Klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris

Klimhortensia of  Hydrangea anomala petiolaris is een goed winterharde en bladverliezende plant. Zoals de naam al aangeeft is dit een klimmende Hortensia, al kan hij ook als bodembedekker gebruikt worden. Als bodembedekker zal hij echter wel een meter hoog worden.

Een nieuw geplante Klimhortensia heeft in het begin wat steun nodig. Als hij eenmaal aan het groeien is geslagen, kan hij zichzelf met behulp van worteltjes hechten aan een muur. De muur lijdt hier verder overigens niet onder.

Deze Hortensia hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan dan wel erg groot worden, tot 20 m hoog! Klimhortensia is erg gewild bij vogels bij het nestelen, vooral merels zijn er dol op.

Standplaats Hydrangea anomala petiolaris

Deze Hortensia staat graag in halfschaduw of schaduw, maar kan ook in de zon. Als hij in direct zonlicht staat heeft hij wel veel water nodig. Klimhortensia is een perfecte klimplant om een muur op het noorden of oosten op een mooie manier te laten begroeien.

Deze klimplant gedijt goed in iedere grond, zolang die niet te zwaar is. Verder heeft de plant voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond, die voedselrijk en kalkarm is.

Bloei en blad

Klimhortensia bloeit met witte bloemen in schermen, in mei en juni. Het blad is eerst lichtgroen en wordt later donkergroen van kleur. Het blad is ovaal van vorm en is getand aan de randen.

Snoei Klimhortensia

In het eerste voorjaar na de aanplant verwijder je zwakke en beschadigde takken. Geef nieuwe takken steun door ze aan een rek of draden langs de muur te binden. Door de klimhortensia bij te houden met snoeien zorg je voor een goede vertakking en een mooie dichte bedekking van de muur.

Snoei de plant  eind juni, na de bloei. Snoei te lang geworden takken terug tot ongeveer 50 cm binnen de plek waar u de plant wilt hebben. De plant zal zich in dit deel weer mooi vertakken.

Na vele jaren kan de klimhortensia aan de onderzijde kaal worden of te zwaar worden. Door flink terug te snoeien kan de plant weer mooi worden. Door in de lente, verspreid over drie jaar, terug te snoeien tot vlak bij de hoofdtakken krijg je na verloop van tijd weer een mooie volle plant.

Voor meer informatie over Hortensia soorten en de verzorging van Hortensia’s zie mijn artikel Hortensia soorten en verzorging

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

45 reacties


 • admin

  Door herinrichting (om en nabij 20 mrt) heb ik de klimhortentia(hij is al zeker 25 jaar oud,dus een flinke stam)flink moeten terugsnoeien,maar nou heb ik het idee dat ie “bloedt” wat kan ik daaraan doen?
  > mvg Rob Scholtens


 • admin

  Ik weet hier persoonlijk geen antwoord op, is er iemand die weet wat je ertegen kunt doen?


 • melanie

  mijn klim hortensia geeft al twee tot drie jaar geen bloemen meer,hoe komt dat.


  • han versteegen

   Wij hebben een klim hortensia die geweldig goed groeit maar al 3 jaar niet bloeit.
   Waar kan dit aan liggen?


 • Willemien

  Het kan zijn dat de Hortensia te drastisch gesnoeid is, waardoor de bloei kan stoppen. Deze Hortensia bloeit vooral aan het uiteinde van de takken


 • Ineke

  Mijn buren hebben mijn prachtige klimhortensia aan hun kant volledig weggeknipt en gezaagd.
  Van deze plant is weinig overgebleven behalve de stam. Behalve dat ik het asociaal vind (geen overleg), vraag ik mij af of deze in de zomer geruineerde plant zal overleven. De kale schutting nog buiten beschouwing latend.


  • admin

   Wat zonde! Het zal afwachten zijn. Op zich kan de plant in deze tijd wel gesnoeid worden, maar zo drastisch is natuurlijk toch nooit goed. Misschien begint hij wel weer uit te lopen, maar het zal natuurlijk wel weer jaren duren voordat het weer mooi wordt. Sterkte ermee.


 • marga

  Hallo, ik had een vraagje ik heb een klim hortensia al 3 jaar en geeft nog geen bloemen? wie kan me vertellen wat ik moet of niet moet doen?

  mvg Marga


 • G j van der Poel

  Ik heb een klimhortensia geplant en tegen een uur of 4 krijgt hii pas de avondzon tot een uur of 7a8 is dit een goede plek


 • Tiny Reijnders

  Onze klimhortensia begint nu al blad te verliezen vooral bij de bloemen.
  Vorig jaar is dit ook gebeurd en er is er toen een plant afgestorven. Wij hebben een hele muur met klimhortensia’s. Als 10 jaar. We zijn nu bang dat er een ziekte in zit. Kan dat en wat zou dat dan zijn. Het blad wordt niet bruin maar val groen af.
  Wie kan me helpen en geeft me advies.

  Bedankt Tineke


  • Joke Zonneveld

   Hallo Tiny, hoe is het afgelopen met jouw klimhortensia? Ik heb een zelfde probleem, maar ook door de hele tuin heen, Ik heb flink gemest het afgelopen jaar ook met magnesium, en dat hielp mijn appel weer aan appels. Maar de klimhortensia krijgt steeds meer uitval en kale takken. Ik heb een kamperfoelie die hetzelfde deed en ben nu nbang dat het is overgesprongen naar de hortensie. Nooit bij stilgestaan dat dat zou kunnen, maar weet het niet zeker.
   ben benieuwd naar jouw verhaal.


 • Gerrit

  Als de Bloemen zijn uitgebloeid moet ik deze dan afknippen.?????


 • J dorenbos

  Dar precies ook ons probleem. We vermoeden watertekort, maar zeker daarvan zijn we niet. Weet jij al meer? Jacqdorenbos


 • a.m.waiboer

  onze klimhortensia bloeit niet, heb hem al 3 jaar, wie iemand hoe dat kan


  • Yolanda

   Plant uitspitten/los steken en terug laten vallen in het zelfde plantgat, volgend jaar heeft u bloemen!


 • Shirley

  Ik heb mijn klimhortensia ruim 2 jaar en bloeit ook niet, best wel balen


 • Joany

  Hebt ever geduld. Duurt een paar jaar voordat het bloeit, maar daarna word je beloond met hele mooie trossen met bloemen. Ik heb 4 jaar moeten wachten. De uitgebloeide bloemen is ook heel mooie om een bloemstuk te maken.
  Succes


 • Milou masson

  We hebben 15 jaar een prachtige klimhortensia maar dit jaar zijn de nieuwe blaadjes stilletjes aan het wegkwijnen en lijkt hij dood te gaan. Nieuwe buren hebben in hun tuin gewerkt. Nu vraag ik mij af als ze met een product gewerkt hebben waar hij van kapot gaat en als het kan helpen dat ik hm drastisch snoei.


 • Mariët Aarten

  Toen we hier 13 jaar geleden kwamen stond de klimhortensia hier al. Hij heeft al die jaren mooi gebloeid. Maar dit jaar geen bloemen. Hij lijkt dood, hoe weet ik dit zeker? Moet ik hem nu verwijderen of gewoon drastisch snoeien?


  • Willemien Mostert

   Door een tak af te breken kunt u zien of er nog leven in zit. Breekt hij met een knak af dan is de plant dood, ziet de binnenkant er groen uit en is de tak moeilijk af te breken dan zit er nog leven in.


 • T.J.Toonen

  Mijn klimhortensia doet het al vele jaren erg goed.
  Is vorig jaar flink terug gesnoeid,
  maar is hier weer geweldig uit gekomen.
  maar nu vertoond hij bruin blad en ziet er afstervend uit vanaf eind juni.
  Hij staat op het westen al 12 jaar.


 • T.J.Toonen

  Mijn klimhortensia ± 12 jaar. Is vorig jaar flink terug gesnoeid, en is er weer
  goed van terug gekomen, alleen wat minder
  bloemen, maar nu van af half juni zie hij
  er afstervend uit met bruin blad.


 • Dick

  Afgelopen maart 3 klimhortensia’s gekocht, deze staan tegen een muur en hebben van 11.00 – 15.00 uur zon. Ze zijn al flink uitgelopen met veel nieuw groen blad maar nu zag ik deze week dat er bruine roestkleurige plekken op sommige bladeren zitten. Geen idee wat dit is?
  Water tekort? Of moet ik mest/voeding geven? Graag een advies.


  • Marco

   Waarschijnlijk heeft u plant last van bladvlekkenziekte. Dit is eenvoudig te bestrijden met in water oplosbaar bestrijdingsmiddel, welke u vervolgens over alle bladeren sproeit. Deze behandeling duent u een aantal keren te herhalen. Verwijder slecht blad, aangezien deze niet zullen herstellen.


 • Nicky

  Wij hebben op de noordzijde 2 klimhortensia’s naast elkaar staan. Het is nu het derde jaar en ze hebben het al die tijd heel erg goed gedaan.
  Nu lijkt het alsof 1 van de 2 begint af te sterven, hij droogt helemaal uit, laat los van de muur en is al helemaal kaal.
  Ik vind het zo raar omdat de tweede die er vlak naast staat het nog redelijk lijkt te doen.
  Heeft iemand een idee hoe dit komt?


 • Herman de Greeff

  Ik heb een klimhortensia van zeker 50 jaar oud.
  Maar komt bijna een meter naar voren.
  Waneer mag ik hem tot bijna aan de hechtstam snoeien?


 • Renata

  Hier een klimhortensia die nu voor het 4e jaar staat. Tot mijn grote vreugde zie ik nu voor het eerst bloemen ontstaan, jippie!


 • Manuelle

  Vorig jaar zijn we in dit huis komen wonen en er staat een klimhortensia in de tuin. Blad ziet er goed uit en de bollen waar de bloemetjes aan horen te komen ook, maar steeds na zo’n 5 bloemetjes per bol stopt hij met bloeien. Bloemetjes gaan hangen en worden bruin. Wat moet ik hieraan doen?


  • Iris

   Die van mij doet dat ook, maar volgens mij is dat normaal? Alleen aan de randen van de bloemschermen zitten grotere witte bloempjes, die in het midden bloeien heel klein en onopvallend.


   • Manuelle

    Bij mij zitten er in het midden alleen kleine groene knopjes. Zou het heel jammer vinden als dit het was. Had zo gehoopt op mooie grote witte bollen vol bloemetjes.


  • Anne VK

   ik vermoed dat het een tekort aan water is; deze plant is een grote drinker! De naam zegt het zelf: hydra. Dus in zomer en droge periodes: minstens een gieter om de twee dagen. Succes!


 • bm

  Beste klimhortensia kenners. Graag uw commentaar. Is het mogelijk een klimhortensia aan een rek te laten groeien zonder achterliggende muur. Wie heeft daar ervaring mee. Ook met negatieve reacties ben ik geholpen. bij voorbaat mijn dank


  • Anne VK

   het kan, mits opbinden, want deze plant hecht zich niet spontaan aan een rek. Let er wel op dat het rek heel stevig is, met sterke palen in de grond, want de volwassen plant wordt behoorlijk zwaar.


 • elfride macphail

  heb al zeker 10 jaar een klimhortensia die elk voorjaar door de tuinman tot aan de schutting wordt gesnoeid met een motorzaag o.i.d. Hij heeft nog nooit gebloeid, maar er komen wel steeds bladeren en vertakkingen bij. Hoe krijg ik hem aan het bloeien? Hij staat een beetje in de halfschaduw en krijgt in de middag wat zon. Help aub!!!
  Elfride


  • Anne VK

   klimhortensia hoeft helemaal niet gesnoeid te worden, anders zie je inderdaad nooit een bloem. Reken wel met een breedte van 60 tot 70 cm vanaf de muur, zo lang ongeveer zijn de bloeiende stelen. Inkorten mag wel, maar best in de rustperiode van de plant (late winter)


   • elfride macphail

    Hoi Anne,
    heb vandaag de tuinman gesproken en hij zal er in toekomst beter mee omgaan c.q. op de manier zoals jij adviseert. Hopelijk zal de hortensia toch ooit nog in bloei staan. Bedankt voor de reactie.
    m.vr.gr.
    Elfride


 • M

  Mijn tweede jaars klimhortensia groeit geweldig en ik kan de takken die de verkeerde kant op groeien al bijna snoeien. De bloemen komen wel uit, maar er ontstaan geen scherm. Maar enkele bloembladeren worden zichtbaar. Hoe kan dit?

  Groet,
  M


 • Cora

  Van onze klimhortensia van ongeveer 30 jaar oud, (stond er al toen wij hier kwamen wonen, bloeit niet.
  Ik snoei de uitlopers (30 cm lang) terug in juli/augustus, tot bijna op de stam.
  Is dit juist ???
  De standplaats is noord/west

  Graag hoor ik van u


  • johan

   Beste Cora,
   De standplaats lijkt me ok. Mijn klimhortensia staat ook op noord west en bloeit elk jaar uitbundig. Maar ik snoei hem niet. Als je snoeit, heb ik begrepen, dan begin juli maar niet te veel terug. De nieuwe uitlopers moeten bloemen vormen voor het nieuwe jaar. Wellicht is het handig om dit jaar helemaal niet te snoeien. Kijken wat er van komt. Succes en veel plezier ermee.


 • Peter

  Ik heb mijn klimhortensia 3 jaar geleden geplant. Heeft tot mei dit jaar goed gedaan,sinds mei/juni vertoond hij zeker voor tweederde deel bruine bladeren. Alsof het aan het afsterven is. Aan de takken waar vrijwel geen bladeren meer zitten, kom toch kleine bladeren maar die worden snel weer bruin. Waar kan het aan liggen?


  • Evy

   Hallo Peter, weet je ondertussen al wat er met jouw plant aan de hand is? Onze klimhortensia heeft ook bruine vlekken op de bladeren. Nieuwe takken zijn groen maar worden na verloop van tijd bruin en schilferen precies af.


   • Peter

    Hallo Evy, excuses voor mijn late reactie. Mijn klimhortentisia’s staan er steeds belabberd bij. Het lijkt alsof het aan het afsterven is, maar toch zie ik dat er nieuwe scheuten uitkomen verder doet het weinig. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de nachtvorst die medio eind april/ begin mei dit jaar heeft plaatsgevonden (3 nachten achter elkaar) terwijl deze planten volop in nieuw blad stond . Ik wacht volgend voorjaar af, misschien dat het toch goed komt anders plant ik nieuwe.
    Groet, Peter


 • Bettina

  Ik heb in juli een klimhortensia geplant, maar hij schiet nog niet uit. Hoe kan dit? Moet ik hem nog wat nieuwe potgrond geven of wat anders?