Leucothoe Zeblid – Leucothoe Scarletta – Druifheide

Leucothoe Zeblid

Druifheide – Leucothoe Scarletta

Leucothoe Zeblid of Druifheide is een klein blijvende bloeiende heester, die vooral in herfst en winter prachtig verkleurend blad heeft. De heester is ook bekend onder de naam Leucothoe Scarletta.

Deze sierheester wordt vooral in het najaar volop aangeboden bij tuincentra, vanwege de prachtige blad verkleuringen naar rood. Hoe meer zon het blad gevangen heeft, hoe roder het blad wordt.

Behalve in de border doet de heester het ook zeer goed in een pot op het terras, waar hij zeker kleur aan de tuin zal geven in de vaak wat kale wintertuin.

Leucothoe Zeblid is winterhard en wordt tot ongeveer 60 cm hoog.

In grote groepen in de border geplaatst (5 à 7 stuks per vierkante meter) is het een prachtige bodembedekker.

Standplaats Leucothoe Zeblid

De heester staat graag in halfschaduw, maar kan ook wel in de volle zon, mits de grond voldoende vochthoudend is.

Hoe meer zon het blad vangt, hoe mooier rood de bladverkleuring wordt in de herfst. De heester houdt verder van een beschutte standplaats.

De grond kan het best vochtig zijn, maar wel doorlatend. Zorg verder voor voedselrijke en zure grond.

Planten van Leucothoe Zeblid

De plant is in het najaar volop te vinden in tuincentra, waar hij staat te pronken met zijn rode blad. Maak een ruim plant gat en meng door de verwijderde grond flink wat tuinturf. Vul het plant gat hiermee weer op en druk de aarde goed aan.

Zorg dat de plant weer op dezelfde planthoogte komt te staan als hij had in de pot bij de kweker of tuincentrum. Geef na het planten gedurende langere tijd voldoende water en blijf dat doen tot de plant goed is aangeslagen.

Bloei en blad

Leucothoe Zeblid bloeit in april en mei met kleine witte bloemen, die vrij onopvallend zijn.

Het blad is groen, maar in het najaar (als het kouder wordt) verkleurt het blad naar rood. Het nieuwe blad wat in het voorjaar gevormd wordt is paars van kleur. Het blad is lancetvormig en leerachtig en glanst. Deze groenblijvende plant is zeer in trek vanwege zijn prachtige bladverkleuringen door het jaar heen!

Verzorging Leucothoe Zeblid

  • Snoei kan het best jaarlijks gebeuren om de plant in vorm te houden, dit zorgt ook voor extra jonge scheuten die weer een mooie verkleuring geven. Doe het snoeien direct na de bloei. Is de heester wat verwaarloost snoei dan enkele oudere takken flink weg (verspreid over de plant), voor verjonging van de plant.
  • Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft, geef zo nodig water.
  • Bemest de plant in het voorjaar, maar pas op dat er geen kalk gegeven wordt. Voeg ieder jaar ook wat tuinturf toe.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier