Leucothoe axillaris Curly Red – Druifheide

Leucothoe axillaris Curly Red

Druifheide

Leucothoe axillaris Curly Red of Druifheide is een compact groeiende bloeiende heester met gekruld blad met mooie herfstverkleuring.

Je ziet deze plant veel in het najaar bij tuincentra, vanwege de mooie verkleuring van het blad naar roodpaars, die de gehele winter aanwezig blijft.

Het is een groenblijvende plant, die ongeveer 50 cm hoog wordt.

Leucothoe axillaris Curly Red kan goed solitair in de border, in groepen en staat ook erg mooi in een pot op het terras.

Standplaats Leucothoe axillaris Curly Red

De plant staat graag in de zon of halfschaduw en wordt graag geplant met tuinturf. Hoe meer zon de plant krijgt, des te roder het blad wordt in de herfst

De grond moet, vooral als de plant in de volle zon staat, voldoende vochtig zijn en humusrijk. Hij kan echter, vooral in de winter, niet tegen continu natte voeten, dus de grond moet wel waterdoorlatend zijn.

Bloei en bladLeucothoe axillaris Curly Red

Leucothoe axillaris Curly Red bloeit met onopvallende kleine witte bloemen in mei en juni.

Het blad is glanzend en leerachtig en is groen.

De nieuwe twijgen met blad, die in het voorjaar gevormd worden zijn prachtig rozerood van kleur. In het najaar verkleurt het blad naar roodpaars en blijft de gehele winter de plant sieren.

De takken van de plant zijn in de winter mooi te gebruiken in Kerststukjes of bloemstukken.

Planten van Leucothoe axillaris Curly Red

Maak voor de plant een ruim plantgat en meng door de verwijderde grond flink wat tuinturf. Vul het plantgat hiermee weer op en druk de aarde goed aan.

Zorg dat de plant weer op dezelfde planthoogte komt te staan, als hij in de pot had. Geef na het planten voldoende water en blijf dat zo nodig doen tot de plant goed is aangeslagen.

Snoei

Snoeien hoeft niet vaak gedaan te worden, vanwege de trage groei van de heester. Snoei zorgt echter wel weer voor veel nieuwe scheuten, waar mooi gekleurd blad aan verschijnt. Bovendien blijft de heester zo mooi compact.

Snoeien kan het best na de bloei gebeuren, in juni.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

4 reacties


 • Carla

  Augustus vorig jaar hebben wij 9 van deze struikjes geplaatst. Ze staan ’s morgens in de zon, en verder volop in het licht, dus niet onder bomen of zo. De hele winter waren ze mooi van kleur. Half mei echter waren ze voor de helft verdord. Wat kan hier aan de hand zijn ?


 • Cor

  Ha Carla, Wij hebben hetzelfde probleem. We hebben de plant gekocht als een makkelijk te onderhouden plant voor ons balkon en de helft van de plant is de afgelopen weken verdord. Het kan zijn dat ik de plant een tijd te weinig water heb gegeven ik lees wel op een andere site dat de plant tuinturf nodig heeft (de plant houdt van zure grond). Wij hebben de plant in tuinaarde gezet. Ik zou ook graag willen weten of iemand een oplossing heeft.


 • zorika

  Hoi carla en cor , hier heb ik ook het zelfde probleem. wij hebben aan het begin van deze week plantenvoeding erbij gedaan ik kan nog niet zien of het helpt. ik zag ook iets staan over turf ik weet wel dat de rodondenderon die ook van turf houd op bladeren gezet wordt ik ga dat uitproberen. ik baal er wel een beetje van hoor mooie plant is ineens niet zo mooi meer!!!


 • Ronald

  Hoi allemaal, ik heb ook hetzelfde probleem. Bladeren verdorren en de plant ziet er niet meer uit!