Glansmispel – Red Robin; verzorging, kopen, snoei, bloei en standplaats

Glansmispel
Glansmispel
Glansmispel – Photinia Red Robin

Glansmispel of Red Robin is verkrijgbaar als struik, leiboom of als boompje op stam. Het is een, in de winter, groenblijvende plant. De struik is winterhard, maar wordt wel graag beschermd tegen harde wind.

De Glansmispel heeft verschillende mooie kwaliteiten; In het voorjaar krijgt de struik prachtig rood blad dat langzaam aan verkleurd naar goudgroen blad, in mei en juni komen er mooie witte bloemen aan en in de herfst maakt hij mooie rode bessen. Dit maakt dat de Red Robin bij veel mensen een zeer gewaardeerde struik is.

Deze bloeiende heester is zeer geschikt voor kleine tuinen. Door middel van snoeien kun je de grootte van de struik in toom houden, doe je dit niet dan moet je er rekening mee houden dat de struik tot wel 4 meter hoog en breed kan worden. De Glansmispel staat goed in een border en kan ook goed dienst doen als haag.

Omdat de Glansmispel goed gesnoeid kan worden is hij mooi door middel van snoeien op de juiste hoogte en breedte te houden. Vooral in een kleine tuin is het stamboompje heel geschikt. Voordeel is dat er onder van alles kan groeien en het boompje geeft hoogte aan de tuin. Je krijgt helemaal een mooi effect als je een rij of een ander regelmatig patroon in de tuin plaatst. Zo kun je een ronde vorm of de rechte lijn van een pad extra benadrukken.

Kopen en planten van Glansmispel

Glansmispel kopen

Koop deze heester

De heesters kunnen het gehele jaar aangekocht worden, ze worden vaak aangeleverd in een pot.Er is keuze uit heesters, leibomen, Glansmispel op stam of er kan zelfs een kant en klaar haag gekocht worden. De heesters kunnen het jaarrond aangeplant worden, maar vooral bij planten in de zomer is het van belang  om lange tijd voldoende water te geven. Planten in het najaar gaat het soepelst, er valt meestal regelmatig regen en de grond is nog warm van de zomermaanden.

Maak een plantgat dat ruimer is dan de kluit van de plant, doe onder in het gat goede aanplantgrond om de heester een goede start te geven. Zorg dat de bovenzijde van de kluit gelijk is aan de grond van de border. Vul het gat op met een mengsel van goede aanplantgrond en grond uit het gat. Druk de grond goed aan en geef de heester de komende tijd voldoende water. Voor het planten van een haag zet je 3 stuks naast elkaar op een strekkende meter. Na het aanplanten wordt de haag meteen goed recht gesnoeid zodat het een mooie volle haag gaat worden.

Bloemen en bessen Glansmispel

De plant vormt grote witte bloemtrossen in de maanden mei en juni en in de herfst worden er rode bessen gevormd.

Het blad

Het blad van Glansmispel is mooi glanzend. In het voorjaar worden de bladeren mooi rood van kleur, om later weer te veranderen naar een goud groen kleurtje. Door flinke vorst kunnen de bladeren aangetast raken en vlekken krijgen. In de loop van de tijd vallen deze aangetaste bladeren vanzelf uit en vormt de struik weer mooi nieuw blad.

Wensen van de Red Robin

De heester staat bij voorkeur op een plek in de volle zon of in de halfschaduw. De struik heeft een hekel aan harde wind. De grond moet bij voorkeur humusrijk en vruchtbaar zijn en goed water doorlatend.

Snoei

Glansmispel
Glansmispel – Red Robin

De Red Robin hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt het wel zeer goed. Snoeien doe je na de bloei. Door snoei kun je de vorm van de struik of bol op stam mooi bepalen, bovendien wordt de struik mooi dicht door snoei. Als een oude Glansmispel er wat kaal uitziet, dan is het ook mogelijk de dikke takken flink terug te knippen. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en gebruik goed scherp en schoon gereedschap. Snoei niet in volle zon of als het vriest, dit gaat ten koste van de plant. Geef na snoeien een gift organische mest, zodat de heester goed kan herstellen van de snoeibeurt.

Wanneer je een haag hebt staan van Red Robin is snoeien van belang om het een mooi geheel te laten worden. Snoei de haag in het voorjaar als er geen kans meer is op nachtvorst en nog een keer in september, zodat de haag mooi strak de winter in gaat.

Mijn ervaring

Mijn Red Robin op stam heeft het zes jaar lang mooi gedaan. Ieder jaar bloeide hij volop en zat mooi in het blad. Nu, na de winter van 2011-2012 met de langdurige en strenge vorst, vielen opeens alle bladeren af. Het leek alsof de boom dood was. Ik heb hem teruggesnoeid in maart en was ervan overtuigd dat hij was doodgegaan.

Afgelopen week zag ik echter toch weer kleine paarse puntjes verschijnen op de kale takken. Het lijkt er dus op dat er toch nog leven in zit. Ik ben benieuwd hoe de boom er nu uit zal gaan zien. Ondertussen is het al weer februari 2015 en is de Photinia weer heel mooi geworden!

Glansmispel soorten  Bloeiende struiken Hagen

Wanneer kan je Glansmispel snoeien?

Na de bloei kan de struik in vorm gesnoeid worden. Als haag wordt Glansmispel twee keer gesnoeid, in het voorjaar en in september.

108 Comments

 • van de Wal
  november 26, 2011 @ 8:43 pm

  hoeveel glansmispel heb je nodig voor 20 mtr. haag?

  • admin
   november 27, 2011 @ 11:55 am

   Ik zou er 2 à 3 per strekkende meter planten. Als je er 3 neemt dan heb je eerder een dichte haag. Snoei de haag in het vroege voorjaar en in september nogmaals om een mooie dichte haag te krijgen.

 • januari 24, 2012 @ 4:12 pm

  kan deze plant tegen een dichte schutting met de voorkant naar het westen geplant worden? Wij wonen aan de kust, maar zitten tussen hoge bomen die staan op 40 meter afstand. Is het mogelijk om rode en witte glansmispels te combineren?

  Zijn de bessen die eraan komen giftig?

 • Arjan
  januari 29, 2012 @ 10:55 am

  Kan de Red-Robin in ‘n grote bak geplant worden of moet hij in de volle grond?

  Arjan

  • Willemien
   januari 29, 2012 @ 11:35 am

   De ‘kleine’ Little Red Robin, die tot 1 m hoog wordt, kan in een grote plantenbak staan. De ‘gewone’ Red Robin moet in de volle grond.

 • Arjan
  januari 29, 2012 @ 1:00 pm

  Hey bedankt voor je snelle reactie!! Wij zijn van plan om Red-Robin op stam te kopen met ‘n stam van 1,80m. Maar hinken bij ons niet in de grond:-( maar op de site van “Appelstern” zeggen ze dat het wel kan, ik durf natuurlijk niet te zeggen of dat ook over ‘n Red-Robin gaat met ‘n stam van 1,80m.

  Bedankt voor de info! Mvg Arjan

 • april 1, 2012 @ 3:43 pm

  Heteren, 1 april 2012

  Hallo,

  Al enige jaren hebben we een red robin op stam in de tuin staan. De boom heeft het goed gedaan, alleen aan de noordzijde platte de boom af omdat daar het blad en de takken verdwenen (boom staat 4 meter van de achterzijde van het huis – tuin op het noorden – aan de rand van het gazon, waar in de wintermaanden de zon niet komt).

  De laatste jaren is hij om het jaar gaan bloeien. Na de bloei blijft er van de bladdragende ronde vorm niet veel meer over.
  Op advies heb ik afgelopen zomer de boom nogmaals gesnoeid. Hier en daar begon zich blad te vormen. Maar ik heb een vermoeden dat de red robin niet tegen vorst kan zoals afgelopen winter.
  De bladeren verdooren en vallen af.
  Nu is na de vorstperiode weer knopvorming ontstaan en verschijnen overal weer nieuwe blaadjes.
  Alleen blijkt dat de –1 tot 0 °C van de afgelopen nacht weer nadelig te zijn geweest voor deze nieuwe knoppen. Ze zijn all weer verdord.
  En men verwacht voor de komende week zelfs matige vorst, ook overdag en sneeuw tegen de paasdagen.

  Als alle jonge loten weer bevriezen, heeft dat geen invloed op de boom omdat zodra de koude voorbij is er weer nieuwe knoppen ontstaan?

  Graag uw advies,

  bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Wilbert Koch

  • april 2, 2012 @ 9:41 am

   Hallo Wilbert,
   De Red Robin op stam in onze eigen tuin lijkt de vorst van februari helemaal niet overleefd te hebben. Hij is kaal geworden, en bij ons zijn er nog helemaal geen nieuwe knoppen/bladeren aangekomen. Misschien zijn de nieuwe scheuten door de vorst verschrompeld, maar zou het eventueel ook nog met de droogte van de maand maart te maken kunnen hebben? Onze tuin is erg droog (zandgrond)en ik heb al weer een aantal keren water gegeven aan de planten. Ik denk dat als het door de vorst is gekomen, dat de Red Robin dan nog wel een keer nieuwe scheuten zal vormen. Afwachten maar…
   Groeten, Willemien

 • Ria Hulkenberg
  april 2, 2012 @ 6:43 pm

  Bij mij is de Red Robin bijna kaal er zitten nog wat verdorde bladeren aan, kan ik hem helemaal kort snoeien of gewoon afwachten.
  Hij staat bij mij in kleigrond.

  groeten Ria Hulkenberg

  • april 17, 2015 @ 1:13 pm

   Bij mij in de straat heeft iemand de boom helemaal teruggesnoeid met als resultaat dat er alleen nog takken op stam stonden. Tot mijn verbazing ging hij in het voorjaar weer uitlopen en na 2 jaar is hij nu weer prachtig vol van blad. Weet u of ik ook moet mesten? Ik heb in het voorjaar veel last van bladverlies van binnenuit.
   groeten Gertie

   • mei 25, 2015 @ 9:17 am

    Ik geef zelf ieder voorjaar organische mest en daar doet hij het goed op.

 • pascal
  augustus 10, 2012 @ 8:15 pm

  Als ik het boompje terugsnoei, tot hoever kan ik het terugsnoeien ? Tot op de stam, of moet ik takken laten staan, bladeren vallen er nu allemaal af, hij lijkt wel dood, ook de stam is getordeerd.

  • september 2, 2012 @ 5:13 pm

   Je kunt terugsnoeien tot de gewenste lengte. Mijn Red Robin heb ik na de strenge winter flink gesnoeid, omdat hij helemaal kaal was geworden. Nu ziet hij er al weer redelijk uit.

 • Bas
  september 4, 2012 @ 9:37 am

  Ik moet nu (september) helaas een oude Red Robin verplaatsen…kan dat? en moet ik hem dan ook meteen snoeien?

  • september 4, 2012 @ 6:01 pm

   Verplaatsen moet i.p. wel lukken, graaf hem wel ruim uit en geef hem op de nieuwe plek ruim water. Snoeien is dan ook wel verstandig om meteen te doen. Succes ermee!

 • Cor
  mei 29, 2013 @ 10:22 am

  Ik heb 7 stuks Photinia fraseri “Little Red Robin” 1 jaar geleden in mijn tuin geplant, zijn door de winter als dood er uit gaan zien, de boomkruintakjes zijn zo dor dat ze aftebreken zijn. Onderaan de planten verschijnen nu nieuwe scheuten. Kan ik de plant helpen door bemesting en welke mest moet ik dan gebruiken?

  • mei 29, 2013 @ 1:18 pm

   Beste Cor,
   Bemesten zou kunnen helpen. Organische mest als koemest is prima.
   M.v.g. Willemien

 • Margot
  juni 3, 2013 @ 11:11 am

  Al 3 jaar hebben wij een glansmispel in de border en tot op heden
  heeft deze struik nog niet gebloeid.
  Speciaal voor het laatst gesnoeid in oktober om bloei te
  bewerkstelligen.

  • juli 3, 2013 @ 2:34 pm

   De laatste twee jaar heeft onze boom ook niet gebloeid, terwijl hij het daarvoor geweldig goed deed. Het blijft altijd maar weer afwachten…

 • A.
  juni 11, 2013 @ 6:52 am

  Ik heb een glansmispel op stam (1.50 hoog) De buitenrand van de bol vormt nog steeds nieuwe mooie rode bladeren. Maar de binnenkant is erg wijd en kaal geworden. Ook is de bolvorm aardig weg. Ik zou graag de bol weer goed terugknippen, maar dan is de boom nagenoeg kaal. Is dit toch het proberen waard of heb ik kans dat ik dan een halfdode kale boom heb? De binnenste takjes lijken niet veel leven te hebben, je kunt ze zo afbreken. En moet ik met de snoei dan ergens specifiek op letten of gewoon de bolvorm weer terugknippen.

  • juli 3, 2013 @ 2:32 pm

   U kunt proberen flink te snoeien, zorg wel dat u boven levende uitlopers knipt, zodat hij weer kan uitlopen.

 • ineke
  juni 23, 2013 @ 10:55 am

  Ik heb van een tuincentrum het advies gekregen om de red Robin op stam alle bloemen eruit te knippen,omdat dit tenkoste gaat van de boom.
  Is dit een goed advies geweest,of had ik dit beter niet kunnen doen.
  Het gaat toch om het rode blad werd gezegd.

  • juni 23, 2013 @ 1:13 pm

   Misschien is dit verstandig als de boom geplant wordt terwijl hij bloeit, of om te zorgen dat hij beter aanslaat, maar zelf zou ik niet bij een boom die het goed doet en al een tijd in de tuin staat de bloemen eruit knippen, daar zijn ze veel te mooi voor…

 • Henk Martens
  juli 3, 2013 @ 1:42 pm

  Mijn Red Robin staat inmiddels zo’n 10 jaar op stam 180 hoog en een mooie bol.
  Ik lees nergens dat het rode blad uitvalt, iets wat bij mij wel gebeurd.
  Is dit uitzonderlijk of normaal?

  • juli 3, 2013 @ 2:21 pm

   Ik weet dat ziek blad uitvalt. Bij onze Red Robin valt het blad niet af. Ziet de boom er verder goed uit bij u?

 • Henk Martens
  juli 3, 2013 @ 6:50 pm

  dMijn boom ziet er verder goed uit. Elk jaar valt het rode blad af.
  Ik lees hier dat dit rode blad groen hoort te worden.
  Hij zit nu nog wel in het blad maar minder mooi en vol als andere jaren.

  • N.G
   juli 29, 2013 @ 10:13 am

   Bij mij gebeurt dat ook maar dat is toch afgestorven blad.
   Het heeft een andere rode kleur dan de nieuwe uitlopers hebben, die zijn meer roodbruin. En het afgevallen blad is felrood. Volgens mij is het normaal.

 • H. van Bloois
  juli 30, 2013 @ 1:54 pm

  Ik heb een red robin op stam in mijn voortuin.(kleigrond) Al een jaar of zes! Deed het prima. In september (achteraf had het maart moeten zijn) is hij normaal gesnoeid. Leuk rond.
  Maar in de winter heeft hij heel veel blad verloren. Ik kan er nu tussendoor kijken en aan de uiteinden heeft hij nog donkerrode bladeren. Ook heeft hij harde puntjes aan de uiteinden van de takken. Maar die zetten niet door. De één raadt me aan hem geheel te snoeien maar het tuincentrum vertelde mij, laat hem maar met rust. Geef hem wel koeiemestkorrels. Heb ik gisteravond gedaan en nu regent het lekker.
  Wat raadt u mij aan?

  Gonny van Bloois

  • augustus 21, 2013 @ 8:06 am

   Ik zou hem dit jaar nog met rust laten en kijken of hij weer bijtrekt. Succes.

 • Luc G.
  augustus 18, 2013 @ 7:57 am

  Ik heb een mooie Red Robin staan ( ongeveer 1,50 cm ) in pot. Wat doe ik om hem tegen de winter te beschermen ?

  • augustus 21, 2013 @ 7:13 am

   Planten in potten zijn extra kwetsbaar bij vorst. Het zou het mooist zijn als u de pot bij vorst binnen kunt zetten op een koele plek (schuur). Is dit niet mogelijk, dek dan in ieder geval de plant af met rieten matten of vliesdoek om hem tegen koude wind te beschermen. Succes!

 • Linda
  maart 3, 2014 @ 4:29 pm

  Afgelopen voorjaar een haag geplant van de glansmispel. Plantjes waren zo’n 40 cm en zijn nu zeker het dubbele. Het moet gesnoeit worden, alleen ik weet niet precies hoe…
  Er steken van die lange sprieten uit, waar volgens mij de bloemen uit komen.
  Moet ik hem gewoon weer inkorten op zo’n 40 a 50 cm?
  Alvast dank voor de reaktie!

  • maart 3, 2014 @ 8:56 pm

   Ik zou nog even wachten met snoeien, het gaat van de week ‘s nachts licht vriezen. Als u een strakke haag wilt hebben dan moet alles op een bepaalde hoogte geknipt worden, om een eenheid te krijgen.

 • Snieders frits
  maart 10, 2014 @ 9:46 pm

  De wortels van de Red Ruben blijven die aan de opervlakte of gaan de wortels dieper naar onder

 • Jean Pierre Clabau
  maart 13, 2014 @ 10:30 am

  Ik heb een red robin op stam (+/- 1.60 cm) in mijn voortuin.Er komen geen bessen aan en ook geen bloemen is dit een speciale soort?

  • maart 17, 2014 @ 9:06 pm

   Onze Red Robin wil de laatste twee jaar ook niet meer bloeien. Ik heb zelf geen idee waarom hij dat niet meer doet.

 • Ineke Muste
  maart 17, 2014 @ 8:25 pm

  Wij hebben ook al jaren een Red Robin,super boom,ook hier vallen de bladeren af,maar zie dat bij iedere boom,wij wonen in Zeeland,tegen de Oosterschelde aan,erg weinig beschutting,maar hij doet het mooi,nu zag ik deze week voor de eerste keer bloemschermen,nooit geweten dat deze kon bloeien,ben blij!!!
  Zie wel kleinere soorten,vooral bolvormige die bloeien.

  • Jean Pierre Clabau
   maart 19, 2014 @ 11:17 am

   Met dit fraai voorjaar staan mijn Red Robin er prachtig bij. Ik ben best tevreden,veel mooie rode glanzende bladeren.Het zijn wel bolvormen en worden dus regelmatig bijgeknipt.Dat is misschien de reden dat ze niet bloeien.
   Dank voor jullie reactie
   JPC

   • maart 19, 2014 @ 1:42 pm

    Ja, die bij mij is ook een bolvorm op stam, dus dat zou het kunnen zijn. Leuk dat iedereen met elkaar meedenkt.

 • Jozef Lievens
  maart 23, 2014 @ 9:27 am

  Bij ons vallen er elk jaar veel bladeren af, deze kleuren rood en er zijn ook donkere vlekken op.De vraag is nu , mag ik deze composteren ?

 • Carla
  maart 23, 2014 @ 4:41 pm

  Ik zou de Red Robin graag willen planten bij onze stacaravan op de Veluwe. Daar is echter zandgrond. Wat kan ik doen (kan ik wat doen?) om hem optimaal te laten groeien?

  • maart 25, 2014 @ 7:49 am

   Geef in het voorjaar organische mest en verbeter de grond door compost toe te voegen. Na het planten goed water geven is ook belangrijk. Succes!

 • Dennis
  maart 24, 2014 @ 10:47 am

  Hoi,

  Ik heb een red robin in de noord westelijke hoek van mij tuin staan. Alleen maar beetje gesnoeid.
  Hij is bijna 3 meter hoog en zeker 1.5 meter breed. Stam is op z’n dikst bijna 10 centimeter.
  Al 2 strenge winters zeer goed overleeft.

  In de nabije toekomst wil ik mijn tuin herinrichten en staat hij in de weg.
  Ik vind het zonde om hem om te zagen en derhalve ter verkoop aan te bieden.
  Is het mogelijk om zo’n grote boom te verplanten als de wortels al vrij diep/breed zitten?

  Gr.

  • april 4, 2014 @ 8:26 pm

   Ik durf niet te zeggen of hij dat zal overleven, ik denk dat de kans vrij klein is…

 • Loes
  maart 27, 2014 @ 12:32 pm

  Beste Willemien,

  Ik 2005 heb ik 2 red robins in onze voortuin op het NO geplant.
  De eerste jaren kregen beide schitterende rode nieuwe bladeren.
  Één kreeg ieder jaar bloemen maar werd steeds kaler. De bladeren die er nu nog aanzitten hebben bruine vlekken en verder is hij volkomen kaal en ziet er niet uit.Moet ik deze helemaal terugsnoeien en dan afwachten of maar wegdoen?
  De andere staat ook nu weer vol met rood blad maar heeft nooit gebloeid.

 • Marja
  maart 29, 2014 @ 6:39 pm

  Hallo
  Wij hebben een kleine haag staan van red Robin struiken,
  Maar nu zitten er allemaal vlekken in.Een soort roest.
  Ook in de nieuwe rode blaadjes zit een soort krimp.
  Wat zou dit kunnen zijn? En is er iets tegen te doen
  Groeten

  • april 11, 2014 @ 8:41 am

   Dat klinkt als schimmel. Als het blad lang nat blijft, doordat de plant weinig zon vangt,is er meer kans op het krijgen van schimmel. Gooi afgevallen blad weg (niet op de composthoop). Eventueel kunt u proberen of spuiten met schimmelwerende stoffen werkt (te koop bij tuincentra).

 • Henk Martens
  april 1, 2014 @ 12:44 pm

  Mijn Red Robin is inmiddels bijna kaal en wat er aan blad nog aanzit, is dor.
  Ook zit er iets wat lijkt op mos, of groene aanslag op de takken
  Het lijkt of de boom dood is maar de takjes breken niet erg makkelijk en moet je min of meer scheuren. Ik heb de boom nu vrij ver teruggesnoeid en hoop dat hij weer aantrekt.
  Heeft iemand nog een tip voor mij.

 • Sandra
  april 5, 2014 @ 9:49 am

  Hallo,

  Ik heb er ook één in de tuin die een beetje te groot begint te worden. De stam is een meter of twee hoog, daarop een bol met een doorsnee van zeker 4 tot 5 meter. Vorig jaar voorzichtig een halve meter ingesnoeid (veel werk) en sindsdien is er wel weer een meter bij gekomen. Hij staat nu in bloei, kan ik hem dan nu al snoeien? Of toch nog even wachten? Geen probleem als ik er een dikke meter vanaf snoei?

  Alvast bedankt!

  • april 11, 2014 @ 8:28 am

   Ik zou nog even wachten tot de struik is uitgebloeid.Snoei niet al te ver terug, anders loopt hij misschien niet meer uit.

 • Annie Veenema
  april 15, 2014 @ 10:57 am

  Onze drie boompjes (bolvormig) staan vrij in de voortuin op het oosten. Nu sinds drie jaar, maar ze zijn nog altijd niet echt mooi geweest. De bol is erg doorzichtig en alle nieuwe rode blaadjes vallen telkens af. Ik stond in twijfel om ze alle drie behoorlijk terug te snoeien, maar bedacht om eerst eens op internet te zoeken. Wat adviseert u.
  Zandgrond met grote eikenbomen langs onze straat/tuin. Nu redelijk vochtige grond maar zomers erg droog door de bomen

  • april 30, 2014 @ 6:26 am

   Het zou kunnen zijn dat de bomen te veel wind vangen, daar kunnen ze slecht tegen. Ook houden ze er niet van om regelmatig veel te droog te staan. U kunt de bodem verbeteren door veel humus toe te voegen, maar misschien is verplanten naar een andere plek wel de enige goede optie…

 • Shirley
  mei 19, 2014 @ 2:55 pm

  Hallo, mijn 2redrobbins op stam staan volop in bloei wel minderblad, wat moet ik met de bloemen doen als ze uitgebloeid zijn.

 • Resie
  juni 22, 2014 @ 10:21 am

  Daar wij 3 jaar red Robin op stam hebben heb ik nog geen bloem en geen besje gezien wie kan mij vertellen hoe dat komt ?

 • Inge
  augustus 11, 2014 @ 6:43 pm

  Wij hebben in het voorjaar een boom op stam gekocht voor op het terras. Terwijl we op vakantie waren heeft het heel hard geregend en is er veel water in de pot blijven staan, ondanks er gaten zitten in de pot maar blijkbaar zijn deze snel verstopt geraakt. We hebben nog enkele gaten bij gemaakt en nu loopt alles weer vlot af. De bladeren zijn allemaal bruinrood en hangen er wat slap bij. Gaat de boom er nog doorkomen? Kunnen we het een handje helpen?

 • Inge
  september 1, 2014 @ 3:58 pm

  Onze boom op stam lijkt wel dood. Takken zijn dood en breken makkelijk af. Tot waar kunnen we terugsnoeien? Alle takken eraf of is dat geen goed idee? Takken zo kort mogelijk snoeien?

  • september 1, 2014 @ 5:29 pm

   Bij snoeien tot in het dode hout zal de boom niet meer gaan uitlopen. Als alles echt dood is dan zal er niets meer aan te doen zijn.

 • Miranda
  september 3, 2014 @ 7:45 pm

  Goedendag,
  Kun je mij vertellen of de Red Robin of de bessen giftig zijn voor kinderen?

  Mvg

  • september 4, 2014 @ 6:24 am

   Red Robin en de bessen zijn niet giftig.

   • Arlette De Baere
    september 7, 2014 @ 7:23 pm

    Hallo, kan ik nu nog snoeien ? Heb boompjes nu 2 jaar, doen het goed, heb ze nog niet eerder gesnoeid. Wil ze graag in bolvorm houden. Of kan ik ze beter in maart/april snoeien ?

 • Peter Vuijk
  mei 25, 2015 @ 2:04 pm

  IK heb al jaren een red robin boom in de tuin staan, en heeft het altijd prima gedaan.Sinds 3 jaar staan er een appel en perenboom in de buurt van de red robin en het laatste jaar heeft ie al het blad verloren en hij lijkt nu wel dood. Kan dit komen doordat de appel en peren boom hier invloed op hebben ? kan ik anders de red robin boom verplaatsen of terug snoeien ? zodat hij weer helemaal tot leven gaat komen.

  • mei 25, 2015 @ 5:57 pm

   Ik denk niet dat het met elkaar te maken heeft. Of de red robin echt dood is kun je testen door wat takken te breken. Zit er nog groen leven binnenin dan is hij niet dood. Breken de takken echter zo af dan is hij echt dood en wordt het dus nooit meer wat.

 • Jacqueline
  juli 26, 2015 @ 10:56 am

  Hoe kun je de boompjes op stam beschermen tegen de vorst?
  Ze staander 3-en in een hele grote bak, met open bodem, dus niet te veplaatsen.

  • augustus 5, 2015 @ 8:33 am

   Je kunt de grond afdekken met afgevallen blad of stro en de bomen eventueel inpakken met een speciale hoes of noppenfolie tijdens strenge vorst. Haal dit laatste er echter wel steeds weer af.

 • Fred
  juli 26, 2015 @ 10:21 pm

  Ik heb 3 Red Robins op stam van 180cm staan nu ongeveer 3 jaren maar van groei is geen sprake en de “bollen zijn ook erg doorzichtig.
  Hoe hard groeien ze normaal en hoe dik wordt de stam?

  • augustus 5, 2015 @ 8:16 am

   Mijn eigen boom staat nu 7 jaar in de tuin en ik moet hem ieder jaar snoeien. Het gebladerte is niet doorzichtig en de stam heeft nu ongeveer een doorsnede van 10 cm. Geeft u de bomen wel eens mest? Ik geef zelf jaarlijks organische mest.

 • chris
  oktober 2, 2015 @ 3:05 pm

  Hallo

  Wij hebben 2 red robin boompjes vorig jaar gekocht . Nu blijft een boom achter 1 boom groeit goed en krijgt veel nieuwe scheuten, de andere boom groeit bijna niet. Ze staan naast elkaar in een klein tuintje op zuidwesten.

 • Fred
  oktober 26, 2015 @ 3:03 pm

  Hallo,Wij hebben in april vijf potten met red Robin leistruiken gekocht,waarvan twee kleine en drie grote.De blaren van de kleine potten zijn bijna allemaal verkleurd met paarse plekken terwijl nu die van de grote potten ook beginnen paarse vlekken te krijgen.
  Wat is er de oorzaak van en hoe kan ik dat verhelpen?

 • joop
  november 1, 2015 @ 10:16 am

  onze red robin struik komen gaten in het blad hoe komt dat

 • Ali
  maart 7, 2016 @ 8:25 am

  Goede morgen,

  woon hier nu bijna 4 jaar, toen ik hier kwam stond er een red robin in de tuin, hij groeit goed maar ieder voorjaar komen er op de bladeren die rood zijn en net onder de nieuwe scheuten zitten zwarte vlekken op en die vallen er allemaal af………wat kan ik daar aan doen?

  groet,
  @li

  • maart 31, 2016 @ 3:28 pm

   Het kan vorstschade zijn. Bij de Red Robin is het overigens gewoon dat er in het voorjaar veel blad afvalt, wat weer vervangen wordt door fris nieuw blad.

 • Annie van arkel
  maart 12, 2016 @ 3:35 pm

  Ik zou graag willen weten of de Redrobin wespen aantrekt omdat wij ze willen plaatsen rondom de balkons.En wij graar rustig van de zon willen genieten.

  Alvast bedankt Annie van arkel.

  • maart 31, 2016 @ 3:18 pm

   Ik heb zelf nooit gemerkt dat wespen interesse hadden in onze Glansmispel, dus ik denk dat jullie deze zeker kunnen aanschaffen en er lekker naast kunnen zitten.

 • T Visser
  maart 26, 2016 @ 8:59 am

  Wij hebben een glansmispel van iemand overgenomen, gisteren gepoot. We hebben eerst een emmer water in het gat gegoten, toen de aarde gemengd met turfaarde, daarna weer water erbij. Moeten we nu elke dag nog water geven, het is nu nog koud. Ik ben bang dat hij dan gaat rotten.

  • maart 31, 2016 @ 3:10 pm

   Ik zou om de dag voldoende water geven, als het niet al flink geregend heeft. Komende dagen blijft het vrijwel droog, dan zeker zorgen voor voldoende water.

   • T Visser
    maart 31, 2016 @ 3:39 pm

    Ok bedankt!

 • Ineke
  april 8, 2016 @ 5:01 pm

  Onze red robinstruik stond voor een grote bamboe, die we onlangs hebben weggehaald. Aan de kant waar de bamboe stond is de struik helemaal kaal, er zit eigenlijk geen model meer in. Kunnen we de photinia helemaal terugsnoeien tot op een meter (of nog korter) boven de grond? En kan dat nu nog of moeten we er mee wachten?

 • Filip
  april 15, 2016 @ 7:08 am

  Hallo,
  Vorig voorjaar plantten wij 8 bomen Photinia fraseri Red Robin, alsook 8 leibomen van deze variëteit. Werden in een ruim plantgat aangeplant.
  Een dikke maand geleden stonden deze allemaal mooi in het blad, zag je overal rijkelijk de nieuwe rode uitschieters verschijnen.
  De laatste 3 weken vallen de bomen (met uitzondering van 2) ‘stil’. De bladeren gaan hangen, massaal bladverlies. Waar je aanvankelijk een volle haag had bij de leibomen, zie je er nu makkelijk door. De nieuwe uitschieters verdorren.
  Ik heb deze dan organische mest gegeven, voorlopig zonder resultaat. Ik zie ook geen bladluizen of dergelijke. De groene bladeren worden donkerrood/bruin (sommige vertonen dit vanaf de nerf en dan verder naar buiten).
  Wat kan hier aan de hand zijn; en wat kan ik hieraan doen?
  Alvast bedankt

 • Ingrid
  april 17, 2016 @ 7:05 pm

  Hallo,
  Ik heb een glansmispel op stam.
  Nou zitten er aan de onderkant van de stam allemaal uitlopers.Kan ik die verwijderen zonder dat er schade aan de boom ontstaat.
  Alvast bedankt

 • Jan B
  april 22, 2016 @ 8:04 pm

  Mag je oude scheuten terug snoeien van de Red Robin, we hebben 2 stuks op stam in grote potten wanneer moet je ze in nieuwe aarde zetten, hoe houd je dit optimaal?

  • april 24, 2016 @ 2:06 pm

   Snoei kan goed worden gedaan na de bloei, ergens in juni. Dan kunnen ze ook goed worden overgeplant. Geef wel langdurig voldoende water na verplanten.

 • ria gouw van weelde
  mei 7, 2016 @ 7:49 pm

  Goedenavond,

  Wij willen een zestalPhotinea red robin bol op stam aanschaffen,met een stamhoogte van min.2.20m hoog,waar zijn deze te koop en de kosten

  Onze bestaande Photinea red robin bol laat de schors los is dat normaal?

  graag uw reaktie

  mvg ria gouw van weelde

 • lieve
  mei 14, 2016 @ 8:18 pm

  Hallo,heb een 2-tal weken terug 7 glansmispels red robin geplant.Deze hebben bijna al hun bladeren verloren terwijl ik elke dag gesproeid heb.Hoeveel water moet elke plant krijgen,want wat is veel water,5,10 liter per plant???

  • mei 23, 2016 @ 7:54 am

   De wortelkluit moet voldoende vochtig blijven de eerste tijd, hoeveel water daarvoor nodig is hangt ook af van de grootte van de plant. Wel raar dat ze compleet kaal geworden zijn. Toch zou ik het nog blijven volhouden om te kijken of ze toch nog wat gaan doen.

 • Chien
  mei 20, 2016 @ 1:33 pm

  Wij hebben al 10 jaar 2 mooie photinia’s op stam in de tuin.
  Ze doen het goed,maar nu laat de bast los.
  Wat kan dat zijn en wat moet ik er aan doen???

 • tuinservice peeters
  juni 15, 2016 @ 7:38 am

  Loslatende bast is meestal door vorstschade. Bladverlies rond mei is normaal doordat de plant dan nieuwe bladeren aanmaakt en oude afwerpt. Dus geen paniek.

 • Louise
  juni 28, 2016 @ 7:28 pm

  Dag allen, gaten in blad van ons paar weken terug gekocht boompje, circa 1.50 hoog. Waarom? En hoe kunnen we evt verhelpen? Joop vroeg het ook, weet niet of hij het inmiddels weet? Dank

 • Marja
  augustus 5, 2016 @ 9:39 am

  Hoi, ik heb 1 op stam. Ca 180 cm Ik wil dat hij in de hoogte groeit. Groeit de stam ook in de hoogte? Of groeit alleen de bol/struik op de stam in de hoogte? Ik denk dat alles bij elkaar nu ca 250 is. Hoeveel en welk deel kan verder in de hoogte groeien? Bedankt voor info alvast :)! Groetjes marja

  • augustus 18, 2016 @ 6:45 am

   Hallo Marja, de stam zal niet in de hoogte groeien, alleen de takken erbovenop groeien nog in de hoogte. Groetjes, Willemien

 • Rob
  augustus 16, 2016 @ 11:09 am

  Dag,

  Mijn Red Bobin heeft al een aantal weken zeer donker rode bladeren die erg hard zijn en treurachtig hangen. Ze zitten wel stevig vast, maar is zo een trieste bedoeling. Ik heb hem al een jaartje of 12 en ken de kleuringen door het jaar heen. Dit heb ik nog niet mee gemaakt. Enig idee of dit nog goed gaat komen?

