Cotoneaster lacteus of Dwergmispel

Cotoneaster lacteus of Dwergmispel is een goed winterharde, groenblijvende plant. Hij is verkrijgbaar op stam, of als hoge of laagblijvende struik. Cotoneaster lacteus is geschikt als haagplant, voor groepsbeplanting maar ook als solitair.

De heester bloeit met crème witte bloemen en krijgt in het najaar rode bessen. De hoge soort kan tot 3 meter hoog worden.

Standplaats Cotoneaster lacteus

Dwergmispel houdt van een zonnige plek of een plek in halfschaduw. Hij doet het goed op iedere grondsoort, die normaal vochtig is.

Blad, bloemen en bessen

Het blad van Cotoneaster lacteus is groen van kleur. In mei en juni komen er crème witte bloemen aan de struik en in het najaar vormt de struik rode bessen, die de hele winter aan de struik kunnen blijven zitten. De bloemen zijn aantrekkelijk voor insecten, de bessen trekken veel vogels aan, vooral merels.

Hoe snoei je Cotoneaster lacteus?

  • De lage soort hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan het wel verdragen.
  • De hoge soort kan het best jaarlijks een stukje teruggesnoeid worden, om een mooie compacte groei te bevorderen.
  • Cotoneaster lacteus op stam kan worden gesnoeid als je vindt dat de takken teveel gaan hangen. Ook voor een meer compacte groei is het verstandig om enkele takken in te korten.

Mijn ervaring

Ik heb bij ons in de voortuin twee heesters op stam staan. Ik ben er erg blij mee! Het blad ziet er mooi uit en het hele najaar en winter zitten er grote trossen rode bessen aan de plant.

Dwergmispel kan de vorst duidelijk goed verdragen, want zelfs na sneeuw en vorst blijven de meeste bessen en blad er nog steeds aan zitten. Ik zie nu  soms een kramsvogel (of is het een lijster?) in de boompjes zitten  die de bessen eet. Ook merels houden van de bessen. Bij iemand anders zag ik een complete muur bekleed met Cotoneaster, een prachtig gezicht. Je kunt hem dus ook langs een muur leiden en alle naar voren uitstekende takken verwijderen. Prachtig!

 

Cotoneaster lacteus is een groenblijvende heester die ook nog bloeit met witte bloemen gevolgd door rode bessen. Een aanwinst voor iedere tuin!

Cotoneaster lacteus is goed winterhard. Zet de heester op een plek in zon of halfschaduw.

Cotoneaster lacteus hoeft niet gesnoeid te worden. Beschadigde of storend groeiende takken kunnen worden weggeknipt voor vormbehoud van de heester. Snoeien doe je liefst direct na de bloei.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • Okken

    Onze buurvrouw heeft zo’n struik van meer dan 3 meter. Nu ondervinden wij bij aanraking van het blad branderige rode vlekken op onze huid. Klopt dit en zo niet welke struik of boom doet dit wel die hierop lijkt ?