Abelia

Abelia is er in veel verschillende soorten, waarbij er een groot verschil is in hoogte en breedte van de struik, de vorstgevoeligheid en bovendien zijn sommige soorten groenblijvende planten bij, terwijl anderen in de winter hun blad laten vallen.

Over het algemeen kun je stellen dat de bladverliezende soorten minder vorstgevoelig zijn dan de groenblijvende Abelia soorten.

Er zijn soorten met witte, roze en rode bloemen. Abelia is een langbloeiende plant. De struik is mooi als solitair en kan ook als haag aangeplant worden.

In mijn tuin staat Abelia Grandoflora ( zie foto). Deze soort isbuttonhalf wintergroen en goed winterhard en wordt ongeveer 125 cm hoog. Het is een breed uitgroeiende struik.

Standplaats Abelia

Alle Abelia soorten staan graag op een warme plek in de zon. Een plekje voor een muur op het zuiden wordt helemaal gewaardeerd. Abelia houdt van een vruchtbare, kalkrijke tuingrond, die goed waterdoorlatend is.

Blad en bloei Abelia grandiflora

Abelia grandiflora bloeit van juni t/m september met trechtervormige wit/ roze bloemen, en heeft mooie rode schutbladen.

Het blad is glanzend donkergroen en is ongeveer 2 tot 4 cm lang.

Snoei

Bij een net aangeplante jonge Abelia kun je beschadigde en dunne takjes verwijderen en de sterke takken terugsnoeien met 1/3 van de lengte. De plant gaat er beter van groeien en zal nieuwe scheuten gaan vormen.

Als onderhoudssnoei kun je na de bloei 1/4 van de takken tot vlak boven de grond terugsnoeien. De plant blijft zo mooi open. Na de lente kun je takken met vorstschade wegsnoeien. Bij een Abelia die meerdere jaren verwaarloosd is, snoei je alle takken terug tot 15 cm boven de grond.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.