Portugese Laurierkers – Prunus lusitanica

Prunus lusitanica
Portugese laurierkers
Portugese laurierkers – Prunus lusitanica

Portugese laurierkers of  Punus lusitanica  is een groenblijvende plant, die redelijk winterhard is. Hier leest u alles over de verzorging van de plant en de bloei, standplaats, snoei en blad.

De heester heeft mooi glanzend donkergroen blad, hij bloeit met witte bloemtrossen van ongeveer 12 cm lengte in mei en juni en vormt in september bessen, die van rood naar paars/ zwart verkleuren. Portugese laurierkers is erg diervriendelijk, vogels, vlinders en andere insecten vinden er een schuilplaats en voedsel.

Prunus lusitanica is geschikt als kuipplant, als solitair in de border en is uitstekend als haag te gebruiken. Zonder snoei wordt de heester ongeveer 3 à 4 meter hoog en hij zal breed uitgroeien.

Portugese laurierkers kopen

Deze fraaie laurier is geen snelle groeier, dus als u meteen een haag van formaat wilt hebben kunt u het best wat grotere exemplaren aanschaffen. Ze zijn te koop als boom, als heester, als kant en klare meeneemhaag, in bolvorm, leivorm of als boompje op stam.

Koop deze plant

Blad Prunus lusitanica

De heester heeft mooi donkergroen glanzend blad. Het blad is puntvormig en ongeveer 8 à 9 cm lang. Het blad bedekt de heester mooi, zodat deze heester uitermate goed geschikt is om als groenblijvende haag te gebruiken. Jonge twijgen, die aan de heester komen, hebben een mooie roodbruine kleur.

Bloei en vruchten

Eind mei/ juni zal de Portugese laurierkers enkele weken bloeien met, vrij onopvallende, witte bloemtrossen van ongeveer 12 cm lengte. In september draagt de heester vruchten, die overigens niet eetbaar zijn. De besvormige vruchten zijn eerst groen van kleur en worden vervolgens rood, zodra ze rijp zijn worden ze paars/ zwart van kleur.

Standplaats Portugese laurierkers

Prunus lusitanica staat graag op een plek in de volle zon of in halfschaduw. De heester verdraagt alle soorten grond, zolang die maar vochtig is, maar niet te nat is. Zijn voorkeur gaat uit naar humusrijke, kalkrijke grond, die goed vochtdoorlatend is. De struik houdt van een plek beschermt tegen harde wind.

Snoei

Deze heester verdraagt snoei erg goed. De beste tijd om te snoeien is na de bloei, dus ongeveer eind juni. Snoei nooit in de brandende zon, maar doe dit op een bewolkte dag. Gebruik ook altijd goed scherp en schoon gereedschap.

Een haag kan goed op lengte en breedte gebracht worden door één keer per jaar te snoeien. Solitairen kunnen goed in allerlei vormen gesnoeid worden. Zo is er ook een Prunus lusitanica op stam, die mooi in een ronde bolvorm gesnoeid kan worden.

Planten van de Portugese laurierkers

Zorg voor een ruim plantgat van zeker 1m in omtrek en zorg dat de grond goed is losgemaakt. Maak het plantgat en de wortelkluit nat en plant de Prunus op dezelfde hoogte als hij in de pot had, of in de volle grond bij de tuinder. Vul het plantgat met humusrijke grond en houdt de heester na het planten goed nat. Houd zeker het eerste jaar de vochtigheid van de grond bij, totdat de heester goed is aangeslagen.

Bemesten

Bemesten kan het best gebeuren in het voorjaar met organische mest. Deze mest soort verbetert ook de grond en het bodemleven. Als de heester de juiste hoeveelheid mest krijgt is hij minder bevattelijk voor ziekten.

Ziekten

 • Als de bladeren van de Portugese laurierkers aangevreten worden, is de kans groot dat er Taxuskevers actief zijn. Over dag zie je de kevers niet, ’s nachts worden ze actief. Voor het bestrijden moeten de larven, die in de grond leven, bestreden worden. Hiervoor kun je parasitaire aaltjes aanschaffen bij een tuincentrum. Ook kunnen ze via internet besteld worden. De aaltjes zijn behoorlijk prijzig.
 • Rupsen kunnen in de maanden juni t/m/ oktober grote schade aanbrengen aan de heester, door grote gaten in de bladeren te eten. Bestrijding van de rupsen kan met middelen verkrijgbaar bij het tuincentrum.
 • Meeldauw bedekt de bladeren en stengels met een wittig laagje. De bladeren worden lelijk en krullen om en sterven af, ook stopt de groei van de plant. Meeldauw treedt vooral op in de zomer bij erg droog weer. Voor bestrijding kunt u informatie vragen bij het tuincentrum.

Mijn ervaring

Wij hebben een haag van Portugese laurierkers. Het is een prachtige haag met een mooie uitstraling vanwege het glanzende groenblijvende blad. Er zitten bij ons veel vogels in de haag, waaronder een hele groep mussen. Ze vinden er een plek om te schuilen en mezen gaan er op zoek naar insecten. Als de laurierkers in bloei staat komen er veel insecten op af. We snoeien de haag 1 maal per jaar en daar blijft hij mooi bij. De haag heeft tot nu toe de soms erg harde wind van zee goed verdragen. In 2012 was er laat in het voorjaar opeens nog vorst, we vreesden voor de haag want hij verloor veel blad, maar het jaar erna stond hij weer volop in blad. Kortom, een aanrader!

Lees verder

 

Print Friendly, PDF & Email

46 Comments

 • Marjan
  maart 7, 2013 @ 4:13 am

  Hallo Willemien,

  Ik heb een paar vragen over de Portugese Laurier. Ik weet niet of dat hier kan, maar ik kan nergens anders op internet de precieze antwoorden vinden die ik zoek.

  Vorig jaar heb ik een haagje geplant van 5 planten, verdeeld over zo’n 2½ meter. Het zijn nog vrij kleine, maar wel mooi volle, planten. Momenteel zijn ze 70cm hoog.

  Ik wil graag een haag die uiteindelijk ongeveer 2 meter hoog gaat worden, als erfafscheiding zeg maar. Het mag in de breedte gerust 75cm of meer gaan worden.

  Moet ik de planten dit jaar al beginnen te snoeien, gaan ze dan sneller groeien? Of moet ik ze gewoon lekker met rust laten en pas met snoeien beginnen als ze al een stuk groter zijn?

  Ook heb ik nog een zak gedroogde koemestkorrels, is dat geschikt voor de P.L.? (Ze staan in de Drentse grond.)

  Oh ja, nog een vraagje: hoeveel jaar zal het gaan duren voor de haag 2 meter de lucht in is gegroeid? Ik las nl. ergens dat dat wel 20 jaar kan duren…pff…ik weet niet of ik dat geduld op kan brengen. 🙂

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet, Marjan

  • maart 9, 2013 @ 12:40 pm

   Beste Marjan,
   Ik zou de haag eind juni een klein beetje bijsnoeien, om te zorgen dat de vorm van de haag mooi wordt ( op gelijke hoogte en breedte snoeien). Je voorkomt er ook meer mee dat de struiken op den duur vooral bovenaan groeien en onderaan kaal worden.

   Ik geef de planten zelf ook vaak koemestkorrels en af en toe geef ik een betere organische mestsoort, bijvoorbeeld van Ecostyle( bij mij staan de planten in zandgrond en moet ik wel drie keer per jaar bemesten).

   Onze haag wordt per jaar ongeveer 20-30 cm hoger, ook na licht snoeien. Dus 20 jaar zou het niet hoeven duren…

   Succes ermee en groeten van Willemien.

   • Marjan
    maart 9, 2013 @ 1:39 pm

    Bedankt voor je tips, daar kan ik wel wat mee.
    Ik zal het haagje eind juni een beetje bijsnoeien en binnenkort wat bijmesten.

    En nu maar geduldig afwachten de komende paar jaar 🙂

    Groet, Marjan

 • Victor
  september 10, 2013 @ 9:59 am

  Wij hebben sinds vorig jaar een Portugese laurier haag van ongeveer 1,80 hoog.

  Op sommige plekken wordt hij wat breed kan ik dat nu nog snoeien of kan ik beter wachten tot na de bloei? Verder hoe snoei ik het met de hand of kan het ook goed met een elektrische heggenschaar? Het gaat om ongeveer 45 meter.

  bedankt vast voor de reactie

  • september 10, 2013 @ 8:22 pm

   Snoeien kan nu, in september, nog heel goed gebeuren. Het kan met een elektrische heggenschaar, dat heb ik bij onze heg van 15 m lang de laatste twee jaren ook gedaan, met goed resultaat. Succes ermee!

 • Fam Geerdink
  maart 15, 2014 @ 8:36 pm

  Beste,

  Wij willen dit type laurier aanschaffen. Kunt u mij zeggen wat de beste plant periode is en hoeveel er op 1 meter gepland moet worden?

  Mvg,
  Fam Geerdink

  • maart 16, 2014 @ 8:31 am

   Maart en april zijn goede planttijden, als het maar niet vriest. Geef lange tijd voldoende water. Ongeveer 3 stuks per 2 strekkende meters geeft een goed resultaat.
   Succes en veel plezier met deze mooie Laurier! Willemien

 • Marjan
  maart 31, 2014 @ 1:53 am

  Hallo Willemien,

  Ik kwam toevallig weer even hier terecht, een jaar na mijn eerste bericht.

  Mijn haagje is het afgelopen jaar ruim 35cm gegroeid en nu dus 105cm hoog. Het is een prachtig volle haag tot nu toe, van onderen ook zeer vol en dicht.

  Ik heb destijds bewust voor kleine planten gekozen, op aanraden van de verkoper. Hij had ook wel veel hogere, maar hij vertelde dat deze meestal in een sneltempo grootgekweekt zijn en daardoor lang niet zo vol zouden worden. Het waren erg iele dingen… De kleintjes waren vanaf het begin al mooi vol en goed gevormd. Het vergt alleen even wat meer geduld tot ze de gewenste hoogte hebben bereikt…

  Vorig jaar toch niet gesnoeid, ik ‘durfde’ het niet zo goed, het zag er zo mooi uit 🙂 Dit jaar maar wel even een beetje bijwerken denk ik.

  Ik vind het een erg mooie plant om een haag mee te maken. Veel mooier en fijner dan de gewone laurier.

  Groet, Marjan

  • maart 31, 2014 @ 10:40 am

   Leuk om je ervaring te lezen. Ik ben ook nog altijd erg blij dat we deze als haag hebben aangeplant.
   M.v.g. Willemien

 • Caroline Visser
  april 27, 2014 @ 2:05 pm

  Dag Willemien,

  Onze nieuwe Prunus krijgt gele bladeren. Waar kan dit aan liggen? Het is een boom en hij staat 2 weken. Hij is door het tuincentrum geplaatst dus daar kan het niet fout gegeaan zijn denk ik.

  Vr. Groet,
  Caroline

  • april 30, 2014 @ 6:17 am

   Beste Caroline,
   Door (ver)planten krijgen groenblijvende planten het wel eens zwaar te verduren, vooral als het erg droog en zonnig weer is. Blijf lange tijd voldoende water geven om de plant goed te laten aanslaan.

   Prunus lusitanica laat bovendien in het voorjaar een klein gedeelte van het blad vallen, om daarna weer veel nieuw frisgroen blad te vormen.
   M.v.g. Willemien

   • Caroline
    mei 9, 2014 @ 5:19 pm

    Dag Willemien,

    Dank u wel voor uw antwoord. Naast dat de boom bladeren verliest loopt hij ook goed uit. Het zal wel goed komen.

    Vr. groet,
    Caroline

 • christian
  mei 6, 2014 @ 2:07 pm

  Ik zou graag onze prunus lusitanica willen
  stekken heefd iemand mischien tips voor mij

 • Heijn
  mei 11, 2014 @ 8:36 am

  Beste Willemien,

  Ik heb uw kennis en hulp nodig met onze portugese laurier haag.
  Samen met mijn vriendin woon ik in Duitsland. Voor een nieuwe haag heb ik de 18 portugese laurier struiken van ongeveer 1 meter hoogte meegenomen uit nederland. Deze stonden bij de kweker in de grond. Ons huis ligt op een opgegooide berg aarde met veel steen, dus ook weinig voeding in de bodem. Voordat de planten de grond in gingen heb ik de aarde goed omgespit, gemengd met humusrijke aarde uit het tuincentrum en alle stenen verwijdert. De planten heb ik in oktober 2013 geplant.
  Het probleem is nu dat de planten langzaam bruin worden. 4 planten hebben voor 90% bruine blaadjes die compleet uitgedroogd zijn. En steeds meer planten krijgen bruine blaadjes. Wat moet ik doen? Het vreemde is dat een paar planten het heel goed doen. het andere vreemde is ook dat sommige die voor 90% bruin zijn, onder toch nog groen blad hebben en die zelfs gaan uitlopen. Wij hadden geen koude winter maar wel erg vochtig. Nu is het wat droger en krijgen ze regelmatig water.
  Kunt u ons helpen?

  Vriendelijke groeten uit Duitsland,

  Heijn

  • mei 14, 2014 @ 6:02 pm

   Prunus lusitanica laat in het voorjaar vrij veel blad afvallen, maar vormt ook weer veel nieuw fris blad, dat is dus gewoon. Planten die uit de grond zijn gehaald en weer herplant zijn krijgen het vaak wat moeilijk. Blijf vele maanden lang voldoende water geven en geef vooral ook organische mest, omdat u al zegt dat de grond arm is. Twee jaar geleden was ik zelf bang dat onze haag doodging. Hij is nu echter weer prachtig, dus er is hoop!

 • Nelleke
  juni 21, 2014 @ 8:28 pm

  Onze Portugese laurierhaag van ettelijke jaren oud heb ik een maand geleden gesnoeid en er zitten inmiddels veel nieuwe blaadjes aan, maar…..bedekt met een witachtig poeder. In 1 week tijd is dit helemaal toegenomen. Inmiddels ontdekt dat dit meeldauw moet zijn en advies gekregen alle nieuwe bladeren eraf te halen, de struiken goed nat te maken en daarna het middel Luxan Spuitzwavel toe te passen. Mijn vraag is : is dit de weg en/of wat kan ik nog meer doen ? Las ook over koemestkorreks geven maar is dit ook aan te raden nu de struiken dit probleem hebben en door de mest wellicht weer snel gaan groeien en de event. nieuwe blaadjes dan weer aangetast worden ? Alvast dank voor uw advies ! Nelleke

  • juni 28, 2014 @ 7:18 am

   U kunt de haag in plaats van 1 à 2 keer nu 3 keer snoeien. Verwijder het snoeiafval goed en gooi het niet in de groene afvalbak. Vergeet ook niet de snoeischaar goed te reinigen. Geef in het voorjaar mest, zodat de weerstand van de haag op peil wordt gebracht.

  • Nelleke
   juli 1, 2014 @ 6:53 pm

   Bedankt voor het antwoord Willemien. Inmiddels is de haag goed afgesnoeid, met de hogedrukspuit bespoten en daarna met spuitzwavel behandeld. Dit is nog maar ruim een week geleden gebeurd dus of het weg is blijft nog de vraag. Ik zal volgend voorjaar de haag zeker bemesten.
   Groetjes, Nelleke

   • juli 1, 2014 @ 8:22 pm

    Nu maar hopen dat het weg is en blijft. Succes ermee.
    M.v.g. Willemien

 • augustus 21, 2014 @ 4:51 pm

  Onze hond had bessen gegeten van de prunus lusitanica.
  mijn vraag zijn deze bessen giftig?

  • augustus 22, 2014 @ 8:52 am

   Ja, voor zover ik weet zijn deze i.d.d. giftig bij inname. Hopelijk gaat het goed met uw hond?

 • Nelleke
  september 21, 2014 @ 1:21 pm

  Helaas zag ik weer her en der meeldauw terugkomen, dus opnieuw de inmiddels nieuwe blaadjes eraf gehaald en weer bespoten. Een belangrijke tip was wel dat zo’n struik ook voeding nodig had. Dit destijds gegeven en in het voorjaar staat dit op mijn lijstje opnieuw erbij! Ik dacht met deze haag een probleemloze keuze gemaakt te hebben maar helaas is dit niet zo.
  Ik heb nog een vraag : moet ik de haag nu voor de winter nogmaals bespuiten met een middel tegen meeldauw of hiermee wachten tot het voorjaar ??
  Groetjes, Nelleke

 • oktober 26, 2014 @ 2:53 pm

  Goedemiddag Willemien,

  Wij hebben een hele grote prunus lusitanica, wel 40 jaar oud schat ik, middenstammen zijn in doorsnede wel 20 cm.
  Nou willen we hem snoeien.Hoe kunnen we dit het beste doen?

  • oktober 27, 2014 @ 12:44 pm

   Oei.. daar heb ik geen ervaring mee. Onze prunus is acht jaar oud en die snoeien we jaarlijks. Weet iemand anders raad????

 • Ilse
  juli 8, 2015 @ 7:46 am

  Wij hebben een haag van portugese kaurier nu al 2 jaar. Deze is net wat bijgesnoeid. Blijkbaar zaten binnenin de plant redelijk wat gele bladeren waardoor we nu met een geel uitziende haag zitten op bepaalde plaatsen, vooral in het onderste deel. Gaat zich dit herpakken? Moeten we bijmesten?

  • augustus 5, 2015 @ 8:27 am

   Over het algemeen trekt dit goed bij. Onze eigen haag staat er nu ook weer mooi lichtgroen bij na een flinke snoeibeurt en wat kaalheid. Wij snoeien altijd ergens rond 15 juli en geven daarna organische mest of speciale hagenmest. In dat laatste zit extra stikstof wat zorgt voor mooi groen blad.

 • oktober 7, 2015 @ 10:36 am

  Onze haag 35 m in prunus lusetanica is enkele jaren oud 7 j? enkele struiken een derde vertonen vergeelde blaadjes randen soms afgebeten niet de centrale nerf , soms bruine vlekjes opgerold en vallen soms af ,de blaadjes zijn klein wat is de oorzaak en hoe kunnen wij die haag verzorgen.Wij hebben nu bijgemest.Snoeibeurt was in het voojaar.

 • Johanna
  maart 15, 2016 @ 8:20 pm

  Hoe giftige zijn de besjes van de portugese laurier? Wat zijn de vergiftigingsverschijnselen? Is het verantwoord om deze haag te plaatsen terwijl er regelematig kleine kinderen bij in de buurt zijn?

  • Peter en Janny
   augustus 7, 2016 @ 3:28 pm

   Beste Johanna,
   Een goede vraag die wij ook graag beantwoord willen hebben, Ik zie echter niet zo snel een reactie dus bij deze mijn vraag: ben je al wat wijzer geworden? vr groet Janny en Peter

 • Jolanda
  mei 16, 2016 @ 6:08 pm

  Graag zou ik mijn uitgebloeide bloemen(pluimen) eruit knippen,mag dit of is dit schadelijk ?
  Met vr gr

 • Esther
  mei 18, 2016 @ 8:28 am

  Vorig jaar een haag van de prunus laurier geplaats. Nu krijgen alle struiken uitlopers en groeien gelijkmatig. Op een na de uitlopers / nieuwe groei knopen zitten er wel maar doen niets en de punten kleuren bruin. Toch is hij niet dor de bestaande bladeren voelen wel nog goed. Bijgemest en regelmatig water maar niets helpt tot nu toe. Gelezen op internet dat dit een zeer schadelijke bacterie zou kunnen zijn. Iemand ervaring? Weghalen voordat de rest besmet wordt of alle bruine blaadjes verwijderen?

 • Ruud
  juni 4, 2016 @ 7:10 pm

  Omdat mijn Portugese sierkersen jarenlang niet zijn gesnoeid zouden ze nu eigenlijk zover terug moeten worden gesnoeid dat er aan veel takken geen bladeren meer zitten. Het liefst zou ik ze terugsnoeien tot op 30 cm van de stam. Lopen de struiken dan weer goed uit en zo ja in welke maand kan ik deze dan het beste op deze manier snoeien?

 • juni 5, 2016 @ 8:54 pm

  Wij hebben Laurierstruiken (als heg)waaraan
  heel veel bruine bladeren zitten en ze worden kaal.Het lijkt wel of ze dood gaan.Enkele maanden geleden gedroogde koemestkorrels gegeven.
  Misschien wat te veel?

 • Willem
  augustus 14, 2016 @ 2:30 pm

  Wij vonden de Angustofolia ook aanbevolen als balkonplant.
  Sinds eergisteren staan er dus dr ie in een royale bak van 2 meter. Het balkon ligt op de 2e verdieping en is eigenlijk een loggia. Weinig direct zon en westenwind. Intratuin vond het een goede keus.
  Coniferen hebben het laten afweten op die plaats en deze prunus is onze laatste hoop.
  Hoe nu verder?

  • augustus 18, 2016 @ 7:02 am

   Het is afwachten, bij ons in de buurt hebben mensen het ook geprobeerd op een terras op de eerste verdieping, maar daar hadden de struiken toch flink te leiden. Ik denk dat het vooral belangrijk is om voldoende water en af en toe wat mest te geven (maar zorg wel dat teveel water kan weglopen) en in de winter de Prunus tegen wind te beschermen.

 • Eric
  oktober 18, 2016 @ 8:45 pm

  Onze prunus lusitanica heeft dit jaar opeens extreem veel geel blad en dus bladverlies. Het bladerdak wordt steeds dunner. Wat kan de oorzaak zijn? En wat kunnen we er aan doen? Moeten er niet aan denken dat deze (inmiddels) boom dood gaat.
  P.s. Vorig jaar terras opnieuw bestraat en plantgat afgedekt met fijn grind.
  Alvast bedankt voor de reactie.

 • Lucia
  april 1, 2017 @ 10:37 am

  Weet er iemand of deze bladeren ook gebruikt kunnen worden als kruiden ?

  • Joost
   april 21, 2017 @ 2:58 pm

   U verward deze struik waarschijnlijk met de Laurus nobilis, de echte laurier.

 • Ben Kaars
  augustus 23, 2017 @ 9:43 am

  Wij hebben een portugese laurier. Nu is het probleem dat de blaadjes (vooral de kleinere) worden aangevreten vooral aan de randen. Die plekken worden bruin en droog. Je kunt ze er zo uithalen. Ook zitten er op de bovenkant lichtgroene/gele vlekken op het blad. Aan de onderkant zijn die vlekken grijsachtig.
  Wat kan dat zijn en hoe kan ik dat bestrijden?

 • Jan Matijsen
  september 1, 2017 @ 12:07 pm

  Wij hebben een haag van portugese laurier ca 7 jaar oud. Daarin zien we nu dat de jonge blaadjes ( dit jaar uitgelopen) zijn aangevreten vanaf de rand naar binnen, bruin /zwart en uitdrogen.Als je aan de takjes schud vallen de aangetaste blaadjes er direct af. Wie weet welke ziekte dit kan zijn en wat er aan te doen is ?

 • Petra
  september 28, 2017 @ 10:38 am

  Beste Willemien,
  Wij hebben een boom in de voortuin, die nog door de vorige eigenaars is geplant. Hij wordt veel te breed en ik wil graag drastisch snoeien. Hij lijkt veel op de Portugese laurier(roodachtige takjes, donkergroene bladeren), maar ik weet het niet zeker. Dit omdat ik overal lees dat deze zouden moeten bloeien en dat heeft die van ons nog nooit gedaan. Bestaat er ook Portugese laurier die niet bloeit?
  Zoals gezegd zou ik onze boom graag een meter smaller snoeien, maar ik ben bang dat hij dan nooit meer groen wordt, omdat er alleen blad aan de buitenzijde zit.
  Als het toch inderdaad om een Portugese laurier gaat, kan deze dan heel ver worden teruggesnoeid?

  • september 29, 2017 @ 7:53 am

   De kans is groot dat hij dan niet meer uitloopt. Snoeien tot in het groene gedeelte kan zonder problemen

 • Roald
  mei 9, 2018 @ 7:18 pm

  Beste Willemie

  Dit voorjaar zat onze haag vol met bloemen. Bij dee buren was dat niet zo. Nu merk ik dat de haag van de buren veel meer nieuwe scheuten / uitlopers heeft dan onze haag. Dat is erg jammer omdat wij onze haag zo snel mogelijk hoog willen hebben.

  Denk je dat onze haag later in de lente nog meer scheuten zal krijgen? Of heb je een tip? Ik heb alle bloemen er gisteren al afgeknipt nu ik zo’n verschil met de buren zie.

  Groetjes

 • Dees
  mei 15, 2018 @ 5:58 pm

  Ook ik heb een solitaire Portugese laurier.
  Aangeplant april vorig jaar en een kleine 3 meter hoog.
  Dit voorjaar loopt ie prachtig uit en zit vol bloemen, maar …
  Hij oogt een beetje treurig; hangende blaadjes en zeker geen glimmende blaadjes.
  Her en der ook gele bladeren.
  Ik zie geen schimmels of parasieten.
  Die gele blaadjes haal ik er netjes uit maar nogmaals, hij oogt niet happy.
  Maand geleden organische mest en koemestkorrels gegeven.
  Ik wil hem eigenlijk niet snoeien omdat ik straks de bessen wil hebben voor de vogels.
  Hij groeit dus wel en staat in bloei maar wordt toch steeds een beetje kaler.
  Ik geef zo’n 2x per week ruim water.
  Kleigrond.
  Is dit normaal of is er iets wat ik nog meer kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.