Skimmia, verschillende soorten

Skimmia, verschillende soortenSkimmia zijn groenblijvende sierheesters, die vooral in het najaar en de winter erg populair zijn.

Ze danken hun populariteit aan het feit dat het groenblijvende planten zijn, die in de winter vaak iets te bieden hebben als mooie (rode) bessen of bloemknoppen, die de hele winter kleur geven aan de heester.

Verzorging

De heesters zijn erg gemakkelijk in de verzorging.

Snoei is vaak niet nodig en veel soorten kunnen prima staan op een plek in halfschaduw of schaduw, plekken waar veel andere planten juist niet willen groeien.

Sierwaarde

Alle soorten zijn langbloeiende planten. In de winter zitten er vaak al mooie groene, groen-witte of rode bloemknoppen aan de planten, waar in het voorjaar mooie pluimen uitkomen.

De vrouwelijke soorten krijgen mooie (rode) bessen, die in najaar en winter kleur geven in de tuin.

Vanwege de bessen en/of bloemknoppen zijn de planten erg in trek rond de Kersttijd. De takken doen het erg goed in Kerststukjes of in winterboeketten, en een mooie Skimmia in een pot op het terras fleurt de vaak wat kale wintertuin op.

Skimmia soorten met bessen

Skimmia japonica Kew White
Skimmia japonica Kew White
 • Skimmia japonica Veitchii. Deze soort heeft rode bloemknoppen in de winter en bloeit in het voorjaar met witte bloempluimen. In najaar en winter sieren grote trossen rode bessen de heester.
 • Skimmia japonica Obsession. Mooi vanwege de rode bloemknoppen en de rode bessen in najaar en winter en witte bloemen in het voorjaar.
 • Skimmia reevesiana. Deze heester is mooi vanwege het donkergroene blad, de lange bloei met witte bloemen in het voorjaar en de eerst groene en later rode bessen, die de hele winter aan de heester blijven.
 • Skimmia japonica Kew White. Bijzondere heester vanwege zijn opvallende witte bessen in de winter en witte bloemen in het voorjaar.
 • Skimmia japonica Red Diamond. Mooie heester met groen glanzend blad, rode bessen in herfst en winter en witte bloemen in voorjaar.
 • Skimmia japonica Godrie’s Little Ruby. Compacte heester met rode bessen en witte bloemen. Wordt 40 cm hoog.

Skimmia soorten zonder bessen

 • Skimmia japonica Rubella. Deze sierheester is mooie vanwege de rode bloemknoppen in najaar en winter en de prachtige crème-witte bloempluimen in het voorjaar.
 • Skimmia japonica Finchy. Deze laagblijvende sierheester (50cm) heeft in najaar en winter lichtgroene knoppen en bloeit in het voorjaar met geurende witte bloemen.
 • Skimmia confusa Kew Green. Is een breed uit groeiende heester met lichtgroene bloemknoppen in najaar en winter en roomwitte bloemen in voorjaar.
 • Skimmia japonica Fragrant Cloud. Wordt tot 80 cm hoog en heeft groene bloemknoppen in najaar en winter en bloeit in het voorjaar met geurende crème-witte bloemen.
 • Skimmia japonica Thereza. Een wat groter wordende sierheester (1,2 meter), die in najaar en winter groen-witte bloemknoppen draagt en in het voorjaar bloeit met geurende witte bloemen.
 • Skimmia japonica White Globe. Deze heester wordt ongeveer 1 m hoog en heeft groen witte bloemtrossen in de winter en geurende witte bloemen in voorjaar.
 • Skimmia japonica Magic Marlot. Compact groeiende heester tot 50 cm hoog en breed, met witte en rode bloemknoppen en geurende witte bloemen.

Voor meer informatie over deze planten klikt u op de groengekleurde links

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.