Geranium: alles over soorten, verzorging, bloei, kopen, delen, planten en snoeien

Geranium Bij Geranium denken veel mensen aan de kamer- en balkonplant Pelargonium. Dit artikel gaat echter over de tuingeranium. Lees hier alles over de verzorging, snoei, delen, kopen, planten en verschillende soorten.

Algemene informatie over Geranium

Deze prachtige plant is in iedere tuin toe te passen en ook mensen die alleen een balkon hebben kunnen met deze plant uit de voeten. Er zijn namelijk soorten die 15 cm hoog worden en dus goed geschikt zijn voor in een bak op het balkon of voor de rotstuin, tot soorten die wel een meter hoog kunnen worden. De laatste kunnen in grote borders goed worden toegepast.

Ook qua kleur kan je alle kanten op. Tuingeraniums zijn in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar, behalve in geel en oranje. De planten bloeien overvloedig en vaak ook lang. Sommige soorten hebben prachtige gekleurde adertjes (nerven) die mooi af afsteken bij de bloemkleur.

Het blad is vaak al opvallend mooi. De vorm is vaak rond of handvormig, het blad is veelal diep ingesneden en fijn behaard. Er zijn soorten die in de winter groen blijven en er zijn bladverliezende soorten. Sommige krijgen in de herfst mooi verkleurend blad. Kortom, dit is een plant met vele mooie eigenschappen en is geschikt voor iedere tuin en balkon.

Tuingeraniums zijn in Nederland winterhard en hebben weinig onderhoud nodig. Veel soorten zijn uitstekende bodembedekkers.

Geranium als bodembedekker

Lagere soorten zijn uitstekend als bodembedekker te gebruiken. Behalve dat het mooi staat zorgen bodembedekkers ook voor veel minder onkruid in de border. De planten worden zo mooi vol en bedekkend dat onkruid vrijwel geen kans maakt. Dit maakt de tuin dus een stuk onderhoudsvriendelijker.

Wanneer bloeit de plant?

Veel soorten bloeien vanaf mei/juni. Er zijn soorten die de zomer lang blijven doorbloeien. Doorbloei kan vaak worden gestimuleerd door na de eerste bloei de plant terug te knippen. Er wordt dan weer fris nieuw blad en nieuwe bloemen gevormd. Dit terug knippen kun je doen na de eerste bloei, tot midden zomer. De bloemen trekken veel bijen en vlinders naar de tuin.

Geranium Kopen

Er zijn veel verschillende soorten te koop in allerlei kleuren en hoogtes. Klik op onderstaande button om de plant te kopen:

Geranium kopen

Verzorging Geranium:

Waar staat de plant graag?

Dat is niet zomaar te zeggen, want er zijn soorten die in de volle zon willen staan, maar er zijn ook soorten als endressii, himalayense en macrorrhizum die goed onder een boom in de schaduw kunnen staan. Kleine soorten staan graag in de volle zon in goed waterdoorlatende grond. Grotere soorten houden vaak van een plek in zon/halfschaduw en staan graag in licht vochtige humusrijke grond. Waar ze allemaal slecht tegen kunnen is grond die constant erg nat blijft, zeker in de winter is dit funest.

Wanneer kan je de plant delen?

De plant kan eenvoudig vermeerderd worden d.m.v. delen van de plant. Dit kan in het na- en voorjaar worden gedaan. Bij delen in het voorjaar kan de plant het best kortgeknipt worden om de planten meer kans te geven goed te kunnen aanslaan. Het blad zorgt voor veel verdamping en na het delen hebben de planten voldoende vocht nodig om de wortels goed te laten uitgroeien.

Wanneer kan je Geranium planten?

De planten kunnen jaarrond geplant worden, zolang het maar niet vriest. Voor vaste planten is het najaar altijd een handige tijd om te planten, omdat de grond dan nog warm is en er vaak voldoende regen valt om de planten goed te laten aanslaan. Zorg vooral in voorjaar en zomer voor voldoende vochtige grond.

Wanneer kan je de plant snoeien?

Uitgebloeide bloemen kunnen worden weg geknipt, dit stimuleert doorbloei van de plant. De planten die vroeg bloeien kunnen na de bloei worden terug gesnoeid. Er komt weer fris nieuw blad terug en vaak gaan de planten voor een tweede keer bloeien. Vooral de hoge soorten kunnen er later in het jaar wat rommelig uit gaan zien, doordat de lange scheuten gaan hangen. Door tijdig terug te knippen blijven de planten het hele jaar mooi.

Geranium soorten:

Delen van de plant kan zowel in voor- als najaar gebeuren. Geef na het herplanten voldoende water.

De vroegbloeiende Geraniums kan je na de bloei terugknippen tot midden zomer. Er komt fris nieuw blad en een tweede bloei.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier