Cyclaam: bloei, standplaats, blad

Cyclaam

Cyclaam kan binnenshuis en in de tuin geplaatst worden. Als je de cyclaam buiten neerzet moet hij wel tegen vorst beschermd worden. Het is belangrijk om rond de plant een dikke laag compost te strooien, om de wortels warmer te houden.

Algemene informatie

Er zijn verschillende soorten, waarvan de bloeiperioden kunnen verschillen. Er zijn soorten die in de winter bloeien, maar ook die juist in de zomer of het najaar bloeien.

Plaats je winterbloeiende Cyclamen in de tuin, dan zullen ze zeker opvallen, omdat er in die tijd niet veel in bloei staat in de meeste tuinen. Het is het mooist om dan een aantal planten bij elkaar te zetten. Cyclamen kunnen zichzelf op den duur uitzaaien.

Wil je de plant in huis neerzetten, dan moet je hem op een niet te
warme plek zetten en niet in direct zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft, laat het niet uitdrogen.

Bloei van verschillende soorten Cyclaam

Wanneer een Cyclaam bloeit hangt af van de soort die je gekocht hebt. Het zijn langbloeiende planten.

Cyclaam coum is een winter bloeiende plant en is te koop met roze, rode of witte bloemen.

Cyclaam hederifolium bloeit in het najaar en heeft roze of witte, vrij kleine bloemen.

Cyclaam purpurascens bloeit in de zomer en heeft rode bloemen.

cyclaam

De bloemen blijven behoorlijk lang aan de plant zitten, als de plant ten minste genoeg vocht krijgt.

Standplaats Cyclaam

De planten kunnen niet tegen direct zonlicht. In de tuin doen ze het dan ook het best onder de bescherming van andere struiken of onder het bladerdek van een boom. Op deze plek wordt hij ook beschermd tegen regen in de zomer, waar de plant niet goed tegen kan.

De grond moet vochtig zijn, maar wel goed waterdoorlatend. Verder houdt de cyclaam van kalkrijke grond. In de winter dek je de wortels af met een laag compost, als bescherming tegen vorst.

Blad

Het is een groenblijvende plant in de winter. Het hartvormige blad is groen met een zilverkleurige tekening erop.

13 reacties


 • Simons

  hallo

  ik heb al meerdere cyclaams gehad nu heb ik ook weer een ‘n witte maar het blad word geel en bloem bloeit niet optimaal, geef hem 1 keer op de week wat water per onder schotel. hoe kan dit wat doe ik verkeert hij staat in licht half schaduw binnen.
  M.V.G.
  Simons


 • Marian

  Al vanaf november heb ik 6 cyclamen en ze bloeien nog steeds, al wordt het nu iets minder. Ik geef ze ca. 1 x per 14 dagen voedsel, lauwwarm water aan de buitenkant. Overtollig water na 1 kwartier gooi ik weg.
  Had ik er vroeger nooit succes mee, ik kan ze nu zelfs we ruim een jaar houden. Een tuin heb ik niet. Ik zet ze aan de oostkant bij het raam en in de zomer zet ik ze als de zon daar niet schijnt het westen bij het raam. Ze houden van licht. Ik heb er plezier in gekregen ze te verzorgen.


 • Kurvers Jean-Jacques

  Bedankt voor de nuttige tips! heb er deze zomer één gekocht (rode) , geef ze ook langs de onderzijde (schotel) water , en geregeld mest. Maar wil ze toch voor de veiligheid binnen laten overwinteren. Dus zolang het niet vriest mag ze buiten blijven ? Groeten J-J


 • Trees

  Wat moet ik doen met bladluizen op cyclamen? Het blad is ook vlekkerig. Wat doe ik verkeerd? Ligt het aan de grondsoort? Dank voor een reactie.


 • Niels Henselmans

  Hai Plant NU,

  Ik heb een cyclaam in mijn tuin, maar mijn vraag is wat je moet doen om hem in bloei te houden?

  Moet je de uitgebloeide bloemen en bloemstam er helemaal uithalen of alleen de bloem of moet je ze gewoon laten zitten?

  Alvast dank voor jullie mogelijk antwoord.

  Niel Henselmans.


 • Evelien

  Moeten de zaadbollen na de bloei uit de plant gehaald worden?
  Vast bedankt voor het antwoord.
  Evelien


 • yanick

  Heb tweejaar geleden cyclamen in de tuin gepland, en er niet meer naar omgezien. De verrassing: ze zijn heel wat groter geworden en uitgebreid, daat waar i vroeger meerdere malen met veel zorg, al mijn pl


 • yanick

  planten zag wegkwijnen, wat is er aan de hand? Zijn er die je helemaal niet in de tuin mag plaatsen? Heb ze telkens op de zelfde plaats geplant, en deze winter wacer heel wat meer vriesweer, en heb ze niet beschermd….


 • Veerle

  Hallo,
  Na lange tijd heb ik weer een cyclaam in huis. Deze is een speciale soort, witte bloemen met af en toe een fushia accent.
  Bedankt voor de tips en ik hoop van hem nog lang te houden


 • Paula

  Ik heb buiten twee potten met 3 cyclamen. Hoe kan ik deze het beste water geven en op welke temperaturen moet het water zijn…