Cotoneaster lacteus of Dwergmispel

Cotoneaster lacteus

Cotoneaster lacteus of Dwergmispel

Cotoneaster lacteus of Dwergmispel is een goed winterharde, groenblijvende plant. Hij is verkrijgbaar op stam, of als hoge of laagblijvende struik. Cotoneaster lacteus is geschikt als haagplant, voor groepsbeplanting maar ook als solitair.

De heester bloeit met crème witte bloemen en krijgt in het najaar rode bessen. De hoge soort kan tot 3 meter hoog worden.

Standplaats Cotoneaster lacteus

Dwergmispel houdt van een zonnige plek of een plek in halfschaduw. Hij doet het goed op iedere grondsoort, die normaal vochtig is.

Dwergmispel kopen

Er zijn verschillende soorten te koop. Klik op onderstaande button om de plant te kopen:

Blad, bloemen en bessen

Het blad van Cotoneaster lacteus is groen van kleur. In mei en juni komen er crème witte bloemen aan de struik en in het najaar vormt de struik rode bessen, die de hele winter aan de struik kunnen blijven zitten.

Hoe snoei je Cotoneaster lacteus?

  • De lage soort hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan het wel verdragen.
  • De hoge soort kan het best jaarlijks een stukje teruggesnoeid worden, om een mooie compacte groei te bevorderen.
  • Cotoneaster lacteus op stam kan worden gesnoeid als je vindt dat de takken teveel gaan hangen. Ook voor een meer compacte groei is het verstandig om enkele takken in te korten.

Mijn ervaring

Ik heb bij ons in de voortuin twee heesters op stam staan. Ik ben er erg blij mee! Het blad ziet er mooi uit en het hele najaar en winter zitten er grote trossen rode bessen aan de plant.

Dwergmispel kan de vorst duidelijk goed verdragen, want nu in februari 2013 na alle sneeuw en vorst zitten de meeste bessen er nog steeds aan. Ik zie nu  soms een kramsvogel (of is het een lijster?) in de boompjes zitten  die de bessen eet. Ook merels houden van de bessen. Bij iemand anders zag ik een complete muur bekleed met Cotoneaster, een prachtig gezicht. Je kunt hem dus ook langs een muur leiden en alle naar voren uitstekende takken verwijderen. Prachtig!

 

1 reactie


  • Okken

    Onze buurvrouw heeft zo’n struik van meer dan 3 meter. Nu ondervinden wij bij aanraking van het blad branderige rode vlekken op onze huid. Klopt dit en zo niet welke struik of boom doet dit wel die hierop lijkt ?