Gelderse roos – Viburnum opulus

Gelderse roos
Gelderse roos
Gelderse roos – Viburnum opulus

Gelderse roos (Viburnum opulus) is een goed winterharde, bloeiende struik/heester die in de winter bladverliezend is. De plant is mooi vanwege de vele witte bolvormige bloemen, de bessen die zich erna vormen en de herfstverkleuring van het blad.

De bessen zijn een lekkernij voor vogels, maar voor de mens zijn ze giftig. Gelderse roos kan goed solitair in de border staan, maar doet het ook goed als groepsbeplanting. De heester kan 2,5 tot 3 meter hoog worden.

Gelderse roos kopen

Wilt u deze prachtige heester kopen? Dat kan gemakkelijk vanuit de luie stoel door op onderstaande button te klikken!

Koop deze heester!

Standplaats Viburnum opulus

De heester staat graag in de zon of halfschaduw en houdt verder van een vochtige plek in voedzame, humusrijke grond.

Het is aan te raden om in de zomer turf of boomschors rond de voet van de plant te strooien, om verdamping tegen te gaan.

Bloei, bes vorming en blad

In mei en juni zit Gelderse roos vol met prachtige bolvormige witte bloemen. De doorsnede van een bol kan tot wel 10 cm groot worden. Later in het jaar, in september en oktober komen er mooie hangende trossen met gekleurde bessen aan de struik. In de herfst krijgt het blad een mooie herfstverkleuring, met oranje/ rood blad.

Planten Gelderse roos

Maak een ruim plantgat en meng de grond, die uit het gat komt met compost. Strooi wat van dit mengsel in dit gat en zet de plant op dezelfde diepte in het gat, als hij in de pot stond. Vul het gat op met het mengsel en druk het geheel goed aan. Geef na het planten goed water.

Snoei

De heester kan maar matig snoei verdragen.. Het is verstandig om het hart van de plant af en toe uit te dunnen, zodat het binnengedeelte meer zon vangt. Als gevolg hiervan zal de heester meer bloemen vormen. Snoeien doe je na de bloei..

Meer Viburnum soorten

Viburnum plicatum Watanabe

Viburnum davidii

Viburnum Tinus

Viburnum plicatum Newport

Viburnum plicatum Mariesii

Print Friendly, PDF & Email

19 Comments

 • Roel Schoemaker
  mei 16, 2012 @ 7:02 pm

  Graag advies: mijn sneeuwbal heeft dit jaar matig gebloeid. Niet zo uitbundig als vorig jaar.Verder valt mij op dat de bladeren nu al aan het verschrompelen zijn en dat er allemaal beestjes aan de onderkant zitten. (luis)?Wat kan ik het beste doen om de struik te behouden?

  Vr.groeten Roel Schoemaker

  • mei 19, 2012 @ 10:20 am

   Dat klinkt inderdaad als luis. U kunt proberen om ze te bestrijden door een middeltje te kopen bij een goed tuincentrum. Vaak hebben ze daar ook handige boekjes, waar verschillende soorten plaagdieren in staan afgebeeld, zodat u kunt kijken waar de plant precies last van heeft. Succes ermee.

 • Margret van Hunnik
  juni 1, 2012 @ 12:07 pm

  ik heb ongeveer 2 weken geleden een sneeuwbal in een pot geplaatst en in de volle zon gezet. de bloemen zijn nu dood, het blad ziet er nog goed uit. kunnen ze dan toch niet tegen de volle zon of is er iets anders aan de hand?? ik heb de planten wel iedere avond water gegeven.

  • juni 1, 2012 @ 1:38 pm

   Hoi,
   Mijn sneeuwbal is dit jaar ook al vroeg uitgebloeid, dus ik denk dat het door de warme droge periode komt.

 • Jules
  maart 16, 2013 @ 12:36 pm

  Hallo Iedereen,
  Ik heb me twee weken geleden tien mooie planten aangeschaft die reeds in bloei stonden.
  Ik ben pas een tuin en moet dus nog veel leren blijkt nu.
  Na de week van 16 graden zakte de temperatuur tot -6 onder nul en dat ook mijn Viburnum. Nu zijn alle prachtige bloemen en toppen van de struiken bruiner dan ooit voorheen.
  Kan iemand mij zeggen wat te doen aub. Alles wegknippen of is alles klaar voor het recyclagepark? Zijn deze planten dan toch niet winterhard?

  • maart 17, 2013 @ 7:35 pm

   Beste Jules,
   Vrijwel alle pas aangeplante planten die met zo’n temperatuurverschil te maken krijgen, krijgen hiervan een opdonder. Ik zou de planten niet direct weggooien, maar eerst eens afwachten wat er de komende tijd gebeurd. Grote kans dat ze zich wel weer herstellen. Blijf wel voldoende water geven. Succes ermee. M.v.g. Willemien

 • Jules
  maart 17, 2013 @ 11:34 pm

  Beste Willemien,
  Dank je voor het advies en reactie.
  Ik wacht dan effe af wat het resultaat wordt. Hopelijk krijg ik nog enigszins een bloem te zien in het najaar en anders was het een dure les.
  Zou ik dan die neerhangende takken die nu bruinig uitzien, wegknippen?

  fijne groet
  Jules

  • maart 21, 2013 @ 1:34 pm

   Ik zou nog even wachten met wegknippen totdat de vorst echt verdwenen is, anders vriezen de takken alleen nog maar verder in.

 • N. Gerritsen
  april 29, 2014 @ 5:24 pm

  Er staat dat je na de bloei moet snoeien. Maar er staat ook dat er na de bloei mooie trossen bessen komen. Dat kan niet als je snoeit. Hoe moet dat dan?

  • april 30, 2014 @ 6:14 am

   Snoei hoeft niet vaak plaats te vinden en kan het best plaatsvinden door een aantal van de oudste takken flink in te korten. De rest kan dan gewoon nog bessen vormen en de struik verjongd op deze manier.

 • N. Gerritsen
  april 30, 2014 @ 6:20 am

  Hartelijk dank!

 • Irma
  juni 26, 2014 @ 8:15 am

  Hoi Wiilemien,
  Ik heb vorig jaar zomer een sneeuwbalplant gekocht en em in een grote kunststofpot op mijn terras gezet.
  Toen de bloemen in de herfst bruin werden en gingen hangen heb ik de plant gesnoeid.
  Nu heb ik een flinke struik in de pot staan zonder bloemen.
  Wat kan ik doen om weer sneeuwballen te zien?
  Graag jouw advies
  Hartelijke groet,
  Irma

  • juni 28, 2014 @ 7:27 am

   Op zich kan deze struik het best matig gesnoeid worden. Een oudere struik kan verjongt worden door enkele oudere takken flink terug te snoeien. U moet nu waarschijnlijk weer even geduld hebben totdat de struik weer bloemen kan gaan vormen.

 • februari 7, 2017 @ 1:04 pm

  Zou graag mijn struiken drastis willen terug snoeien tot op 1meter .
  kan ik dat nu doen of wat raad u me aan ?,

  Groetjes

  • februari 8, 2017 @ 9:39 am

   Nu is de kans op bevriezen van de gesnoeide takken groot, het is beter om het snoeien na de bloei te doen.

 • Willy
  maart 20, 2017 @ 12:45 pm

  Kan een sneeuwbalstruik ook in een pot gehouden worden?

 • Francis
  juni 12, 2017 @ 11:20 am

  Goedemiddag,

  Vorig jaar september heb ik een sneeuwbal gekocht. Deze heb ik in grote bakken gedaan en in mijn voortuin geplaatst. Ze waren nog mooi in eind april toen we op vakantie gingen voor 2 weken. Toen we terug kwamen waren ze helemaal bruin en super droog. Ik heb zoveel mogelijk water gegeven maar na anderhalf maand lijkt het te verslechteren. Komt dit door het droge weer. En moet ik water blijven geven. Is er nog überhaupt redden aan? Help,wat moet ik doen??

 • Anita Grvven
  juli 21, 2017 @ 1:23 pm

  Ik heb jaren geleden de viburnum van ondwr opgesnoeid en nu lijkt het net een boom. Maat deze zomer laat hij in een keer heel veel blad vallen. Komt dit doordat er best wel weinig regen valt en de boom te weinig water krijgt of is het een mest tekort. We zijn al aan het extra water geven begonnen, maar toch maak ik me zorgen dat de boom dood gaat, want hij is heel erg mooi.
  Alvast bedankt voor de reactie,
  Anita

 • Raymond
  juli 24, 2017 @ 9:24 am

  Ik denk erover om deze struik te planten, maar kan nergens vinden, hoe ver uit elkaar ik ze dien te planten…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.