Hedera hibernica Arbori Compact – Struikklimop

Hedera hibernica Arbori Compact

Struikklimop

Hedera hibernica Arbori Compact of Struikklimop is een lage en groenblijvende heester met bolvormige bloemen in najaar en zwarte bessen in de winter.

Er zijn veel verschillende soorten Hedera en niet iedereen is er even dol op. Toch heeft deze plant heel wat moois te bieden. Het is een laagblijvende heester met een compacte groei en ronde vorm.

Hij wordt tot 45 à 50 cm hoog en is goed te gebruiken als haag, maar ook in de border en in potten op het terras is het een blikvanger.

De heester is mooi vanwege zijn glanzende groenblijvende blad, de leuke bolvormige geelgroene bloemen en de zwarte bessen. Genoeg om van te genieten dus!

Behalve dat de heester goed als haag is te gebruiken is het ook nog een bloeiende bodembedekker. Houdt bij het planten van meerdere exemplaren een onderlinge afstand aan van 50 cm.

Standplaats Hedera hibernica Arbori Compact

De heester staat graag in de zon of in halfschaduw.

De grond kan het best humusrijk en licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend.

Het liefst staat Hedera hibernica Arbori Compact op een beschutte plek van koude wind.

Bloei, bessen en blad

Hedera hibernica Arbori Compact is een langbloeiende plant, de bloei begint in september en gaat door tot in november. De bloemen trekken bijen naar de tuin, die blij zijn dat ze zo laat in het jaar nog een bloem kunnen vinden!

Na de bloei komen er zwarte bessen aan de heester, die er tot in maart aan blijven zitten.

Het blad van deze groenblijvende plant is glanzend en leerachtig en heeft een hartvorm met een afgeronde punt. Het blad is groen van kleur.

Verzorging Hedera hibernica Arbori Compact

De verzorging van deze plant is niet moeilijk.

  • Snoeien is niet nodig, maar om een strakke haag te krijgen is het wel verstandig om te doen. Doe dit het liefst in maart en knip daarna hooguit nog de uitschieters weg met de snoeischaar.
  • Bemesten kan ook in het voorjaar gebeuren met organische mest.
  • Vorstbescherming kan nuttig zijn bij erg strenge winters. In principe is het een winterharde plant.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier