Leucothoe – Druifheide: soorten, bloei, verzorging, snoei

Leucothoe is een groenblijvende plant, die goed winterhard is. Je ziet deze sierheesters in het najaar veel bij tuincentra, omdat de bladverkleuring in de herfst zo mooi is. Lees hier alles over de standplaats, het planten, snoeien, verschillende soorten en waar je de plant kan kopen.

De planten staan leuk op het terras of balkon, om een mooie kleur te geven aan de herfst/ wintertuin. De heester staat ook prachtig in de border. Door minimaal drie stuks bij elkaar te planten krijg je een mooi opvallend resultaat in de border. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, ieder met een eigen vorm blad of kleur. Ook de grote van de planten variëren per soort.

Het blad

Over het algemeen hebben de soorten Druifheide langwerpig of lancetvormig blad, in de kleuren groen, lichtgeel, roze, rood, naar paars kleurend. Nieuw blad is mooi donkerrood van kleur. Leucothoe Walteri Rainbow heeft bont blad in de kleuren crème/ groen. In de herfst verkleurt het blad naar prachtige, vaak rood/ paarse kleuren. Hiervoor moet de plant wel wat zonneschijn op zijn bladeren vangen.

Standplaats Leucothoe

De plant staat graag in de halfschaduw, maar kan ook in de volle zon, mits de grond voldoende vochthoudend is. Hoe meer zon Leucothoe krijgt, hoe mooier de bladverkleuring wordt in de herfst. Deze heester houdt beslist niet van tocht.

Druifheide staat graag in vochtige, goed doorlatende grond, die zuur is. Geef dus geen kalk, maar voeg af en toe wat tuinturf toe. Bemest de plant in het voorjaar met mest geschikt voor planten in zure grond.

De bloei

In mei vormt de plant witte of roze kleine bloemen.

Planten van Druifheide

De plant wordt voornamelijk in de herfst volop aangeboden bij de tuincentra. Maak voor de plant een ruim plantgat en meng door de verwijderde grond flink wat tuinturf. Vul het plantgat hiermee weer op en druk de aarde goed aan. Zorg dat de plant weer op dezelfde planthoogte komt te staan, als hij in de pot had. Geef na het planten voldoende water en blijf dat zo nodig doen tot de plant goed is aangeslagen.

Leucothoe snoeien
Leucothoe Curly Red

Snoeien kan na de bloei, dus in juni gebeuren. Door middel van snoei is de vorm van de heester mooi te houden, bovendien wordt er na snoei mooi nieuw blad gevormd, met een donkerrode kleur. Erg oude takken kunnen tot vlak bij de grond worden gesnoeid, nieuwere takken snoei je maar een beetje bij.

Vermeerderen

Vermeerderen kan gebeuren door het nemen van een zomerstek.

Enkele soorten Leucothoe

 • Leucothoe Walteri Rainbow; Het blad is bontgekleurd met groen en crèmekleur. Deze soort wordt tot 80 cm hoog.
 • Leucothoe Zeblid; Het blad is langwerpig van vorm en heeft de kleuren geel, groen en rode tinten. Deze soort verkleurt mooi in de herfst. Het is bovendien een goede bodembedekker en blijft ongeveer 30 cm hoog.
 • Leucothoe Keiskei Royal Ruby; Heester met groen blad met herfstverkleuring naar roodbruin. Wordt 60 cm hoog.
 • Leucothoe fontanesiana Whitewater; Heester met groen wit bontgekleurd blad en witte rand. Witte bloemen in voorjaar. Wordt ongeveer 50 cm hoog.
 • Leucothoe axillaris Little Flames; Langwerpig groengekleurd blad met mooie rode herfstverkleuring. Wordt tot 50 cm hoog. Bloeit met witte bloemen.
 • Leucothoe Walteri; Het blad is lancetvormig en glanzend. Ook deze soort heeft een prachtige herfst verkleuring. Deze heestersoort kan tot 1 m hoog worden.
 • Leucothoe Lovita; Het blad verkleurd prachtig naar donkerrood/ paars in de herfst.
 • Leucothoe Axillaris Curly Red; Het blad is krullend en gedurende het jaar veranderd de kleur van het blad steeds. Deze soort blijft klein.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

10 reacties


 • reina

  Heb de curly red, maar nu zitten er allemaal bruine “dode” takken in. Plant staat in pot. Krijgt veel zon. Wat is er aan de hand?


 • Minderhout

  wanneer is het de beste periode om de leucothoe walteri zeblid uit de pot in de volle grond te planten?


 • Jansen

  Hoeveel ruimte neemt de plant in? Ik moet hier nl. rekening mee houden bij het planten.


 • Pierre Wetzels

  Ik heb een grote Leucothoe Curly Red, die afgelopen zomer waarschijnlijk te droog heeft gestaan in de zon. Het blad werd bruin en ik ging ervan uit, dat de plant het niet overleefd had. Nu komt er aan de onderkant toch weer nieuw groen blad.
  Mijn vraag is nu: Kan ik het dor blad weg snoeien en zo ja, wanneer is de beste tijd om dat te doen.


 • annmarie

  Kan je de Leucothoe Axillaris Curtly Red als haag aanplanten ?
  Zoja heeft dit veel onderhoud nodig en is dit gevoelig voor ziektes ?

  Dank u.


  • Willemien Mostert

   Het wordt dan een haagje van ongeveer 50 cm hoog. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt, daar kunnen de planten slecht tegen en de grond moet zuur zijn. Over ziekten weet ik zelf niets te vertellen


 • B. van den Berge

  Kan ik de laucothoe walteri Zeblid schreuren?