Spiraea arguta – Spierstruik – Sneeuwspiraea

Spiraea arguta

Spiraea arguta – Spierstruik

Spiraea arguta of Spierstruik en ook wel Sneeuwspiraea genoemd, is een sierheester met overhangende takken met in het voorjaar een uitbundige en rijke bloei met witte bloemen.

De bloeiende heester is geschikt om als haag aan te planten ( 5 stuks per meter), te gebruiken voor groepsbeplanting, maar natuurlijk kan de heester ook prima solitair in de border geplaats worden.

De heester vraagt maar weinig verzorging, om die reden worden ze ook vaak toegepast in het openbare groen.

Spiraea arguta wordt 1,5 tot 2 m hoog en kan ook minstens zo breed worden. De overhangende takken raken in april en mei bezaaid met veel witte bloemen. Vanwege het spierwitte van de grote hoeveelheid bloemen, wordt de struik ook wel Sneeuwspiraea genoemd.

Geef de sierheester in het voorjaar organische mest en een overvloedige bloei zal volgen.

Standplaats Spiraea arguta

De heester staat graag op een plek in de zon, in licht vochtige en waterdoorlatende grond. Een plek in halfschaduw is ook mogelijk, maar de bloei zal daar iets minder overvloedig zijn.

Alle grondsoorten zijn goed voor de heester, maar de voorkeur gaat wel uit naar vruchtbare, licht vochtige en waterdoorlatende grond.

Bloei en blad

Spiraea arguta bloeit rijk en overvloedig met witte bloemen in april en mei.

Het kleine blad is langwerpig en smal en is eerst lichtgroen en wordt later donkerder groen van kleur. De heester is bladverliezend. Houdt hier dus rekening mee als u hem als haag wilt aanplanten.

Snoei Spiraea arguta

De heester kan na de bloei iets teruggesnoeid worden. Is de heester wat ouder, pas dan verjongingssnoei toe door 1/3 van de oudste takken terug te snoeien tot vlak boven de grond. Er groeien nieuwe twijgen terug, zodat een mooie volle en goed bloeiende heester ontstaat.

Spiraea soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier