Kardinaalshoed – Euonymus: verzorging, soorten, snoeien

Euonymus heet in het Nederlands Kardinaalshoed. Er zijn zeker 150 verschillende soorten Euonymus, maar ongeveer 30 soorten kunnen in Nederland worden gehouden.

Er zijn groenblijvende Euonymus en bladverliezende soorten. De bladverliezende soorten zijn vaak erg mooi vanwege hun prachtige herfstverkleuring van het blad. De bladverliezende soorten staan graag op een zonnige plek, de groenblijvende soorten kunnen ook halfschaduw of zelfs schaduw verdragen, al wordt het bonte blad, wat deze soorten vaak hebben meer groen in de schaduw.

Euonymus fortunei is een groenblijvende plant, die te gebruiken is als bodembedekker, maar ook als klimplant doet hij het goed, al is het geen snelle groeier. Ook is hij geschikt voor de vorming van een laag haagje.

Kardinaalshoed snoeien en vermeerderen

Vermeerderen kan d.m.v. afleggen. Snoeien van Kardinaalshoed kan het jaar rond gedaan worden, als het maar niet vriest. De heester heeft geen uitgebreide snoei nodig, want het is een langzame groeier. Aangetaste, dode of kruisende takken kunnen met een snoeischaar worden weggeknipt.

Enkele soorten Kardinaalshoed

* Euonymus alatuseuonymus alatus

Dit is een compacte, stevige heester, die 2 m hoog en 3 m breed kan worden. Deze heester is bladverliezend. Deze heester staat graag in de volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen. Hij houdt van doorlatende grond en staat mooi is een gemengde border.

Blad en bloei van Euonymus alatus

In het voorjaar komt er mooi fris groen blad aan de struik. En er worden geel/ groene bloemetjes gevormd, die echter niet erg opvallen. In de zomer is het blad van de heester mooi groen. In het najaar kleuren de bladeren prachtig felrood en komen er rood/ oranje bessen aan de struik.

Hoe meer zon de heester vangt, hoe prachtiger de verkleuring van het blad is. Na de eerste nachtvorst is de heester in één keer al zijn blad en bessen kwijt, helaas.

Snoeien Eyonymus alatus

Snoei kan in de winter plaatsvinden. Snoei is alleen nodig voor vormbehoud en om oude, ongewenste takken te verwijderen. Je kunt deze laag bij de grond afknippen.

*Euonymus planipes

Deze struik kan 3 meter hoog en breed worden en is vooral mooi vanwege de rode herfstverkleuring van het blad en de rode vruchten met oranje zaad. Voor meer informatie, zie; Euonymus planipes

* Euonymus fortunei Silver Queen

Dit is een goed winterharde en wintergroene heester. Hij wordt 2,5 m hoog en 1.50 m breed, als klimplant kan hij 6 m hoog worden. De heester kan dus zowel als bodembedekker maar ook als klimplant gebruikt worden.

Deze heestersoort staat graag in de volle zon of in halfschaduw. Hoe meer schaduw de heester krijgt, hoe meer het blad groen zal worden. Deze heester staat mooi in een gemengde of vaste plantenborder, tegen een muur of in een bak ( zie foto bovenaan).

* Euonymus fortunei Harlequin

Deze heester blijft klein en is daardoor goed geschikt voor kleine tuinen. De plant heeft bontgevlekt groen/wit blad. Deze Kardinaalshoed is verkrijgbaar als heester en ook op stam. Voor meer informatie over deze plant; Euonymus fortunei Harlequin

* Euonymus fortunei Silverstone

Deze soort blijft laag en is goed bruikbaar als bodembedekker of lage haag. Het blad is bontgekleurd met groen en wit. Voor meer informatie over deze plant; Euonymus fortunei Silverstone

* Euonymus fortunei Emerald Gaiety

Deze bontbladige Japanse Kardinaalshoed groeit breeduit en blijft laag. Hij is geschikt als bodembedekker, lage haag maar kan ook tegen een muur of schutting op groeien. Het kleien blad is groen/wit van kleur. Voor meer informatie, zie; Euonymus fortunei Emerald Gaiety

Blad en bloei van Euonymus  Fortunei

Fortunei zijn vaak witbonte/ geelbonte soorten. Silver Queen heeft groen blad met wit/ zilverkleurige randen. Het blad is het mooist in de volle zon, maar de heester verdraagt ook halfschaduw. In juni t/m augustus zitten er groenwitte kleine bloemen aan, die erg onopvallend zijn.

Snoei Euonymus Fortunei

Snoei kan gebeuren van midden voorjaar tot eind voorjaar. Je kunt de heester met de heggeschaar snoeien, als je het met de snoeischaar doet, blijft de heester meet natuurlijk van vorm.

* Euonymus Japonicus Pierrolino senseEuonymus japonica pierrolino sense

Een groenblijvende heestersoort, die goed bestand is tegen wind in de kustgebieden. Deze heester kan 0.80 meter hoog worden. De heester kan in de volle zon, maar ook halfschaduw of schaduw verdraagt hij goed. Hij kan op alle grondsoorten staan, maar heeft een voorkeur voor licht kalkrijke grond. Deze heester is mooi als solitair, maar kan ook als haag gebruikt worden.

* Euonymus Pierrolino

Deze heester wordt ongeveer 80 cm hoog en is geschikt om als lage haag aan te planten. Het blad is wit/groen en bontgekleurd. Voor meer informatie, zie; Euonymus Pierrolino

* Euonymus japonicus Bravo

Deze heester wordt tot 2 meter hoog en heeft wit/groen bontgekleurd blad. Voor meer informatie over deze soort, zie; Euonymus japonicus Bravo

Blad van Euonymus japonicus

Het blad is wit/ bont gevlekt en is mooi glanzend.

Snoeien Euonymus japonicus

Snoei kan plaatsvinden in het voorjaar. Snoeien is niet noodzakelijk maar kan gedaan worden om oud hout te verwijderen of voor vormgroei in het geval van een heg.

Kardinaalshoed groeit langzaam en kan dus goed worden toegepast in kleine tuinen.

Euonymus kan het jaar rond gesnoeid worden, zolang het niet vriest. De heester heeft maar weinig snoei nodig vanwege de langzame groei.

Er zijn groenblijvende soorten en soorten die in de winter het blad verliezen. Zoek van te voren dus goed uit wat je wensen zijn voordat je er één aanschaft.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

15 reacties


 • Anneke

  Ik heb 2 euonymus jap. (pierrolino).
  deze is afgelopen winter bruin gaan kleuren en heeft dode bladeren maar ook echt droge bruine (dode) takken wat kan ik het beste doen????
  laat ik hem staan om te kijken of ie weer op komt of moet ik hem juist snoeien? aleen de stam is nog groen!!


  • Willemien

   Hallo Anneke,
   Deze winter hebben helaas veel groenblijvende planten erg geleden onder de lage temperaturen in januari. Ook bij mij zijn erg veel planten en struiken compleet bruin geworden. Ik wacht zelf nog even af of er nog wat aan gaat groeien en snoei nu nog niet, omdat je maar nooit weet of we niet nog een paar dage vorst gaan krijgen. Dan heb je kans dat net gesnoeide takken nog verder invriezen:(


  • anneke

   Hallo, heb het zelfde, maar uit de stam komen nieuwe scheuten, zit nu te denken om de top te snoeien. en dan maar hopen dat daar ook nieuwe scheuten uit komen.
   en als het gaat vriezen, is het maar een nachtvorst.
   wat heb jij verder met je boompje gedaan? grtjes.


