Leucothoe Keiskei Royal Ruby – Druifheide

Leucothoe Keiskei Royal Ruby

Druifheide

Leucothoe Keiskei Royal Ruby of Druifheide is een compact groeiende kleine groenblijvende bloeiende heester met vooral ’s winters prachtig roodbruin gekleurd blad.

Leucothoe soorten zie je in het najaar volop bij tuincentra, omdat de planten er dan prachtig uitzien met de verkleuringen van het blad. Leucothoe Keiskei Royal Ruby wordt niet overal aangeboden, Leucothoe Zeblid is dan een goede vervanger. Waar je deze plant voor koopt is het mooie leerachtige blad. Het blad is eerst groen van kleur om in de herfst en winter naar roodbruin te verkleuren. Staat de plant op een flink zonnige plaats, dan zal er een mooiere verkleuring optreden dan bij een standplaats in schaduw.

Deze groenblijvende plant is winterhard en wordt ongeveer 60 cm hoog. Het is een langzaam groeiende plant, dus het duurt wel even voor deze hoogte bereikt is. De heester kan solitair in de border staan of als vak beplanting worden toegepast. Verder kan hij als kuipplant worden gehouden. Houdt bij het aanplanten in grote groepen 5 à 7 stuks per vierkante meter aan. De heester groeit breed uit en daardoor is het een goede bodembedekker.

Standplaats Leucothoe Keiskei Royal Ruby

De heester kan in zon en halfschaduw staan en eventueel in schaduw, maar dan zal het blad niet meer mooi verkleuren. Zorg voor een plek in de zon dat de grond voldoende vochtig blijft. Plaats de heester op een beschutte plek.

De grond kan het best voedselrijk en zuur zijn en vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Planten van Leucothoe Keiskei Royal Ruby

Vooral in het najaar is Leucothoe volop verkrijgbaar, omdat de planten er dan op z’n mooist uitzien. Maak een ruim plantgat en meng door de verwijderde grond tuinturf. Plaats de kluit in het gat en vul het gat op met het grondmengsel. Druk de aarde goed aan rondom de wortelkluit.

Zorg dat de plant op dezelfde hoogte komt te staan als in de pot het geval was. Geef direct na het planten veel water en blijf dat lange tijd doen, zodat de plant goed kan aanslaan.

Bloei en blad

Leucothoe Keiskei Royal Ruby bloeit vrij onopvallend met kleine witte bloemen in mei / juni.

Het blad is leerachtig en glanzend en is eerst groen van kleur. In het najaar verkleurt het blad naar roodbruin. In de winter behoudt de heester zijn blad.

Verzorging Leucothoe Keiskei Royal Ruby

  • Snoei kan direct na de bloei plaatsvinden en zorgt voor vormbehoud en jonge scheuten, die extra mooi verkleuren.
  • Laat de grond niet uitdrogen.
  • Geef in het voorjaar mest, zorg ervoor dat het geen kalkrijke mest is. Geef ieder jaar een gift tuinturf.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier