Portugese Laurierkers – Prunus lusitanica; lees alles over verzorging en snoei!

Portugese laurierkers

Portugese laurierkers – Prunus lusitanica

Portugese laurierkers of  Punus lusitanica  is een groenblijvende plant, die redelijk winterhard is. Hier leest u alles over de verzorging van de plant en de bloei, standplaats, snoei en blad.

Portugese Laurier heeft mooi glanzend donkergroen blad, hij bloeit met witte bloemtrossen van ongeveer 12 cm lengte in mei en juni en vormt in september bessen, die van rood naar paars/ zwart verkleuren. Portugese laurierkers is erg diervriendelijk, vogels, vlinders en andere insecten vinden er een schuilplaats en voedsel.

Prunus lusitanica is geschikt als kuipplant, als solitair in de border en is uitstekend als haag te gebruiken. Zonder snoei wordt de heester ongeveer 3 à 4 meter hoog en hij zal breed uitgroeien.

Portugese laurierkers kopen

Prunus lusitanica is geen snelle groeier, dus als u meteen een haag van formaat wilt hebben kunt u het best wat grotere exemplaren aanschaffen. Ze zijn te koop als boom, als heester, als kant en klare meeneemhaag, in bolvorm, leivorm of als boompje op stam.

Blad Prunus lusitanica

Portugese Laurier heeft mooi donkergroen glanzend blad. Het blad is puntvormig en ongeveer 8 à 9 cm lang. Het blad bedekt de heester mooi, zodat deze heester uitermate goed geschikt is om als groenblijvende haag te gebruiken. Jonge twijgen, die aan de heester komen, hebben een mooie roodbruine kleur.

Wanneer bloeit Portugese Laurierkers?

Eind mei/ juni zal de Portugese laurierkers enkele weken bloeien met, vrij onopvallende, witte bloemtrossen van ongeveer 12 cm lengte. In september draagt de heester vruchten, die overigens niet eetbaar zijn. De besvormige vruchten zijn eerst groen van kleur en worden vervolgens rood, zodra ze rijp zijn worden ze paars/ zwart van kleur.

Standplaats Portugese Laurierkers

Prunus lusitanica staat graag op een plek in de volle zon of in halfschaduw. De heester verdraagt alle soorten grond, zolang die maar vochtig is, maar niet te nat is. Zijn voorkeur gaat uit naar humusrijke, kalkrijke grond, die goed vochtdoorlatend is. De struik houdt van een plek beschermt tegen harde wind.

Wanneer snoei je Portugese Laurierkers?

Portugese Laurier verdraagt snoei erg goed. De beste tijd om te snoeien is na de bloei, dus ongeveer eind juni. Snoei nooit in de brandende zon, maar doe dit op een bewolkte dag. Gebruik ook altijd goed scherp en schoon gereedschap.

Een haag kan goed op lengte en breedte gebracht worden door één keer per jaar te snoeien. Solitairen kunnen goed in allerlei vormen gesnoeid worden. Zo is er ook een Prunus lusitanica op stam, die mooi in een ronde bolvorm gesnoeid kan worden.

Aanplanten van de Portugese laurierkers

Zorg voor een ruim plantgat van zeker 1 meter in omtrek en zorg dat de grond goed is losgemaakt. Maak het plantgat en de wortelkluit nat en plant de Prunus op dezelfde hoogte als hij in de pot had, of in de volle grond bij de tuinder. Vul het plantgat met humusrijke grond en houdt de heester na het planten goed nat. Houd zeker het eerste jaar de vochtigheid van de grond bij, totdat de heester goed is aangeslagen.

Bemesten

Bemesten kan het best gebeuren in het voorjaar met organische mest. Deze mest soort verbetert ook de grond en het bodemleven. Als de heester de juiste hoeveelheid mest krijgt is hij minder bevattelijk voor ziekten.

Ziekten

  • Als de bladeren van de Portugese laurierkers aangevreten worden, is de kans groot dat er Taxuskevers actief zijn. Over dag zie je de kevers niet, ’s nachts worden ze actief. Voor het bestrijden moeten de larven, die in de grond leven, bestreden worden. Hiervoor kun je parasitaire aaltjes aanschaffen bij een tuincentrum. Ook kunnen ze via internet besteld worden. De aaltjes zijn behoorlijk prijzig.
  • Rupsen kunnen in de maanden juni t/m/ oktober grote schade aanbrengen aan de heester, door grote gaten in de bladeren te eten. Bestrijding van de rupsen kan met middelen verkrijgbaar bij het tuincentrum.
  • Meeldauw bedekt de bladeren en stengels met een wittig laagje. De bladeren worden lelijk en krullen om en sterven af, ook stopt de groei van de plant. Meeldauw treedt vooral op in de zomer bij erg droog weer. Voor bestrijding kunt u informatie vragen bij het tuincentrum.

Mijn ervaring

Wij hebben een haag van Portugese laurierkers. Het is een prachtige haag met een mooie uitstraling vanwege het glanzende groenblijvende blad. Er zitten bij ons veel vogels in de haag, waaronder een hele groep mussen. Ze vinden er een plek om te schuilen en mezen gaan er op zoek naar insecten. Als de laurierkers in bloei staat komen er veel insecten op af. We snoeien de haag 1 maal per jaar en daar blijft hij mooi bij. De haag heeft tot nu toe de soms erg harde wind van zee goed verdragen. In 2012 was er laat in het voorjaar opeens nog vorst, we vreesden voor de haag want hij verloor veel blad, maar het jaar erna stond hij weer volop in blad. Kortom, een aanrader!

Prunus soorten Hagen

Wanneer snoei je Portugese Laurierkers?

De heester/haag kan na de bloei in juni gesnoeid worden. Snoei liever niet laat in het jaar i.v.m. invriezen van de takken.