   • Anneke

    nou ik had ook de top eruit gesnoeid omdat er ook weer scheuten vanuit de stam kwamen maar toenn heeft mijn hond de rest van de stam opgegeten en nu moet ik dus nieuwe halen. wat ik echt jammer vind omdat ik het tuinieren nog maar sinds kort doe.
    ik had het terug gesnoeid tot ik weer leven tegenkwam in de takken.
    succes en ben benieuwd of het goed gaat bij je.
    gr anneke


 • Benny

  Beste Willemien,

  Allereerst mijn complimenten voor de site, wow wat een mooie foto’s.
  Echt een plaatje zo dit allemaal op deze site.
  Ga zo door!

  Ik kwam op uw site omdat ik opzoek ben naar informatie over de Euonymus Japonicus Pierrolino sense,
  Deze plant heb ik 2 jaar terug voor het eerst in de tuin gezet.
  Na die zware vorst de planten uiteindelijk toch dood.
  vorig jaar nieuwe plant gekocht en nu lijkt deze ook een grote klap te hebben gehad.
  Ik wacht het nog wel even af maar deze planten zouden we toch prima in de tuin moeten kunnen hebben?

  De plant staat in een verhoogde border op ca. 80 cm van de gevel af.

  Ik ben benieuwd naar uw ervaringen.

  Met vriendelijke groet,
  Benny


  • Willemien Mostert

   Beste Benny,
   Allereerst vriendelijk bedankt voor het compliment. Leuk om te horen.

   De vorige winter was voor erg veel planten desastreus, vanwege de langdurige kou, nadat er eerst een warme periode was geweest, waarin van alles al was gaan uitlopen. Deze winter (2012-2013) verloopt beter, al is het ook nu kouder dan normaal en heeft er vaak sneeuw gelegen. Ik denk dat de plant nog niet goed genoeg geworteld was(had u ze in het najaar geplant?). In een verhoogde border kan het ook zijn dat de wortels meer last hebben van de vorst. Ik zou dan ook zeker aanraden om de wortels goed te beschermen door ze af te dekken. Nu zou ik maar afwachten of de planten zich nog herstellen. Succes ermee en vriendelijke groeten van Willemien.


 • Linda

  Hallo Willemien,
  Wij hebben de Euonymus Japonicus Pierrolino sense. Deze hebben we met een aantal bij elkaar geplant, begin mei. We hebben juist deze soort gekozen vanwege de mooie witte kleur. Nu lopen ze allemaal goed uit maar de kleur van het blad is licht groen en niet wit. Kunnen we er nog voor zorgen dat deze weer wit worden? De planten staan ’s morgens in de schaduw maar ’s middags staan ze in de zon.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes Linda


 • Wim

  Is de euonimus beschikt om zo hier en daar te planten in een heg waar schapen bij kunnen komen?


 • Gerda

  ik wil een euonymus alatus kopen maar kan ik hem planten in een grote tuinpot.


  • Frank Vroon

   Hoi Gerda,

   Weet niet of het officieel kan, ik heb het gewoon gedaan en tot tevredenheid. Mijn pot staat in de halfschaduw. Snoei hem in het voorjaar terug als hij te hoog word.

   Groetjen

   Frank


 • jo Ebbers

  wanneer moet de euonymus fortunei water krijgen.


  • Willemien Mostert

   Als de heester goed is aangeslagen redt hij zichzelf meestal prima zelf, is de heester net aangeplant dan is het verstandig de eerste tijd regelmatig water te geven


 • Heidi

  Hier drie leuke euonymus boompjes in bolvorm in voortuin, maar ze worden te groot. Ze zijn binnenin kaal. Kan ik ze drastisch terugsnoeien zodat ze weer wat kleiner zijn of groeit er dan geen blad meer terug ?


 • Geertje

  Ik heb een euonymus in mijn tuin van circa 2 meter hoog. Tijdens de snoei zag ik dat er binnenin aan de takken allemaal gekke bollen hangen met een grillige vorm. Ze zijn bruin van kleur en kei hard. [gezwelvorm]
  Wie kan mij vertellen wat dat zijn?