Euonymus planipes – Kardinaalshoed

Euonymus planipes

Kardinaalshoed

Euonymus planipes of Kardinaalshoed is een struik die vooral wordt aangeplant vanwege de prachtige rode herfstverkleuring van het blad en de opvallende rode vruchten met oranje zaad die in september en oktober de struik sieren.

Kardinaalshoed is een struik voor de grote tuin aangezien hij op den duur wel 3 meter hoog en breed wordt. De struik heeft een opgaande groei en spreidt zich aan de bovenkant uit. Euonymus planipes is winterhard, maar de takken kunnen eventueel bij late vorst wat invriezen.

Standplaats Euonymus planipes

De struik staat graag in zon of halfschaduw.

De grond kan het best humusrijk zijn en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Bloei, blad en vruchten

Euonymus planipes bloeit vrij onopvallend met geel groene bloemen in mei.

Het groene blad heeft een prachtige herfstverkleuring naar rood. Het is een bladverliezende struik.

Zeer opvallend en erg mooi zijn de vruchten die in september en oktober verschijnen. De vruchten zijn rood aan de buitenzijde, het zaad is oranje van kleur.

Snoeien Kardinaalshoed

Snoei de struik in maart of april licht terug. Een te groot geworden of verouderd exemplaar kan d.m.v. verjongingssnoei worden aangepakt, waarbij enkele van de oudste takken tot aan de grond worden terug gesnoeid.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier