Choisya ternata

Choisya ternataChoisya ternata is een groenblijvende sierheester met stervormige witte bloemen in mei-juni en met een tweede bloei in augustus.

Deze groenblijvende plant is een langzame groeier en wordt uiteindelijk ongeveer 1,5 m hoog en 1 m breed.

Zowel het blad als de bloemen van Choisya ternata zijn geurend.

De heester staat mooi in de border, maar kan ook goed in een ruime kuip op het terras.

Standplaats Choisya ternata

De sierheester staat graag op een tegen koude wind beschutte plek in de zon of halfschaduw.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend.
Zorg verder voor humus- en voedselrijke grond,button die het liefst licht zuur is.

Bloei en blad

Choisya ternata is een rijkbloeiende heester en bloeit vanaf eind april t/m juni met stervormige witte bloemen. De bloemen geven een heerlijke zoete geur af.

Als je de heester direct na de bloei wat terugsnoeit, dan zal er in augustus nog een tweede bloei optreden, al zal deze wel minder zijn dan de eerste bloei.

Het groene blad staat met drietallen tegelijk aan de steel en is glimmend en leerachtig. Als het blad wat gekneusd wordt, komt er een citroenachtige geur vanaf. Choisya ternata is een groenblijvende plant in de winter.

Verzorging Choisya ternata

  • Planten. Doe in het plantgat turf, de heester houdt van een licht zure grond.
  • Beschermen bij vorst. De plant is winterhard, maar kan wel schade oplopen bij strenge vorst. Zorg allereerst voor een plek uit harde wind. Staat Choisya ternata in de volle grond in de border, dek hem dan af met vliesdoek. Als de plant in een kuip is aangeplant, dan kan deze op een koele plek binnen worden gezet.
  • Snoei. Choisya ternata kan goed gesnoeid worden. Na de eerste bloei knip je de takken terug (30cm) zodat er in augustus een tweede bloei kan plaatsvinden. Na de tweede bloei kan de heester weer gesnoeid worden. Een te groot geworden struik kan in het voorjaar tot vlak boven de grond worden teruggesnoeid. Door vorst aangetaste takken kunnen verwijderd worden in april, als de bloemknoppen zich al gevormd hebben.

Choisya soorten

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.