Paddenlelie – Armeluisorchidee – Tricyrtis hirta

Paddenlelie

Paddenlelie – Armeluisorchidee – Tricyrtis hirta

Paddenlelie of Armeluisorchidee of Tricyrtis hirta is een mooie vaste plant met opvallende wit/roze gevlekte bloemen tot laat in het jaar. In dit artikel kunt u informatie vinden over het vermeerderen, de verzorging, bloei en standplaats van Paddenlelie.

Paddenlelie is een plant die je niet in veel tuinen tegenkomt, maar hij is het zeker waard om aan te schaffen!

De plant is redelijk winterhard en wordt ongeveer 70 cm hoog. De bloemen zijn vrij bescheiden van formaat, dus zeker in een grotere tuin is het aan te raden de plant in grotere hoeveelheden aan te planten. Houd 7 à 9 stuks per vierkante meter aan.

Standplaats Tricyrtis hirta

De plant staat graag in gefilterd zonlicht, dus onder een grote struik of boom, maar dan weer niet te dicht bij de stam daarvan. Een plek in de border in zon/halfschaduw is mogelijk als de grond maar voldoende vocht bevat. De grond kan het best waterdoorlatend en humusrijk en daardoor wat vochtig zijn.

Bloei en blad Tricyrtis hirta

De bloemen van Paddenlelie of Armeluisorchidee zijn wit met roze/paarse vlekken. Deze langbloeiende plant bloeit in augustus, september en oktober.

Het lichtgroene blad heeft duidelijk zichtbare nerven. De plant verliest in de winter haar blad.

Paddenlelie kopen

Tricyrtis hirta is een bijzonder plantje wat niet bij ieder tuincentrum verkrijgbaar is. Dit liefhebbers plantje kan daarom het best in een webshop worden aangeschaft.

Paddelelie kopen

Verzorging Paddenlelie

  • Mulchen zorgt voor humusrijke grond die langer vocht vasthoudt. Bovendien beschermt mulch de wortels van de plant tegen vrieskou.
  • In het voorjaar kunnen lelijke delen van de plant weg geknipt worden.
  • Geef jaarlijks organische mest
  • Vermeerderen van de plant kan plaatsvinden door in het voorjaar de oudere plant op te nemen, te scheuren en beide delen opnieuw te planten.

Benieuwd naar meer mooie (bloeiende) vaste planten voor een plek in halfschaduw/schaduw?