 • Edith Poiesz
  oktober 31, 2016 @ 8:01 pm

  Kan ik een glansmispel (struik) in een pot houden?

  • november 8, 2016 @ 11:22 am

   Ja, maar het moet wel een ruime pot zijn i.v.m. de uiteindelijke grootte van de heester

   • Itske
    juni 3, 2017 @ 9:33 am

    Hallo Willemien (of iemand anders),

    Ik heb ook een aantal glansmispels in pot. Ik denk dat ze nu ruim een maand staan. De potten zijn groot genoeg; groter dan ze hadden toen ik ze kocht. Nou is het wel zo dat ze veel blad verliezen en dat het rood uit de bladeren aan het verdwijnen is. Heeft dit iets met zuurgraad van de aarde te maken? Wat doe ik eraan? Dank bij voorbaat! Itske

    • juni 19, 2017 @ 10:36 am

     Dit soort groenblijvende struiken verliezen vaak veel blad in deze tijd. Het jonge blad is mooi rood van kleur, maar dit wordt later meer groen van kleur. Het klinkt dus alsof het allemaal heel normaal is…. Geef bij deze hitte wel voldoende water, potten drogen nog sneller uit dan planten die in de volle grond staan.

     • Itske
      juni 20, 2017 @ 10:21 am

      Dank je wel Willemien! Dit helpt 🙂 Ik was al enigszins gerustgesteld omdat mijn glansmispels het allemaal nog steeds doen (idd veel water geven ja..!) maar jouw antwoord helpt zeker! Dank je! En geniet van je dag, -itske

 • Evelyne
  januari 11, 2017 @ 5:55 pm

  Hallo

  Ik wil graag red robin hoogstam (1m90) achterin de tuin plaatsen. Ik twijfel tussen 3 of 4 bomen op een rij.
  – Met 3 is de tss.afstand 2,3m.
  – Met 4 is de tss.afstand 1,5m.

  Esthetisch gezien zou 4 het mooist zijn omwille van het terras dat ervoor ligt. Maar ik weet niet goed wat de beste plantafstand is & of 1,5m tussenruimte niet te weinig is.

  Iemand die dit weet? Hartelijk bedankt!!

 • Josien
  april 6, 2017 @ 5:06 pm

  Mijn glansmispel op stam staat door de harde wind behoorlijk scheef.
  Kan ik een boompaaltje erbij plaatsen of zou ik dan de wortels beschadigen?

  • april 8, 2017 @ 6:32 pm

   Als het nog een vrij jong boompje is kan het plaatsen van een paaltje nog wel succes hebben

 • mei 4, 2017 @ 12:41 pm

  Dag Willemien en andere mispelvrienden

  Ik hoop dat je nog actief bent op deze site. Wij hebben een haag van red robins in een hele grote plantenbak, op het balkon op, het noorden. Na twee jaar verliezen ze heel veel blad maar staan voor het eerst helemaal in de knop. Ze zijn in de winter gesnoeid en kregen volop nieuwe rode blaadjes, die zijn er dit voorjaar vrijwel allemaal afgevallen. Moet ik ze nu mesten of juist met rust laten tot de bloemen verdwenen zijn?

 • Carl
  mei 11, 2017 @ 3:49 pm

  Beste,
  Wij hebben sinds verleden jaar 3 glansmispel leibomen in de tuin staan, nu zijn ze weer mooi aan het uitlopen echter al de uitlopers zitten langs de rand, in het hard van de geraamtes zit nauwelijks blad en kijk je er dwars doorheen, is dit normaal ?
  En hoe krijg ik het hele rek in het midden weer dicht gegroeid ? Of moet ik geduld hebben ?

 • Marije
  juli 28, 2017 @ 5:37 pm

  Ik heb nu twee jaar twee jonge red robins op stam staan op mijn patio. Vorig jaar bladluis gehad, daar hadden ze het zwaar mee maar ze bleven leven. Dit jaar weer bladluis. Zo sneu. Ze zien er slecht uit: dood blad, de meeste takken breek je zo af en middenin erg kaal. De meeste luis is nu weg, ik denk erover om ze helemaal terug te snoeien maar hoe pak ik dat aan (nog nooit gedaan)?
  En ben ik daar nu eind juli niet te laat mee?
  Weet iemand raad? Ik gun ze een mooi leven…

 • Majie
  mei 7, 2018 @ 6:35 pm

  Heb net twee red Robins gekocht voor op mijn terras, in potten dus,vind dat ze er nogal dun uitzien,in het bloemencentrum gaven ze mij de raad om ze te snoeien,dan groeien ze niet zo maar worden dikker en voller.Maar wanneer mag ik die snoeien en hoe?

 • G. Pieters
  januari 26, 2019 @ 1:14 pm

  Hoever moet ik Phrotina op stam van 1 meter uitelkaar plaatsen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis eBook over tuinieren ontvangen?

gratis

Download je gratis eBook & leer alles over beplanting!