Photinia fraseri Little Red Robin – Glansmispel

Photinia fraseri Little Red Robin

Photinia fraseri Little Red Robin – Glansmispel

Photinia fraseri Little Red Robin of Glansmispel is de kleinere uitvoering van Photinia Red Robin. Bovendien is het blad van deze soort kleiner.

Hij is verkrijgbaar als sierheester of als bolvorm op stam.

Het is een groenblijvende plant, die redelijk winterhard is, maar zorg dan wel voor een plek uit koude wind.

Deze bloeiende heester heeft een paar mooie kwaliteiten, waardoor hij vooral in het voorjaar erg in trek is. Het nieuwe jonge blad is prachtig rood van kleur, later wordt het blad groen.
Verder is de heester aantrekkelijk vanwege de witte bloemen in het voorjaar, waar button vlinders en bijen op af komen.

Photinia fraseri Little Red Robin is zeer geschikt voor kleine tuinen. Hij wordt uiteindelijk tot 2 meter hoog, maar door hem regelmatig te snoeien kunt u zelf de grootte bepalen.

De heester kan goed vooraan in een heesterborder staan, solitair, in een bloembak of pot op het terras en kan zelfs als lage haag worden aangeplant. Plant 3 à 4 stuks per vierkante meter.

Ook het boompje op stam is handig in kleine tuinen, het geeft hoogte aan de tuin en onder het boompje kunnen ook weer andere planten groeien. De soort is ook zeer geschikt om in een rij of een ander regelmatig patroon in de tuin te plaatsen. Zo kunt u een ronde vorm of de rechte lijnen van een pad extra benadrukken.

Standplaats Photinia fraseri Little Red Robin

De heester staat graag in zon of halfschaduw, op een plek beschut tegen harde wind.

De grond kan het best humusrijk zijn.

Bloei en blad

Photinia fraseri Little Red Robin is een langbloeiende plant die bloeit  in april, mei en juni met witte bloemen.

Het blad is glanzend en is groen van kleur. Al het jonge blad heeft prachtige rode kleuren en ook de twijgen zijn rood gekleurd.
De heester is groenblijvend in de winter.

Bij flinke vorst kan het blad aangetast worden en vlekken krijgen. Het blad zal afvallen, later wordt er weer nieuw blad gevormd.

Snoei Photinia fraseri Little Red Robin

De heester hoeft niet, maar kan wel gesnoeid worden. Doe dit bij voorkeur na de bloei. Bij regelmatige snoei zult u meer roodgekleurd blad krijgen en wordt de heester mooi vol. Ook kunt u zelf de vorm bepalen.

Glansmispel soorten

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

10 Reactiesnaar “Photinia fraseri Little Red Robin – Glansmispel”

 1. geweldige info schreef:

  Zou nog graag willen weten wanneer “Red Robins” verplaatst kunnen worden.

  Alvast bedankt voor de info.

 2. A. Wouters schreef:

  Ik wil hem graag snoeien hij wordt te groot . Hoe doe ik dat?

  • Als het om een al oude struik gaat dan kunt u enkele van de oudste takken flink terugsnoeien (verjongingssnoei). Laat wel enkele ogen op de takken over, zodat hij daar weer kan uitlopen. Na de bloei kan ook lichte snoei plaatsvinden zodat er weer mooi nieuw rood blad aankomt.
   Succes.

  • Jac schreef:

   Dag Wouters.

   De Photinia Red robin kan je het beste snoeien in Maart,kijk op de website.

 3. Landa schreef:

  Hallo,
  we hebben 2 mnd geleden een afscheiding gemaakt van 40 glansnispels. Ze zijn mooi aan de trek gekomen. Nu zie ik dat erg veel bladeren zijn aangevreten !!!! Elke struik is aangetast. Beestjes zijn niet te vinden. Wat nu ????? Alvast bedankt voor je reactie.

 4. Paula Coenders schreef:

  Hallo Landa, ook ik heb deze ervaring gehad, waarbij uiteindelijk veel blad afviel. Maar er geen ongedierte te zien was. Veel geprobeerd t enige wat mij geholpen heeft is sproeien met een plantenspuit met een oplossing van een beetje spiritus en groene zeep. En dit heb ik naar een week herhaald. Goed zowel boven als onderkant vernevelen. Er is nog wat blad afgevallen daarna met een dag of 10 goed herstel! Nu gaat het al weer 4 maanden goed. Succes

 5. m.kila schreef:

  mijn robin bloeit nu al komt dat goed?

 6. Frans schreef:

  Mijn red robin daar gaan de bladeren hangen en ze verkleuren en krijgen wel voldoende water.
  Het boompje staat er nu een maandje in de grond.

 7. Truus schreef:

  Kan deze plant ook in de langwerpige balkonbakken?

Plaats een reactie