Pieris japonica White Pearl – Rotsheide

Pieris japonica White PearlPieris japonica White Pearl of Rotsheide is een groenblijvende bloeiende sierheester met geurende witte bloemen en mooi glanzend groen blad. Lees hier alles over de standplaats, bloei verzorging en waar je de plant kunt kopen.

Algemene informatie

Deze bloeiende heester wordt ongeveer 1 m hoog en groeit breeduit en compact.

In herfst en winter valt Rotsheide al op vanwege de mooie bloemknoppen, die mooi tegen het blad afsteken. In deze tijd worden de planten dan ook vaak al volop aangeboden bij tuincentra.

Behalve solitair in de border kan Pieris japonica White Pearl ook goed worden toegepast in een pot op het terras.

Deze groenblijvende plant is winterhard, maar de wortels groeien oppervlakkig. Dek de voet van de plant in de winter dan ook af met stro, blad of turfmolm om de heester te beschermen tegen de vorst. Pas ook op met schoffelen, de dicht aan de oppervlakte groeiende wortels raken snel beschadigd.

Standplaats Pieris japonica White Pearl

De voorkeur gaat uit naar een plek in halfschaduw. Hoe meer zon de plant vangt, hoe meer bloemen er tot ontwikkeling zullen komen, maar teveel fel zonlicht maakt het blad van de plant lelijk.

Zorg verder voor een beschutte plek en plant Pieris met tuinturf in humusrijke, licht vochtige grond, die waterdoorlatend is.

Planten

Plant Pieris japonica White Pearl in een ruim plant gat en vul het gat op met een mengsel van compost en turf. Zorg dat de plant op dezelfde hoogte geplant wordt zoals hij in de pot stond.

Geef gedurende lange tijd voldoende water en laat de wortels nooit uitdrogen.

Bloei en blad

Pieris japonica White Pearl is een langbloeiende plant met bloei van maart t/m april met geurende witte bloemen in trossen. De bloei is zeer rijk. In herfst en winter zitten de bloemknoppen al aan de plant en geven kleur aan de vaak wat kale wintertuin.

Het glanzende blad is groen van kleur. Het jonge blad heeft een mooie koperkleur.

Verzorging Pieris japonica White Pearl

  • Snoei is niet noodzakelijk maar is wel mogelijk. Snoeien doe je na de bloei. In het voorjaar kunnen lelijke of ingevroren takken verwijderd worden.
  • Bemest Pieris in het voorjaar met organische mest of speciale heide voeding en voeg wat tuinturf toe aan de grond.
  • Laat de grond niet uitdrogen maar zorg wel voor waterdoorlatende grond.
  • De heester wortelt oppervlakkig, geef bescherming tegen vorst door in de winter de grond af te dekken met blad of stro en doe voorzichtig met schoffelen om beschadiging van de wortels te voorkomen.

Het geslacht Pieris omvat veel verschillende soorten wat betreft grootte, bloei, blad e.a.; kijk hier voor verschillende soorten:

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier