Moerbeiboom – Morus Nigra

Moerbeiboom
Moerbeiboom
Moerbeiboom – Morus Nigra

De moerbeiboom kan goed in de wat grotere tuin gehouden worden. De boom groeit in één jaar zeer hard. Je kunt wel de grootte van de boom in toom houden door flink te snoeien in de winter.

De moerbeiboom heeft grote bladeren met een mooie vorm en is aantrekkelijk voor vogels en vlinders. De bloei is vrij onopvallend met groene kleine bloemen.  Na de bloei vormt de moerbeiboom vruchten, die van groen naar rood naar zwart verkleuren. Vogels vinden de moerbeien erg lekker. Zonder afscherming voor vogels zullen de moerbeien opgegeten worden voor ze de kans hebben gekregen om te rijpen.

De Moerbeiboom behoudt nog tot ver in het jaar zijn blad. In het voorjaar echter duurt het buttoneen flink tijdje voor de boom weer blad gaat vormen. De boom is winterhard, maar staat wel graag beschut tegen harde wind. De boom heeft een kroon die half open is.

Blad en bloemen

De Moerbeiboom heeft groot, diep ingesneden, hartvormig blad. De kleur van het blad is donkergroen. In april en mei vormt de moerbeiboom kleine groene bloemen, die echter erg onopvallend zijn.

Vruchten van de Moerbeiboom

blad moerbeiboom

De boom vormt in augustus en september moerbeien. De vruchten hebben eerst een groene kleur. Zodra ze rood worden vinden vogels het een lekkernij. Als je de boom niet afdekt, is de kans groot dat alle moerbeien al opgegeten zijn voordat ze de kans hebben gekregen om rijp en zwart van kleur te worden.

De moerbeien lijken op langgerekte bramen. Het sap van de moerbei vlekt erg en is moeilijk te verwijderen. Je moet dus erg oppassen voor je kleding bij het plukken ervan. Het is ook van belang om voor het uitkiezen van een standplaats van de boom rekening te houden met het mogelijke vlek gevaar van vallende moerbeien voor terras stenen en voor de gevel van je huis.

Standplaats

Het liefst staat de Moerbeiboom zonnig, maar ook halfschaduw wordt door de boom verdragen. Belangrijk is dat de boom niet in harde wind staat. De Moerbeiboom doet het goed in alle soorten grond, zolang de PH tussen 5,5 en 7,5 zit. Verder houdt de Moerbeiboom van vochtige, maar niet te natte grond.

Planten van de Moerbeiboom

Maak een ruim plantgat en maak de grond op de bodem en aan de wanden van het gat goed los. Vul het plantgat op met potgrond of goede compost.

De Moerbeiboom heeft een stevige boompaal nodig voor de eerste jaren. Je kunt de Moerbei het best planten in oktober/ november of februari/ maart. De Moerbeiboom heeft ruimte nodig. De boom wordt tot 10 meter hoog.

Als je de bomen niet wilt snoeien kun je ze het best op een afstand van 9 tot 12 meter van elkaar planten.

Snoeien

De Moerbeiboom kan flink groot worden. Met snoeien kun je het formaat beperken. In de loop van de zomer kun je de takken alvast 1/3 deel inkorten. Een complete snoeibeurt kan het best gebeuren tussen december en februari. Een telescopische takkenschaar is een handig stuk gereedschap om het snoeien mee te doen. Je kunt gemakkelijk de hoogte in en doordat het kopstuk draaibaar is zijn ook moeilijk bereikbare takken bereikbaar voor de schaar.

Zoek een paar mooie hoofdtakken uit, die je ongemoeid laat. Alle zijtakken kort je in op ongeveer 10 cm van deze hoofdtak. Laat in het voorjaar zullen de takken weer flink gaan uitlopen en voor je het weet heeft de boom al weer een reusachtig formaat bereikt.

Er zijn nog veel meer mooie bomen voor de tuin, inspiratie nodig?

Bomen voor de tuin
Print Friendly, PDF & Email

18 Comments

 • Pieter van Boetzelaer
  augustus 26, 2013 @ 12:52 pm

  In het artikel over de moerbeiboom (morus nigra) wordt gesteld dat het blad van de boom groot en hartvormig is. Zo staat het in de meeste artikelen die ik op het net vind, ook afgebeeld. Ik heb echter moerbeibomen gezien met gelobd blad. Zulk blad met diepe uitsnijdingen wordt bij uw artikel afgebeeld en dat is bepaald niet hartvormig zoals de tekst stelt. Hoe zit dit? Is het een kwestie van de variëteit moerbeiboom die geplant is (ik begrijp dat er binnen de hoofdsoorten ‘nigra’, ‘rubra’ en ‘alba’ nog vele variëteiten zijn)? Kunt U mij over de bladvorm nader inlichten?

  • augustus 27, 2013 @ 1:03 pm

   Het jonge blad is hartvormig. Later wordt het diep ingesneden.

 • HFerwerda
  augustus 30, 2013 @ 5:03 pm

  Kan je de vruchten al plukken als zij rood zijn.?

  • september 3, 2013 @ 8:38 am

   Ik denk niet dat ze dan nog rijp worden. Wij laten ze zelf altijd hangen voor de vogels 😉

 • Guy
  september 29, 2013 @ 9:48 am

  De rode vrucht is eigenlijk te zuur om te genieten. Ik begrijp nog niet waarom de vogels die plukken.
  Eens de vrucht zwart is, zijn ze overheerlijk en zoet. Je kan ze dan uit het vuistje eten of confituur van maken.

 • Olga
  februari 22, 2014 @ 7:04 pm

  Wij hebben ook een mooie moerbei boom ,die veel vruchten draagt ,alleen aan één helft van de boom zijn dode takken hoe kan dat?

 • arjan
  maart 22, 2015 @ 8:35 pm

  Kan iemand mij vertellen hoe ik een moerbei snoei ?? Met evt.wat foto’s over de snoeiwijze

 • anne Verhelst
  april 7, 2015 @ 9:58 am

  onze buurman heeft vergeten onze moerbei te snoeien in de winter. Mogen we hem nu nog snoeien? Hij staat al in bloei!
  Thx

 • arjan
  april 12, 2015 @ 12:56 pm

  Hallo Anna,

  Nee,de Moerbei nu niet meer snoeien i.v.m bloeden. De beste tijdstip is december – januari. Een zomersnoei kan je wel uitvoeren

 • december 15, 2015 @ 9:34 am

  het schijnt dat oude moerbeibomen makkelijk
  uitscheuren en om vallen,maar zodra de takken op de grond liggen vormen zich wortels aan die takken en groeit hij als
  een gevallen dame weer gewoon verder er
  moeten ook foto”s zijn van gevallen exemplaren gr sjors

 • Aad
  juni 29, 2016 @ 7:28 am

  Mijn moerbei ( m.negra), 20 jaar oud, is na een aantal jaren vruchten gaan geven. Ik maakte bijv van het sap sorbetijs.
  De laatste jaren hield ik de groei in toom door in de winter te snoeien.
  Inmiddels, al voor het 3e jaar, komt de boom gigantisch in bloei, maar gaan de bloemen verdrogen en ontwikkelen zich geen vruchten.
  Wat is hiervan de oorzaak?

 • c.van well
  juli 22, 2016 @ 11:47 am

  Bij onze ge ente moerbijbomen bloeden zij bij de aanhechting of overgang stam -kroon .is dit schadelijk en is er een remedie voor.

 • Jan Bomers
  augustus 14, 2016 @ 6:11 pm

  Ik heb 2 dakmoerbeien in mijn terras gepland vorig jaar oktober november. Ruim uitgegraven en diep los gemaakt en speciale bovengrond ingebracht. voorjaar bemest met droge mestkorrels en een beetje kalk. Ze groeien enorm. De ene had zelfs al enkele vruchten dit jaar. Nu komen er al enkele gele bladeren aan wat kan dit betekenen?
  Groet jan Bomers

  • augustus 18, 2016 @ 6:57 am

   Ik denk dat het normaal is, bij mij in de tuin vind ik ook dagelijks enkele gele bladeren op de grond, maar verder doen de bomen het erg goed.

 • jeannette
  februari 26, 2017 @ 8:52 am

  Ik heb als advies gekregen de moerbei juist te snoeien in oktober-november … En niet later.

 • saskia
  juli 23, 2017 @ 3:27 pm

  hallo, als ik twee moerbei fruitless als dakvorm op mijn terras wil plaatsen. hoe ver moeten ze dan van de rand van het terras staan en nog belangrijker hoe ver van elkaar?
  MVG saskia

 • Suzanne
  november 4, 2017 @ 10:13 am

  Wij hebben een moerbei in een grote pot staan maar we willen hem in de volle grond zetten. Ook willen we de moerbei snoeien. Is het handig om dit tegelijk te doen of moeten we hem eerst snoeien en later in de volle grond zetten? In het laatste geval, hoe lang moet er tussen zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.