Euonymus europaeus – Wilde Kardinaalsmuts

Euonumus europaeus

Wilde Kardinaalsmuts

Euonymus europaeus of Wilde Kardinaalsmuts is een hoge en brede struik die vooral mooi is vanwege de herfstverkleuring van het blad en de roze rode vruchten met oranje zaad.

Deze bloeiende heester is niet geschikt voor kleine tuinen, hij kan wel 4 m hoog en breed worden.

De opvallende vruchten, die sterk doen denken aan een omgekeerde kardinaalsmuts, trekken veel vogels. Voor mensen zijn de vruchten echter giftig, evenals het blad en de schors.

Euonymus europaeus komt veel voor in de Noord- en Zuidhollandse duinen. De foto bij het artikel is gemaakt in de Kennemer duinen.

Standplaats Euonymus europaeus

De heester kan in zowel zon, als halfschaduw of schaduw staan.

De voorkeur gaat uit naar kalkrijke zandgrond, die licht vochtig maar waterdoorlatend is. In de tuin is iedere goede waterdoorlatende tuingrond geschikt.

Bloei, vruchten, blad

Euonymus europaeus bloeit in mei vrij onopvallend met geel groene bloempjes.

Waar iedereen deze struik van kent, dat zijn de vruchten. Deze zijn vierkantig met een roze rode kleur. Als ze openbarsten komt het oranje zaad tevoorschijn. Vogels zijn er dol op. De giftige pitten poepen ze uit en zo kan de heester zich ook wel spontaan uitzaaien. De vruchten vallen vaak af na de eerste vorstperiode.

Het blad is groen en groeit aan groene takken. Ook de bast is groen van kleur. In het najaar verkleurt het blad naar geel en rood en valt in de herfst af.

Verzorging Euonymus europaeus

De heester heeft weinig verzorging nodig. Snoei kan, maar hoeft niet jaarlijks te gebeuren. Pas eventueel verjongingssnoei toe door enkele van de oudste takken tot vlak boven de grond weg te snoeien.

Lees verder; Euonymus soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier