Viburnum plicatum Mariesii – Japanse Sneeuwbal

Viburnum plicatum Mariesii

Viburnum plicatum Mariesii – Japanse Sneeuwbal

Viburnum plicatum Mariesii of Japanse Sneeuwbal is een Viburnum soort die breed uitgroeit en overvloedig bloeit met witte bloemschermen in april en mei.

Deze bladverliezende bloeiende heester is winterhard en heeft horizontaal groeiende takken.

Door deze horizontale groei is deze heester vooral geschikt voor grote tuinen. Viburnum plicatum Mariesii wordt ongeveer 1,5 meter hoog en 2 à 3 meter breed (indien er niet gesnoeid wordt).

Ondanks dat de heester winterhard is, kan er bij vorst in april/mei toch vorstschade optreden.

Standplaats Viburnum buttonplicatum Mariesii

Deze Viburnum plicatum staat graag in gefilterd zonlicht of in halfschaduw.

Hij staat graag in vochthoudende, humus-en voedselrijke grond, die los is.

Bloei en blad

De heester bloeit overvloedig met witte bloemschermen in mei en juni.

De bloemschermen hebben onvruchtbare bloemen aan de buitenrand en wit/groene knopjes in het midden. Deze knopjes zijn vruchtbaar en hier kunnen vrij onopvallende rode besjes aankomen, die later naar zwart verkleuren. Deze bessen zijn aantrekkelijk voor vogels.

Het wat afhangende blad is lichtgroen van kleur en verkleurt in de herfst mooi naar rood. Het blad is aan de rand gezaagd en de nerven zijn goed zichtbaar.

Snoei Viburnum plicatum Mariesii

Viburnum plicatum hoeft niet gesnoeid te worden. Bij snoei zal al snel de prachtige vorm verloren gaan. Wel kunnen verticaal groeiende takken verwijderd worden in het voorjaar. Ook als de heester niet of niet meer veel bloemen meer geeft, dan kan verjongingssnoei worden toegepast, door enkele oude takken weg te snoeien.

Lees verder; Viburnum soorten