Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – Laurierkers

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

Laurierkers

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ of Laurierkers is een groenblijvende plant die  redelijk winterhard is. Het is een sterk groeiende struik, die behoorlijk breed kan worden. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ wordt vaak gebruikt als haag om wind te vangen, wil je dat hij niet te breed wordt, dan moet je hem twee keer per jaar snoeien.  De struik wordt ongeveer 4 m hoog.

Standplaats Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

De plant kan in zon en schaduw staan. In principe doet hij het op alle grondsoorten, maar de struik heeft een voorkeur voor voedselrijke, humusrijke en kalkhoudende grond.

Deze Prunus kan goed tegen wind, maar is wel gevoelig voor strenge vorst. De takken kunnen invriezen bij strenge vorst. Planten kan het best gebeuren tussen oktober en maart, er moet de eerste tijd voldoende water worden gegeven.

Hoe ziet het blad eruit?

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ heeft grootbladig, glanzend lichtgroen blad met een lancetvorm. Het blad wordt tot 11 cm lang. Het is een groenblijvende struik. Het blad van Prunus is giftig. De struik groeit dicht en compact, met opgaande takken en hij groeit breed uit.

Wanneer bloeit Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ ?

De plant bloeit met witte opgaande aren van ongeveer 20 cm hoog in april en mei, na de bloei vormt de Prunus zwarte bessen.

Snoeien en bemesten

De heester hoeft niet gesnoeid te worden, maar wordt dan wel hoog en vooral breed. Vooral bij het gebruik als heg is het verstandig om twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer kan eind mei/ begin juni plaatsvinden, de tweede snoei in september. Bemesten kan eind mei en in juli plaatsvinden.

Ziekten

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ kan last hebben van meeldauw. Je ziet dan witgrijze vlekken op het jonge blad. Daarna gaan de bladeren opkrullen en er vallen gaten in. Bestrijding kan plaatsvinden met biologische of chemische middelen.