Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – Laurierkers

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – Laurierkers

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ of Laurierkers is een groenblijvende plant die  redelijk winterhard is. Het is een sterk groeiende struik, die behoorlijk breed kan worden.

Deze Prunus wordt vaak gebruikt als heg om wind te vangen, wil je dat hij niet te breed wordt, dan moet je hem twee keer per jaar snoeien. Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ wordt ongeveer 4 m hoog.

Standplaats Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

De plant kan in zon en schaduw staan. In principe doet hij het op alle grondsoorten, maar de struik heeft een voorkeur voor voedselrijke, humusrijke en kalkhoudende grond.

Deze Prunus kan goed tegen wind, maar is wel gevoelig voor strenge vorst. De takken kunnen invriezen bij strenge vorst. Planten kan het best gebeuren tussen oktober en maart, er moet de eerste tijd voldoende water worden gegeven.

Blad en bloeibutton

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ heeft grootbladig, glanzend lichtgroen blad met een lancetvorm. Het blad wordt tot 11 cm lang. Het is een groenblijvende struik. Het blad van Prunus is giftig. De struik groeit dicht en compact, met opgaande takken en hij groeit breed uit.

Bloei

De plant bloeit met witte opgaande aren van ongeveer 20 cm hoog in april en mei, na de bloei vormt de Prunus zwarte bessen.

Snoei en bemesten

De heester hoeft niet gesnoeid te worden, maar wordt dan wel hoog en vooral breed. Vooral bij het gebruik als heg is het verstandig om twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer kan eind mei/ begin juni plaatsvinden, de tweede snoei in september. Bemesten kan eind mei en in juli plaatsvinden.

Ziekten

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ kan last hebben van meeldauw. Je ziet dan witgrijze vlekken op het jonge blad. Daarna gaan de bladeren opkrullen en er vallen gaten in. Bestrijding kan plaatsvinden met biologische of chemische middelen.

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

 • mei 7, 2013 @ 10:49 pm

  Beste Willemien U schrijft:

  Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ kan last hebben van meeldauw. Bestrijding moet plaatsvinden met chemische middelen.

  En dan nog wel MOET. Ik moet niks. Ik neem een biologisch middel. Er zijn verschillende methoden en natuurlijk middelen.

  Dit wil ik maar gezegd hebben want de wereld gaat ten onder aan chemische middelen, en de consument gaat ze steeds minder gebruiken.

  Nu jij nog Willemien

  Groetjes Toon
  Kaatsheuvel

 • Peter klots
  juli 27, 2013 @ 3:48 pm

  Biologisch werkt voor geen tiet.
  De wereld gaat toch uiteindelijk ten onder
  Waarom niet de NaTuur een handje helpen.

 • alex
  mei 17, 2014 @ 12:25 pm

  beste,

  Ik heb een hele haag van verschillende soorten prunus. Ze zijn echter maar laag en ik wil graag dat ze snel hoog worden. Kan ik de groei in de hoogte bevorderen door op een bepaalde manier te snoeien?

  Thanx!

  Groetjes, Alex

  • mei 19, 2014 @ 10:23 am

   Door snoeien wordt de haag wel voller, maar niet sneller hoog. Geef voldoende mest en water, verder is het afwachten.

   • alex
    mei 19, 2014 @ 11:36 am

    Dank voor de reactie!

    Ik heb wel eens gehoord dat je de groei in de hoogte kan sturen door bijvoorbeeld vooral de zijkanten te snoeien en niet de bovenkant (of de bovenkant slechts een klein stukje).

    Klopt dat niet dus?

    Moet ik de top met rust laten en vooral de zijkanten snoeien? of kan ik rustig de bovenkant mee snoeien?

    Bij voorbaat dank!

    Groetjes,

    Alex.

    • mei 28, 2014 @ 7:35 am

     Ik zou de bovenkant pas snoeien als de gewenste hoogte bereikt is.

 • alex
  juni 10, 2014 @ 4:32 pm

  Beste Willemien,

  Sommige van mijn prunus worden iets te breed (buren krijgen er last van) maar ze geven nog steeds nieuwe scheuten blad. Niet veel, maar hij is duidelijk nog aan het groeien. Kan ik ondanks dat toch gewoon bijsnoeien? of moet ik wachten tot de groei weer stilstaat?

  Bij voorbaat dank!

  Groetjes,

  Alex.

  • juni 10, 2014 @ 5:27 pm

   Beste Alex, de prunus kan nu prima gesnoeid worden. Doe het op een bewolkte dag of in de avond om verbranden van het blad tegen te gaan. Succes!
   M.v.g. Willemien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.