Viburnum plicatum Mariesii – Japanse Sneeuwbal

Viburnum plicatum Mariesii

Viburnum plicatum Mariesii of Japanse Sneeuwbal bloeit met witte bloemschermen in april en mei. Lees hier alles over de standplaats, bloei en snoei van de heester.

Het is een Viburnum soort die breed uitgroeit en overvloedig bloeit. Deze bladverliezende bloeiende heester is winterhard en heeft horizontaal groeiende takken.

Door deze horizontale groei is deze heester vooral geschikt voor grote tuinen. Viburnum plicatum Mariesii wordt ongeveer 1,5 meter hoog en 2 à 3 meter breed (indien er niet gesnoeid wordt).

Ondanks dat de heester winterhard is, kan er bij vorst in april/mei toch vorstschade optreden.

Standplaats Viburnum plicatum Mariesii

Deze Japanse Sneeuwbal staat graag in gefilterd zonlicht of in halfschaduw.

Hij staat graag in vochthoudende, humus-en voedselrijke grond, die los is.

Wanneer bloeit Japanse Sneeuwbal?

De heester bloeit overvloedig met witte bloemschermen in mei en juni.

De bloemschermen hebben onvruchtbare bloemen aan de buitenrand en wit/groene knopjes in het midden. Deze knopjes zijn vruchtbaar en hier kunnen vrij onopvallende rode besjes aankomen, die later naar zwart verkleuren. Deze bessen zijn aantrekkelijk voor vogels.

Het wat afhangende blad is lichtgroen van kleur en verkleurt in de herfst mooi naar rood. Het blad is aan de rand gezaagd en de nerven zijn goed zichtbaar.

Snoei

Viburnum plicatum heeft geen snoei nodig. Bij snoei zal al snel de prachtige vorm verloren gaan. Wel kunnen verticaal groeiende takken verwijderd worden in het voorjaar. Ook als de heester niet of niet meer veel bloemen meer geeft, dan kan verjongingssnoei worden toegepast, door enkele oude takken weg te snoeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier