Winterakoniet – Eranthis hyemalis

Winterakoniet

Winterakoniet of Eranthis hyemalis is een winter bloeiende plant met gele bloemen en is winterhard tot ongeveer – 15 graden Celsius. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging.

Algemene informatie over Winterakoniet

Winterakoniet is een echte bosplant en houdt dus van humusrijke en vochtige grond en een plek onder bomen en struiken, die ’s winters hun blad verliezen.

Winterakonieten groeien uit knolletjes. Planten van de knolletjes kan het best aan het eind van de zomer of begin van het najaar gebeuren. De knolletjes moeten ongeveer 5 cm diep worden geplant en 7,5 cm uit elkaar voor een mooi effect. De gele bloemen laten zich eerder zien dan sneeuwklokjes.

Droge knolletjes doen het niet altijd goed, om die reden kunt u de planten ook in het tuincentrum kopen aan het eind van de winter, en ze dan direct planten in de grond.

Meng wat compost door de grond en dek de grond af met een mulchlaag. Geef regelmatig water en zorg dat de grond niet droog wordt. Vogels zijn gek op de bloemen van Winterakoniet, en kunnen ze stuk pikken.

Standplaats Winterakoniet

De ideale plek voor de plant is onder struiken of bomen, die ’s winters hun blad verliezen, maar in de zomer voor schaduw zorgen. Winterakoniet houdt van humusrijke, vochtige grond.

Wanneer bloeit de plant?

Winterakoniet bloeit al in januari (Eranthus hyemalis), de soorten Eranthus cilicica en hyemalis ‘Flore Pleno’ zijn iets later met de bloei.
De bloemen zijn mooi geel van kleur.

Vermeerderen Eranthis hyemalis

In het voorjaar kunnen bolletjes uit de grond worden gehaald en gedeeld. Plant ze daarna direct weer uit. Geeft voldoende water en een mulchlaag, om de grond vochtig te houden.

Mooie combinaties

Winterakonieten combineren mooi met cyclamen en sneeuwklokjes.  

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier