Viburnum rhytidophyllum – Sneeuwbal

Viburnum rhytidophyllumViburnum rhytidophyllum of Sneeuwbal is een hoge en breed wordende struik, die bloeit met crème witte bloemen en na de bloei bessen vormt. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Er zijn veel verschillende soorten Viburnum te koop met bolvormige bloemen en bloemen in platte schermen in de kleuren wit of roze.

Algemene informatie

Viburnum rhytidophyllum is een snelgroeiende plant die wel 5 meter hoog kan worden en is dus vooral geschikt voor de grotere tuin.

Hij kan goed solitair of in een grote heesterborder geplaatst worden.

Standplaats Viburnum rhytidophyllum

Deze bloeiende heester staat graag in zon of halfschaduw op een beschutte plek. De heester is redelijk winterhard.
De grond kan het best vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Zorg verder voor goede tuingrond, die humus- en voedselrijk is.

Bloei en blad

Sneeuwbal bloeit rijkelijk in mei en juni met crème witte bloemen. Later in het jaar kan nog een tweede bloei optreden.

Na de bloei komen er rode vruchten aan de struik, die daarna naar zwart verkleuren. Deze bessen zijn erg in trek bij vogels.

Viburnum rhytidophyllum is een groenblijvende plant met langwerpig, groot, groen, rimpelig blad. Het blad is aan de bovenkant groen, de onderkant is viltig en meer grijs van kleur.

In de winter gaat het blad slaphangen, maar blijft wel aan de struik zitten.

Verzorging

  • Bemesten. Geef in het voorjaar organische mest.
  • Snoei. Snoeien is niet nodig. In het voorjaar kan dood hout weggeknipt worden. Als na een aantal jaren de bloei achteruit gaat, kan er verjongingssnoei toegepast worden. Knip enkele van de oude takken terug tot vlak boven een jonge scheut. 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier