Cyclaam: bloei, standplaats, blad

Cyclaam kan binnenshuis en in de tuin geplaatst worden. Als je de cyclaam buiten neerzet moet hij wel tegen vorst beschermd worden. Het is belangrijk om rond de plant een dikke laag compost te strooien, om de wortels warmer te houden.

Algemene informatie

Er zijn verschillende soorten Cyclamen, waarvan de bloeiperioden kunnen verschillen. Er zijn soorten die in de winter bloeien, maar ook Cyclamen die juist in de zomer of het najaar bloeien.

Plaats je winterbloeiende Cyclamen in de tuin, dan zullen ze zeker opvallen, omdat er in die tijd niet veel in bloei staat in de meeste tuinen. Het is het mooist om dan een aantal planten bij elkaar te zetten. Cyclamen kunnen zichzelf op den duur uitzaaien.

Wil je de cyclaam in huis neerzetten, dan moet je hem op een niet te button
warme plek zetten en niet in direct zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft, laat het niet uitdrogen.

Bloei van Cyclaam

Wanneer een Cyclaam bloeit hangt af van de soort die je gekocht hebt. Het zijn langbloeiende planten.

Cyclaam coum is een winter bloeiende plant en is te koop met roze, rode of witte bloemen.

Cyclaam hederifolium bloeit in het najaar en heeft roze of witte, vrij kleine bloemen.

Cyclaam purpurascens bloeit in de zomer en heeft rode bloemen.

cyclaam

De bloemen blijven behoorlijk lang aan de plant zitten, als de plant ten minste genoeg vocht krijgt.

Standplaats Cyclaam

Cyclamen kunnen niet tegen direct zonlicht. In de tuin doen ze het dan ook het best onder de bescherming van andere struiken of onder het bladerdek van een boom. Op deze plek wordt hij ook beschermd tegen regen in de zomer, waar de plant niet goed tegen kan.

De grond moet vochtig zijn, maar wel goed waterdoorlatend. Verder houdt de cyclaam van kalkrijke grond. In de winter dek je de wortels af met een laag compost, als bescherming tegen vorst.

Blad

De cyclaam is een groenblijvende plant in de winter. Het hartvormige blad is groen met een zilverkleurige tekening erop.

Print Friendly, PDF & Email

13 Comments

 • Simons
  november 15, 2014 @ 6:52 pm

  hallo

  ik heb al meerdere cyclaams gehad nu heb ik ook weer een ’n witte maar het blad word geel en bloem bloeit niet optimaal, geef hem 1 keer op de week wat water per onder schotel. hoe kan dit wat doe ik verkeert hij staat in licht half schaduw binnen.
  M.V.G.
  Simons

  • november 20, 2014 @ 9:24 am

   De grond kan het best licht vochtig zijn, maar het water moet wel weg kunnen lopen. Misschien is het probleem dat bij u de grond te droog is?

 • Marian
  maart 10, 2015 @ 7:01 pm

  Al vanaf november heb ik 6 cyclamen en ze bloeien nog steeds, al wordt het nu iets minder. Ik geef ze ca. 1 x per 14 dagen voedsel, lauwwarm water aan de buitenkant. Overtollig water na 1 kwartier gooi ik weg.
  Had ik er vroeger nooit succes mee, ik kan ze nu zelfs we ruim een jaar houden. Een tuin heb ik niet. Ik zet ze aan de oostkant bij het raam en in de zomer zet ik ze als de zon daar niet schijnt het westen bij het raam. Ze houden van licht. Ik heb er plezier in gekregen ze te verzorgen.

 • Kurvers Jean-Jacques
  september 5, 2015 @ 11:43 am

  Bedankt voor de nuttige tips! heb er deze zomer één gekocht (rode) , geef ze ook langs de onderzijde (schotel) water , en geregeld mest. Maar wil ze toch voor de veiligheid binnen laten overwinteren. Dus zolang het niet vriest mag ze buiten blijven ? Groeten J-J

 • Trees
  april 29, 2016 @ 8:32 am

  Wat moet ik doen met bladluizen op cyclamen? Het blad is ook vlekkerig. Wat doe ik verkeerd? Ligt het aan de grondsoort? Dank voor een reactie.

 • Niels Henselmans
  maart 31, 2017 @ 12:58 pm

  Hai Plant NU,

  Ik heb een cyclaam in mijn tuin, maar mijn vraag is wat je moet doen om hem in bloei te houden?

  Moet je de uitgebloeide bloemen en bloemstam er helemaal uithalen of alleen de bloem of moet je ze gewoon laten zitten?

  Alvast dank voor jullie mogelijk antwoord.

  Niel Henselmans.

 • Evelien
  april 16, 2017 @ 8:50 am

  Moeten de zaadbollen na de bloei uit de plant gehaald worden?
  Vast bedankt voor het antwoord.
  Evelien

 • yanick
  april 16, 2017 @ 5:23 pm

  Heb tweejaar geleden cyclamen in de tuin gepland, en er niet meer naar omgezien. De verrassing: ze zijn heel wat groter geworden en uitgebreid, daat waar i vroeger meerdere malen met veel zorg, al mijn pl

 • yanick
  april 16, 2017 @ 5:27 pm

  planten zag wegkwijnen, wat is er aan de hand? Zijn er die je helemaal niet in de tuin mag plaatsen? Heb ze telkens op de zelfde plaats geplant, en deze winter wacer heel wat meer vriesweer, en heb ze niet beschermd….

 • Veerle
  april 16, 2017 @ 5:33 pm

  Hallo,
  Na lange tijd heb ik weer een cyclaam in huis. Deze is een speciale soort, witte bloemen met af en toe een fushia accent.
  Bedankt voor de tips en ik hoop van hem nog lang te houden

 • Paula
  november 12, 2017 @ 11:49 am

  Ik heb buiten twee potten met 3 cyclamen. Hoe kan ik deze het beste water geven en op welke temperaturen moet het water zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.