Camellia japonica – Japanse Roos

camellia japonica
Camellia japonica wordt in het Nederlands Camelia of Japanse Roos genoemd. Camellia japonica is een groenblijvende plant, met mooi donkergroen glanzend blad.

Algemene informatie

De plant is redelijk winterhard, maar kan tijdens strenge vorst wel wat bescherming gebruiken. Deze winter bloeiende plant bloeit van februari tot mei met rode, roze of witte bloemen en is goed als kuipplant te houden.

Camellia japonica mag niet uitdrogen, maar kan ook niet tegenbutton een te natte grond. De plant krijgt dan snel last van schimmelziekten en zal dood gaan.Belangrijk bij het plaatsen van de plant is het vinden van een plek in de tuin waar de plant geen vroege ochtendzon vangt.

De knoppen kunnen er na een nacht vorst niet tegen om te snel weer op te warmen en zullen afvallen.
De plant kan in de volle grond staan of in een pot op het terras. Als hij in een pot staat zal hij bij vorst binnen moeten staan op een koele en lichte plaats.

Standplaats Camellia japonica

De plant staat graag in halfschaduw. De plant kan in de winter niet tegen vroege ochtendzon. Ook moet hij beschut staan tegen koude wind.

De grond moet vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn. Staat hij te nat dan krijgt hij snel schimmelziekten. Verder moet de grond licht zuur en humusrijk zijn.De plant houdt van ijzer, je kunt enkele roestige spijkers in het plantgat stoppen. Plant hem verder met tuinaarde en turf.

De plant mag niet uitdrogen en heeft in de zomer, maar soms ook in een droge winter wat extra water nodig. Gebruik hiervoor geen kraanwater maar regenwater of ontkalkt water. Camellia japonica wortelt erg oppervlakkig, je moet dus niet vlak onder de plant schoffelen.

Bloei  en blad Camellia japonica

Camellia soorten bloeien langdurig van februari tot mei Camellia japonica met rode, roze of witte bloemen.

Deze langbloeiende plant  heeft donkergroen glanzend en leerachtig blad.

Snoeien en bemesten

Snoei kan na de bloei gebeuren, in het voorjaar. Beperk het echter tot enkele wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust.

In de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, waarna je goed moet sproeien.

Print Friendly, PDF & Email

72 Comments

 • mei 20, 2011 @ 9:28 am

  mijn witte camellia beloofde zo mooi te gaan bloeien dit vroege voorjaar, maar knoppen verdroogden en blad droogt nu ook uit, krult en verdroogt.
  Zij staat in een pot buiten in de halfschaduw en ik ben somber over haar voortbestaan.
  Wie heeft enig idee wat hier aan de hand is en weet een oplossing?

  • Lucia
   juni 24, 2012 @ 3:00 pm

   Beste Nan,
   ik heb precies hetzelfde met mijn witte camellia. Als jij wellicht oplossingen krijgt doorgemailed zou ik ze ook graag van je vernemen.
   Bij voorbaat mijn dank en succes verder,
   Luci@

  • juli 21, 2018 @ 4:37 pm

   Lijkt er sterk op dat de plant te weinig water krijgt.

  • Gé de Boer
   april 26, 2019 @ 2:38 pm

   Al meer dan 5 jaar geniet ik van enkele camellia’s. Die staan in volle (klei!=fout)grond in een zuur plantgat – uit de wind en zonder ochtendzon. Uitdrogen in een pot of kuip is een mogelijke oorzaak. Maar vorstschade of te snel ontdooien van de knoppen kan ook uitval veroorzaken. Dit jaar ‘stikte’ mijn grootste crèmekleurige camellia van de knoppen – maar a) de bloei was laat (soms eind februari – nu pas in april) en de meeste knoppen (er waren er meer dan 100 à 150 ! in een struik van nog geen 130 cm hoog) bloeien helaas niet. Wellicht door nog late sneeuwval. De natuur blijft verbazen

 • joke
  oktober 23, 2011 @ 1:58 pm

  Mijn Camellia heeft van die verkleurde bladeren.
  Geel licht groen wie weet waar dit door komt.
  Al vast bedankt joke

  • mei 12, 2016 @ 9:00 am

   Mijn Camelia heeft al 2 jaar niet gebloeid maar zat deze winter vol met knoppen hij is donker rosé. De bladeren werden ook geel groen en toen heb ik hem flink water gegeven en nu gaan de knoppen open en de bladeren komen weer helemaal bij.

 • Chris
  januari 8, 2012 @ 12:32 pm

  Mijn witte Camelia bloeit volluit en is begonnen met bloeien voor de kerst. Hij doet dit ieder jaar zelfs tijdens de strenge winter vna 2010/2011 met veel sneeuw.

 • fred
  maart 11, 2012 @ 10:15 am

  mijn camellia verliest zin blad en knoppen na deze winter . wie kan me vertellen of hij nieuw blad zet of kan ik hem ook terug snoeien?

 • anke van rijswijk
  maart 11, 2012 @ 12:52 pm

  Wij hebben veel camelia’s in de tuin Nu zijn er 2 die deze winter bruinblad hebben gekregen [Ze vallen ook gedeeltelijk af ] De knoppen zijn ook bruin. Kunnen we de struiken zo laten staan of moeten we ze snoeien.Wie helpt ons met advies.

 • Mary-therese
  maart 25, 2012 @ 9:03 pm

  Ik heb precise de zelfde probleem met ongeveer 5-6 camilias en ik will weet moet ik ze allemaal weg gooien of kompt het goed volgende jaar. Bij mij ze zijn aljaren in de grond dit is de eerst jaar het gebeurt bij mij ook pit zwarte bladeren. Any ideas please let me know. Mary-T

  • Tia koelemaij
   juni 8, 2015 @ 3:03 pm

   Wie kan mij adviseren wat ik moet doen met een rode Camelis waarvan de bladeren geel en bruin worden heeft goed gebloeid maar dit verschijnsel ken ik niet staat in de volle grond.

 • Anna Schipper
  mei 27, 2012 @ 6:37 am

  Goede morgen

  Mijn witte Camelia heeft al zijn blad en knoppen verloren na de laatst strenge vorstperiode.
  Er zit nog leven in het hout. Ik ga hem nu stekken en hoop daar het beste van. Mocht het lukken, dan stuur ik u graag een paar stekken toe.

  Vriendelijke groeten
  Anna Schipper

  • monique van den kerkhove
   april 18, 2014 @ 4:41 pm

   Ik zie hier wel veel vragen, maar antwoorden vind ik niet..
   Wie helpt mij?

   Bedankt!

 • wil hack
  juli 2, 2012 @ 9:18 am

  mijn buren en ik hadden een camellia die het eigenlijk nooit goed heeft gedaan dus doe maar weg ,dat kon ik niet , heb haar verplaatst nieuwe grond,beenderenmeel op atvies van tuinman goed vochtig houden maar zie nu dat er aan de onderkant van het blad allemaal harde plekjes zitten, heb het bespoten met groene zeep , is dat voldoende of maar opgeven , graag advies.

 • hannie
  augustus 9, 2012 @ 5:05 pm

  Mijn camellia doet het prachtig, hij groeit enorm, heeft prachtig glanzend blad. Hij staat nu al 6 a 7 jaar, zit elk jaar vol knoppen maar er komt er nooit één uit,ze vallen er altijd af voor ze open zijn. Wie weet wat de oorzaak is.

  • Hellen Partoleksono
   april 30, 2018 @ 3:48 pm

   Hallo allemaal, ik heb er 2 in de tuin een rose en rode. De rode bloei elke jaar weer en tot de takken hangen met die zware bloemen, maar de rose krijgt ook bruine bladjes en veel knoppen. Maar hij gaat niet echt bloeien. Er komen wel wat bloemen open ,maar dat is het.

 • maart 19, 2013 @ 12:39 pm

  Heb een camelia weet niet of hij winterhart is wie kan mij helpen. Tiny

  • maart 19, 2013 @ 1:03 pm

   Camellia is matig winterhard, bij vorst kan de plant goed bescherming gebruiken. Staat hij in een pot dan is het het beste om de pot bij vorst in een garage/schuur te zetten.

 • Sylvia van der Steeg
  april 22, 2013 @ 2:22 pm

  Onze Camelia heeft nu allemaal zwarte bladeren en deze aanslag kan je eraf wrijven…enig idee wat dit is?

 • Dinette
  mei 1, 2013 @ 7:40 pm

  Heb ik ook gehad ,donker goedje op het blad,spuit een keer met anti luis,helpt echt,maar wel doen als er geen wind is.

 • Joop
  mei 4, 2013 @ 8:07 am

  moeten uitgebloeide bloemen worden verwijderd???

 • Wil
  juli 5, 2013 @ 2:48 pm

  ik heb een witte camelia,en twee rode camelia’s de witte is groter ong. 2 meter en de roden iets kleiner.
  De rode krijgen na de bloei zaad bollen,maar de witte niet.
  Hoe kan ik de witte stekken.
  Mijn camelia’s staan in Portugal in het Estrala gebergte op.

 • witte
  september 17, 2013 @ 7:11 am

  na dat de bloemen weg zijn mag je ze in de tuin zetten, geen direct zonligt, zeker niet in de winter

 • Riek
  maart 5, 2014 @ 1:54 pm

  Camelia heeft op de bladeren een zwart laagje wat je eraf kunt poetsen. Net een roetlaagje maar geen brand geweest. Is dit een ziekte of door de zachte winter. Vorig jaar heeft deze grote plant welke ik al jaren heb overweldigend gebloeid.

  • willemien loninkj
   april 13, 2014 @ 7:19 am

   Ik heb ook een camelia met een zwart laagje op de bladeren die je er af kunt poetsen, nu wilde ik proberen op die site te komen, maar werkt niet meer, wat kan ik het beste tegen die aanslag doen gr willemien

  • A.Groen
   juli 20, 2014 @ 9:27 am

   met lauwwarme doek aan onder en bovenkant de bladeren afpoetsen en hij bloeit weer helemaal op.
   wordt veroorzaakt door een luissoort.
   succes
   A.Groen

 • Riek
  maart 6, 2014 @ 10:33 am

  Hartelijk dank. Ik ga het proberen, hoewel het lastig zal zijn.

 • Ineke
  maart 10, 2014 @ 1:24 pm

  Ik heb afgelopen winter mijn (rode)Camillia afgedekt met dat witte doek tegen vorst. Mijn Camillia zag er niet uit voor de “winter” begon. Lelijk blad en bevroren knoppen van de winter ervoor. Heb gisteren het witte doek verwijderd en mijn plant ziet er schitterend uit. Mooie glimmende donkergroene bladeren en vol met knoppen waarvan een deel al half uitkomt. Nu nog wat turfmollem bij de wortels en ik heb er alle vertrouwen in.

 • japper
  maart 12, 2014 @ 9:32 am

  hoe en wanneer kan ik het beste stekken?

 • maart 12, 2014 @ 3:47 pm

  Ik heb een kleine 2 takkige Camellia plant gekregen in een binnen pot, en vraag mij af of de plant ook binnen gehouden kan worden. Kan dit nergens vinden, maar is wel zo aangekocht als voor binnen.

 • Riet
  maart 14, 2014 @ 11:21 am

  Onze Camellia zit vol knoppen en doet het goed, maar krijgt nu gele vlekken op de bladeren. Waar kan dat aan liggen en is er wat aan te doen?

  • Jb
   april 3, 2014 @ 12:30 pm

   Beste Riet.

   Dit is volgens mij duidelijk door verkeerde grond.

