Pieris japonica Variegata – Rotsheide

Pieres japonica Variegata

Pieres japonica Variegata – Rotsheide

Pieris japonica Variegata of Rotsheide is een bloeiende en groenblijvende sierheester, geschikt voor de kleine tuin, met bontgekleurd wit-groen blad en witte bloemen in het voorjaar.

Deze sierheester is winterhard, is een langzame groeier en wordt tot ongeveer 1m hoog.

De heester heeft oppervlakkige wortels, waardoor hij bij erg strenge vorst wel wat bescherming kan gebruiken door de grond af te dekken met stro, blad of turfmolm.

Pas ook op met schoffelen, de wortels raken snel beschadigt.

Standplaats Pieris japonica Variegata

Deze bloeiende heester staat graag op een plek in halfschaduw of in de zon met gefilterd licht. De felle middagzon kan teveel worden voor het blad, waardoor het uitdroogt en lelijk wordt.

Verder staat hij graag beschut tegen wind.

De heester houdt van een vochtige, maar waterdoorlatende grond, die humusrijk en zuur is.

Gebruik bij het planten tuinturf en meng dit goed door de grond in het plant gat. Voeg jaarlijks wat tuinturf toe.

Bloei en blad

Pieris japonica Variegata bloeit rijkelijk met witte bloemen in maart en april. De bloemknoppen worden al in de herfst gevormd en sieren de plant gedurende de winter.

Het blad is lancetvormig en is bontgekleurd in de kleuren wit en groen, waarbij het wit zich langs de rand van het blad bevindt. Het jonge blad wat in het voorjaar gevormd wordt is lichtbruin- roze-achtig van kleur. Het is een groenblijvende plant.

Druifheide snoeien

Pieris japonica Variegata hoeft niet gesnoeid te worden. Wel kan het bij de ouder wordende plant zo nu en dan nodige zijn om wat van de oudere takken flink terug te snoeien, zodat er weer nieuwe scheuten gevormd worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!