder de grond. De dunne wortel stukjes kunnen plat op de aarde gelegd worden en worden toegedekt met aarde. Druk de aarde aan en zet de bak op een donkere, warme plek en houdt de aarde vochtig. Er zullen nieuwe Anemonen groeien.
Auteur
Over Willemien Mostert
Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier