Calamintha nepeta nepeta – Steentijm – Bergsteentijm

Calamintha nepeta nepeta

Calamintha nepeta nepetaCalamintha nepeta nepeta of Steentijm of Bergsteentijm is een langbloeiende plant met geurende lichtblauwe bloemen en naar munt geurend groen blad.

De plant met bossige groei is winterhard en wordt ongeveer 30 à 40 cm hoog. Calamintha nepeta nepeta is geschikt om aan de voorrand van de border te planten, ook geschikt voor de rotstuin en voor in een pot op een zonnig terras.
Plant voor een mooi resultaat 7 à 9 stuks per vierkante meter. Van een afstand zie je de plant dan als een grote wolk met wit / lichtblauwe bloemetjes.

Standplaats Calamintha nepeta nepeta

Steentijm staat graag in de zon of in halfschaduw.

De grond moet goed waterdoorlatend zijn, de voorkeur gaat uit naar kalkrijke grond.

Bloei en blad

Calamintha nepeta nepeta is een lange bloeier, eigenlijk zijn het buttontwee bloeiperioden die kort na elkaar plaatsvinden. De plant bloeit van juni tot in oktober met geurende witte tot licht blauwe bloemen. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Vanwege de bloei tot laat in het jaar is deze plant dus een ultieme bijenplant.

Het kleine naar munt geurende blad is groen van kleur. De geur komt vooral vrij bij aanraken van het blad. In de winter sterft de plant bovengronds af. De kale takjes kunnen tijdens de winter het best aan de plant blijven zitten, ze geven bescherming tegen de vorst.

Snoei en vorstbescherming Calamintha nepeta nepeta

Na de eerste bloei kan de plant iets worden teruggesnoeid voor een overweldigende doorbloei van de plant. Knip in het voorjaar de kale afgestorven takjes weg, vanuit de grond komt de plant weer opnieuw op. Het is ook mogelijk om in het najaar de afgestorven delen weg te snoeien, zorg dan wel voor vorstbescherming d.m.v. afdekken van de grond met blad of stro.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.