   Voorbeeld van een rhodondendron is ook een plant die graag in zure grond staat als die geen goede grond heeft kleuren de bladeren geel en beginnen te krullen.

   Tip: vermeng genoeg turf met de grond er om heen.

  • A.Groen
   september 16, 2014 @ 4:25 pm

   doe een paar oude spijkers rondom de wortels in de grond, of wat ijzerslijpsel.Plant heeft yzer nodig. wel ook de grond wat nat maken( spijkers moeten gaan roesten.
   reactie in de zomer binnen twee weken bladeren weer glimmend en groen.

 • Ingrid
  maart 24, 2014 @ 1:24 pm

  Mijn rode camelia geeft alleen aan de onderkant knoppen is daar een verklaring voor?

 • Alida
  maart 27, 2014 @ 11:11 am

  Moeten de uitgebloeide bloemen verwijderd worden uit de Camelia? Of moet je ze juist laten zitten?

  • april 4, 2014 @ 6:56 am

   De uitgebloeide bloemen kunnen het best verwijderd worden. De plant gaat anders energie steken in het vormen van zaad.

   • freddy
    april 4, 2014 @ 3:17 pm

    De witte bloemen van mijn camelia verkleuren naar roeste kleur. Zelf de bloemknoppen verkleuren reeds gedeeltelijk. Wat kan de reden zijn?

  • ria
   april 21, 2014 @ 11:55 am

   Beste Alida,

   Bloemen vallen er van zelf af.

 • Ernst
  april 6, 2014 @ 4:56 pm

  Ik heb al zeker een jaar of tien een camelia staan op de goede plek ziet er schitteren uit vol in donkergroen blad maar heeft op een enkele rode bloem na nooit geen bloemen gegeven.Er staat een tweede naast net zo mooi even min geen bloemen.Wat te doen

  • A.Groen
   juli 20, 2014 @ 9:24 am

   Geef de Camelia twee x per jaar wat Rododendronmest.( = ” zuur” ) !
   geeft dan volop bloem !
   succes

 • rita van acker
  april 14, 2014 @ 12:07 pm

  heb hier 2 rode camelia,s en die krijg ik al 2 jaar niet in bloei het blad staat glanzend ze staan er stralend bij maar helaas bloeien ze niet weet er iemand raad

  • A.Groen
   juli 20, 2014 @ 9:28 am

   geef wat rododendron mest en volgend jaar zit hij vol!
   succes
   A.Groen

 • tuinkabouteropdefiets
  april 21, 2014 @ 5:51 pm

  Dag, ik zou ontzettend graag een stekje van een witte camelia willen. Heeft iemand toevallig er een of misschien twee. Ik hoop van u te horen,

  • juli 10, 2019 @ 3:25 pm

   Mijn Camelia heeft in een keer gekrulden bruine bladeren,staat in een pot.Wat moet ik nu doen,al vast bedankt.

 • jose
  juni 7, 2014 @ 12:01 pm

  Ik heb een rode Camilia en nu voor het eerst heeft die niet gebloeid! Hij moet niet groeien maar bloeien!Wat is het probleem?

  • juni 28, 2014 @ 7:35 am

   Het zou kunnen zijn dat de grond niet zuur genoeg is. Voeg tuinturf toe om het zuurder te maken.

 • ruud
  juni 8, 2014 @ 12:41 pm

  Wie kan mij helpen.
  Toen wij 3 jaar een CAmillia hebben gekocht stond deze vol in bloei. In de tuin gezet , niet in de ochtenzon en s’middags een uurtje of 4 de volle zon om daarna weer in de schaduw te vertoeven. Al in het eerste jaar vielen de uitgebloeide knoppen van de plant af om vervolgens de komende 3 jaar niet meer te bloeien, sterker nog er komen helemaal geen knopen meer aan de taken. De bladeren glanzen prachtig en hij groeit ook gewoon door, alleen hij geeft geen knopen meer. Wqat doen we niet goed en wat kunnen we eraan doen

  • A.Groen
   september 16, 2014 @ 4:23 pm

   geef de Camelia 2 x per jaar een ruime dosis Rododendron mest.
   Knoppen komen er het ene jaar in en hetvolgende jaar bloeit hij fantastisch. Aarde moet een beetje zuur zijn.

