Cotoneaster horizontalis – Dwergmispel


Cotoneaster horizontalisCotoneaster horizontalis of Dwergmispel is een laagblijvende en breeduit groeiende bloeiende stuik met witte bloemen in mei-juni en rode bessen in het najaar.

De struik is zeer geschikt als bodembedekker en kan ook goed tegen schuine hellingen groeien om de grond bij elkaar te houden. De struik wordt dan gemiddeld 0,5 m hoog.

Behalve als bodembedekker is Cotoneaster horizontalis ook geschikt om een muur, schutting of gaaswand in de hoogte te bedekken. De takken moeten dan wel worden aangebonden. De struik kan dan tot 2 m hoog worden.button

Cotoneaster horizontalis groeit grotendeel horizontaal en vormt op den duur een dicht vertakte, breed uitgroeiende struik.

In principe is deze winterharde struik bladverliezend, maar in zachte winters kan de plant (gedeeltelijk) groen blijven.

Standplaats Cotoneaster horizontalis

De struik staat graag in de zon of halfschaduw.

De grond kan het best voedsel- en humusrijk zijn.

Bloei en blad

Cotoneaster horizontalis bloeit in mei en juni met lichtroze tot witte bloemen, waar bijen op af komen.

In het najaar komen er felrode bessen aan de struik, die vogels trekken. Al met al dus een diervriendelijke plant!

Het blad is klein, groen van kleur en glanzend. In de herfst verkleurd het blad naar rood. In de winter verliesr Cotoneaster horizontalis zijn blad, behalve als het een milde winter is.

Verzorging Cotoneaster horizontalis

  • Snoei. De struik hoeft niet gesnoeid te worden. Als er takken in de verkeerde richting groeien of te groot worden, dan kan er in het voorjaar snoei plaatsvinden.
  • Bemesten. Geef in het voorjaar organische mest.

Er zijn veel verschillende soorten Cotoneaster, elk met zijn eigen mooie eigenschappen

Cotoneaster lacteus
Cotoneaster suecius Coral Beauty