Kardinaalshoed – Euonymus: verzorging, soorten, snoeien

Kardinaalshoed

Kardinaalshoed – Euonymus ‘Silver Queen’

Euonymus heet in het Nederlands Kardinaalshoed. Er zijn zeker 150 verschillende soorten Euonymus, maar ongeveer 30 soorten kunnen in Nederland worden gehouden.

Er zijn groenblijvende Euonymus en bladverliezende soorten. De bladverliezende soorten zijn vaak erg mooi vanwege hun prachtige herfstverkleuring van het blad. De bladverliezende soorten staan graag op een zonnige plek, de groenblijvende soorten kunnen ook halfschaduw of zelfs schaduw verdragen, al wordt het bonte blad, wat deze soorten vaak hebben meer groen in de schaduw.

Euonymus fortunei is een groenblijvende plant, die te gebruiken is als bodembedekker, maar ook als klimplant doet hij het goed, al is het geen snelle groeier. Ook is hij geschikt voor de vorming van een laag haagje.

Kardinaalshoed kopen

Er zijn verschillende soorten te koop, qua kleur van het blad en de vorm waarin de planten te koop zijn, bv op stam, als meeneemhaag, als heester, in bolvorm.

Kardinaalshoed kopen

Kardinaalshoed kopen

Hoe snoei en vermeerder je Euonymus?

Vermeerderen kan d.m.v. afleggen. Snoeien van Kardinaalshoed kan het jaar rond gedaan worden, als het maar niet vriest. De heester heeft geen uitgebreide snoei nodig, want het is een langzame groeier. Aangetaste, dode of kruisende takken kunnen met een snoeischaar worden weggeknipt.

Enkele soorten Kardinaalshoed

* Euonymus alatuseuonymus alatus

Dit is een compacte, stevige heester, die 2 m hoog en 3 m breed kan worden. Deze heester is bladverliezend. Deze heester staat graag in de volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen. Hij houdt van doorlatende grond en staat mooi is een gemengde border.

Blad en bloei van Euonymus alatus

In het voorjaar komt er mooi fris groen blad aan de struik. En er worden geel/ groene bloemetjes gevormd, die echter niet erg opvallen. In de zomer is het blad van de heester mooi groen. In het najaar kleuren de bladeren prachtig felrood en komen er rood/ oranje bessen aan de struik.

Hoe meer zon de heester vangt, hoe prachtiger de verkleuring van het blad is. Na de eerste nachtvorst is de heester in één keer al zijn blad en bessen kwijt, helaas.

Snoeien Eyonymus alatus

Snoei kan in de winter plaatsvinden. Snoei is alleen nodig voor vormbehoud en om oude, ongewenste takken te verwijderen. Je kunt deze laag bij de grond afknippen.

*Euonymus planipes

Deze struik kan 3 meter hoog en breed worden en is vooral mooi vanwege de rode herfstverkleuring van het blad en de rode vruchten met oranje zaad. Voor meer informatie, zie; Euonymus planipes

* Euonymus fortunei Silver Queen

Dit is een goed winterharde en wintergroene heester. Hij wordt 2,5 m hoog en 1.50 m breed, als klimplant kan hij 6 m hoog worden. De heester kan dus zowel als bodembedekker maar ook als klimplant gebruikt worden.

Deze heestersoort staat graag in de volle zon of in halfschaduw. Hoe meer schaduw de heester krijgt, hoe meer het blad groen zal worden. Deze heester staat mooi in een gemengde of vaste plantenborder, tegen een muur of in een bak ( zie foto bovenaan).

* Euonymus fortunei Harlequin

Deze heester blijft klein en is daardoor goed geschikt voor kleine tuinen. De plant heeft bontgevlekt groen/wit blad. Deze Kardinaalshoed is verkrijgbaar als heester en ook op stam. Voor meer informatie over deze plant; Euonymus fortunei Harlequin

* Euonymus fortunei Silverstone

Deze soort blijft laag en is goed bruikbaar als bodembedekker of lage haag. Het blad is bontgekleurd met groen en wit. Voor meer informatie over deze plant; Euonymus fortunei Silverstone

* Euonymus fortunei Emerald Gaiety

Deze bontbladige Japanse Kardinaalshoed groeit breeduit en blijft laag. Hij is geschikt als bodembedekker, lage haag maar kan ook tegen een muur of schutting op groeien. Het kleien blad is groen/wit van kleur. Voor meer informatie, zie; Euonymus fortunei Emerald Gaiety

Blad en bloei van Euonymus  Fortunei

Fortunei zijn vaak witbonte/ geelbonte soorten. Silver Queen heeft groen blad met wit/ zilverkleurige randen. Het blad is het mooist in de volle zon, maar de heester verdraagt ook halfschaduw. In juni t/m augustus zitten er groenwitte kleine bloemen aan, die erg onopvallend zijn.

Snoei Euonymus Fortunei

Snoei kan gebeuren van midden voorjaar tot eind voorjaar. Je kunt de heester met de heggeschaar snoeien, als je het met de snoeischaar doet, blijft de heester meet natuurlijk van vorm.

* Euonymus Japonicus Pierrolino senseEuonymus japonica pierrolino sense

Een groenblijvende heestersoort, die goed bestand is tegen wind in de kustgebieden. Deze heester kan 0.80 meter hoog worden. De heester kan in de volle zon, maar ook halfschaduw of schaduw verdraagt hij goed. Hij kan op alle grondsoorten staan, maar heeft een voorkeur voor licht kalkrijke grond. Deze heester is mooi als solitair, maar kan ook als haag gebruikt worden.

* Euonymus Pierrolino

Deze heester wordt ongeveer 80 cm hoog en is geschikt om als lage haag aan te planten. Het blad is wit/groen en bontgekleurd. Voor meer informatie, zie; Euonymus Pierrolino

* Euonymus japonicus Bravo

Deze heester wordt tot 2 meter hoog en heeft wit/groen bontgekleurd blad. Voor meer informatie over deze soort, zie; Euonymus japonicus Bravo

Blad van Euonymus japonicus

Het blad is wit/ bont gevlekt en is mooi glanzend.

Snoeien Euonymus japonicus

Snoei kan plaatsvinden in het voorjaar. Snoeien is niet noodzakelijk maar kan gedaan worden om oud hout te verwijderen of voor vormgroei in het geval van een heg.

Klik op onderstaande button voor een overzicht van Kardinaalshoed soorten!

Kardinaalshoed soorten  Bloeiende struiken Hagen

Hoe snel groeit Kardinaalshoed?

Euonymus groeit langzaam.

Wanneer kan Kardinaalshoed gesnoeid worden?

Euonymus kan het jaar rond gesnoeid worden, zolang het niet vriest. De heester heeft weinig snoei nodig vanwege de langzame groei.