 • Fb Jansen
  juni 27, 2014 @ 11:19 am

  Wij vroegen ons af of de te breed wordende Camellia japonica ook gescheurd kan worden?

 • Joke oosterman
  oktober 16, 2014 @ 9:35 am

  Camelia rosé en rood. Staan al jaren op dezelfde plek. Zit nu volop in knop en de rosé gaat al open. Is dit normaal? Wat zal er nu van de winter gebeuren?

 • Nellian
  oktober 16, 2014 @ 2:08 pm

  Hoi Joke
  Ik heb hetzelfde. Misschien is het net als met de rhododendron dat hij nu knoppen vormt voor volgend jaar?

 • Joke Oosterman
  oktober 22, 2014 @ 8:14 am

  Dat is waar, maar ze komen al uit. Hij staat onnatuurlijk mooi te bloeien.

 • Jack
  maart 9, 2015 @ 10:46 am

  Hallo,

  Mijn Camelia heeft sinds een jaartje zwarte bladeren. Diverse middelen van Bayer gebruikt maar help niets.
  Kent iemand een goed huismiddel.
  Bvd.
  Jack

  • Herma
   april 8, 2015 @ 9:22 pm

   Hallo Jack,

   er zijn twee huismiddelen die goed werken:
   – sproeien met ‘neem’ (spreek uit: niem) olie, dit is een natuurlijk extract van de neem-boom.
   -nog eenvoudiger en goedkoper: een oplossing van dubro en brandspiritus. Een flinke scheut dubro in een gieter van 10 liter, + 8 dopjes brandspiritus. Beide om de paar weken herhalen gedurende het groeiseizoen. Niet op de bloemen spuiten en niet als de zon op de plant schijnt.

   De zwarte laag is een schimmel die groeit op de uitwerpselen van o.a. luizen. Die luizen worden ‘onderhouden’ door mieren in de bodem onder de plant. Zolang je daar mieren hebt zullen de luizen blijven terugkeren als je niet regelmatig spuit met bovenstaande.

 • Tineke
  april 1, 2015 @ 1:57 pm

  Graag ook een stek van de witte camelia. Ik hoop dat iemand mij hieraan kan helpen

 • A.j. De Veij
  april 19, 2015 @ 3:52 pm

  onze camelia bloeit rode bloemen, maar nu zit er ineens een prachtige witte bloem in.
  Is dit zeldzaam of komt het vaker voor?

 • juni 16, 2015 @ 2:26 pm

  ik woon in suriname.
  wil ook japonica camellia planten
  heb een meegenomen hij doet het voorlopige heel goed.
  nu wil ik gaan vermeederen.kan het gestekt worden of zijn er zaden
  kunt u mij misschienhelpen ermee

  met vriendelijke groeten
  lily

 • juni 16, 2015 @ 2:27 pm

  ik woon in suriname.
  wil ook japonica camellia planten
  heb een meegenomen hij doet het voorlopige heel goed.
  nu wil ik gaan vermeederen.kan het gestekt worden of zijn er zaden
  kunt u mij misschienhelpen ermee
  ik wil ook die witte.

  met vriendelijke groeten
  lily

 • Toos
  juli 26, 2015 @ 11:42 am

  Ik heb al 30 jaar een camelia.Staat in half schaduw.geeft al vroeg prachtige bloemen en is uitgegroeid tot een struik ! Is nu op zijn retour,krijgt vele gele blaadjes en is niet meer zo vol als eerst!krijgt een soort gele harde bollen op zijn takken .izijn dit zaadbollen en moeten deze verwijderd worden of niet?graag advies hier over.gr.Toos

 • Henk
  augustus 18, 2015 @ 9:51 am

  Ik heb een rode camelia van 2 meter hoog. Prachtige plant maar hij staat in de weg. Nu staat hij in de weg. Kan ik hem verplanten en wanneer?

 • jjb
  april 6, 2016 @ 6:50 pm

  Mijn witte camelia (zo’n 10 jaar oud) krijgt roze bloemen- vorig jaar 2-3 tussen de witte en nu al 6-8. een aantl witte bloemen hebben 1 roze bloemblaadje. Ik wil ‘m graag wit hebben/houden. wat te doen?

 • Hans
  april 20, 2016 @ 8:23 pm

  Hey jjb

  Wat jij voorhebt is allicht een mutatie op je plant. Het kan zijn dat er op een bepaalde plant een tak genetisch anders in elkaar steekt, dan spreekt men van een mutatie.
  -> Je kan ‘m afsnoeien en stekken, zo heb je een roze variant van je witte origineel.

  Elke kleurverandering ten opzichte van het origineel is een mutatie. De vraag is; wat is de originele kleur van de camillia? Gaat jouw tak terug naar het origineel (omdat je plant een stek is van een witte mutatie) of is ie zelf gemuteerd van origineel wit naar roos (waardoor je roze stekken kan nemen).

 • Trees
  april 29, 2016 @ 8:53 am

  Ik heb nog nooit camellia’s gehad. Ik zou die dolgraag uitproberen. Wanneer mag je deze zelf stekken en is het een gemakkelijke of een zeer moeilijke?
  Wie helpt mij aan stekken: wit, rood, rose, om het even. Ik probeer graag.
  Ook dankbaar voor alle nuttige goede raad.

 • Joey L
  mei 27, 2016 @ 7:07 pm

  Ik heb een Camelia een rose en wil die nu snoeien maar kan dat nog? Hij heeft nog geen bloemknoppen maar groeit erg hard.

 • Katie dv
  juli 26, 2016 @ 4:11 pm

  Ik heb in februari 2 camelias op stam in potten op het terras staan . Veel jammer genoeg door het slechte weer dit voorjaar zijn ze afgzvalle voor ze konden opengaan . Door de aannhoudende zware rzgenval kon de grond en de gaten in de pottzn niet verhinderen dat ze mestnat stonden . Nu is het warm.en droog en vertonen ze gele en bruine bladeren . Kan ik ze nog redden ? Alvast bedankt voor tips
  Mvg katie

 • Bas Lokerse
  november 2, 2016 @ 1:07 pm

  Mijn Camelia Japonicus staat in de tuinkamer. Struik zit vol knoppen. ’s nachts is het in de tuinkamer ongeveer 7 graden en overdag als de zon schijnt 22 graden. Sterke schommelingen wat betreft de temperatuur. kan de struik daartegen en gaat dat niet ten koste van de knoppen?

  Met vriendelijke groet
  Bas

  • november 8, 2016 @ 11:17 am

   Het is i.d.d. het best als de temperatuur gelijkmatig laag blijft.

 • Honggo
  maart 23, 2017 @ 9:37 pm

  Ik heb rode Camelia 3 meter hoog, nu aan het bloeien en verschillende nog lage Camelia 1 meter hoog met rode en roze kleur. Heel moei; nu aan het bloeien. Ik zou er geen witte van hebben.
  En rozen, wat denken jullie, Paars, Roze en gele.
  Enkele dingen: The last rose of Summer.
  The Jellow rose of Texas.

 • Katleen
  april 7, 2018 @ 5:50 am

  Ik mag de Camelia van mijn grootvader zaliger gaan uitsteken in zijn tuin. Ik dacht dit na zijn bloei te doen. Eerst bijsnoeien en dan uitsteken en herplanten. Kan iemand mij hierin adviseren?

 • Liliane
  juni 16, 2018 @ 4:58 pm

  Capella japonica aan wortel witte stippen wat is dit

 • Jan
  februari 3, 2019 @ 4:03 pm

  Over planten kan vanaf april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.