Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris: snoei, bloei, blad, standplaats

Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris

Klimhortensia is een goed winterharde en bladverliezende klimplant. Zoals de naam al aangeeft is dit een klimmende Hortensia, al kan hij ook als bodembedekker gebruikt worden. Als bodembedekker zal hij echter wel een meter hoog worden.

Een nieuw geplante Klimhortensia heeft in het begin wat steun nodig. Als hij eenmaal aan het groeien is geslagen, kan hij zichzelf met behulp van worteltjes hechten aan een muur. De muur lijdt hier verder overigens niet onder.

Klimhortensia hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan dan welbutton

erg groot worden, tot 20 m hoog! Klimhortensia is erg gewild bij vogels bij het nestelen, vooral merels zijn er dol op.

Standplaats Klimhortensia

Deze Hortensia staat graag in halfschaduw of schaduw, maar kan ook in de zon. Als hij in direct zonlicht staat heeft hij wel veel water nodig. Klimhortensia is een perfecte klimplant om een muur op het noorden of oosten op een mooie manier te laten begroeien.

Deze klimplant gedijt goed in iedere grond, zolang die niet te zwaar is. Verder heeft de plant voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond, die voedselrijk en kalkarm is.

Bloei en blad

Klimhortensia bloeit met witte bloemen in schermen, in mei en juni. Het blad is eerst lichtgroen en wordt later donkergroen van kleur. Het blad is ovaal van vorm en is getand aan de randen.

Snoei Klimhortensia

In het eerste voorjaar na de aanplant verwijder je zwakke en beschadigde takken. Geef nieuwe takken steun door ze aan een rek of draden langs de muur te binden. Door de klimhortensia bij te houden met snoeien zorg je voor een goede vertakking en een mooie dichte bedekking van de muur.

Snoei de plant  eind juni, na de bloei. Snoei te lang geworden takken terug tot ongeveer 50 cm binnen de plek waar u de plant wilt hebben. De plant zal zich in dit deel weer mooi vertakken.

Na vele jaren kan de klimhortensia aan de onderzijde kaal worden of te zwaar worden. Door flink terug te snoeien kan de plant weer mooi worden. Door in de lente, verspreid over drie jaar, terug te snoeien tot vlak bij de hoofdtakken krijg je na verloop van tijd weer een mooie volle plant.

Voor meer informatie over Hortensia soorten en de verzorging van Hortensia’s zie mijn artikel Hortensia soorten en verzorging

20 Reactiesnaar “Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris: snoei, bloei, blad, standplaats”

 1. admin zegt:

  Door herinrichting (om en nabij 20 mrt) heb ik de klimhortentia(hij is al zeker 25 jaar oud,dus een flinke stam)flink moeten terugsnoeien,maar nou heb ik het idee dat ie “bloedt” wat kan ik daaraan doen?
  > mvg Rob Scholtens

 2. admin zegt:

  Ik weet hier persoonlijk geen antwoord op, is er iemand die weet wat je ertegen kunt doen?

 3. melanie zegt:

  mijn klim hortensia geeft al twee tot drie jaar geen bloemen meer,hoe komt dat.

 4. Willemien zegt:

  Het kan zijn dat de Hortensia te drastisch gesnoeid is, waardoor de bloei kan stoppen. Deze Hortensia bloeit vooral aan het uiteinde van de takken

 5. Ineke zegt:

  Mijn buren hebben mijn prachtige klimhortensia aan hun kant volledig weggeknipt en gezaagd.
  Van deze plant is weinig overgebleven behalve de stam. Behalve dat ik het asociaal vind (geen overleg), vraag ik mij af of deze in de zomer geruineerde plant zal overleven. De kale schutting nog buiten beschouwing latend.

  • admin zegt:

   Wat zonde! Het zal afwachten zijn. Op zich kan de plant in deze tijd wel gesnoeid worden, maar zo drastisch is natuurlijk toch nooit goed. Misschien begint hij wel weer uit te lopen, maar het zal natuurlijk wel weer jaren duren voordat het weer mooi wordt. Sterkte ermee.

 6. marga zegt:

  Hallo, ik had een vraagje ik heb een klim hortensia al 3 jaar en geeft nog geen bloemen? wie kan me vertellen wat ik moet of niet moet doen?

  mvg Marga

 7. G j van der Poel zegt:

  Ik heb een klimhortensia geplant en tegen een uur of 4 krijgt hii pas de avondzon tot een uur of 7a8 is dit een goede plek

 8. ger dicou zegt:

  vorig jaar een klimhortensia geplant
  hij is best wel flink gegroeid heeft 4 bloemen gehad maar wordt nu steeds lichter van kleur( lichtgroen tegen geel aan) staat op het zuidoosten, mijn vraag is gaat hij nu dood?

 9. Reina zegt:

  Is het mogelijk de klimhortensia te combineren met een hedera helix arborecens?

 10. Tiny Reijnders zegt:

  Onze klimhortensia begint nu al blad te verliezen vooral bij de bloemen.
  Vorig jaar is dit ook gebeurd en er is er toen een plant afgestorven. Wij hebben een hele muur met klimhortensia’s. Als 10 jaar. We zijn nu bang dat er een ziekte in zit. Kan dat en wat zou dat dan zijn. Het blad wordt niet bruin maar val groen af.
  Wie kan me helpen en geeft me advies.

  Bedankt Tineke

 11. Gerrit zegt:

  Als de Bloemen zijn uitgebloeid moet ik deze dan afknippen.?????

 12. a.m.waiboer zegt:

  onze klimhortensia bloeit niet, heb hem al 3 jaar, wie iemand hoe dat kan

 13. Shirley zegt:

  Ik heb mijn klimhortensia ruim 2 jaar en bloeit ook niet, best wel balen

 14. Arie zegt:

  Hoe kan wortel/zuignap resten van een klimhortensia van de muur verwijderd worden?

  B.V.D. Arie

 15. Joany zegt:

  Hebt ever geduld. Duurt een paar jaar voordat het bloeit, maar daarna word je beloond met hele mooie trossen met bloemen. Ik heb 4 jaar moeten wachten. De uitgebloeide bloemen is ook heel mooie om een bloemstuk te maken.
  Succes

Plaats een reactie